Kisvasútra fel a Börzsönybe! – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2018. május 22., kedd, Júlia napja van.

Programsoroló

Rovatok

Régiók

Kisvasútra fel a Börzsönybe!

Megjelent: Itthon Otthon van, 2017. június
Végre ismét kizöldült a természet, egyre inkább vágyódunk az élettel teli erdőkbe. Van egy nagyszerű tippünk, hogyan újítsa meg, tegye színesebbe idén kirándulásait. Kismaros–
Királyrét, valamint Márianosztra–Nagyirtáspuszta között a kisvasutazás természetközeli élményt nyújt, és kulturális programokkal jól kombinálható.

A Királyréti Erdei Vasút egész évben közlekedik, szezonálisan változó menetrendje kényelmes és kiszámítható. Tavasztól ősz végéig pedig munkanapokon is utazhatunk vele. A végállomásra, Királyrétre mindössze félóra a menetidő. Itt van bőven programlehetőség, elidőzhetünk helyben vagy az edzettségünknek megfelelő jelzett útvonalon indulhatunk a Börzsöny meghódítására. Szórakoztató program a sínbiciklizés, vagyis a hajtányozás. A négyszemélyes járgányokkal 750 méter hosszban tekerhetünk körbe. A kerti vasút a legkisebb gyermekeknek is kiváló időtöltés, ráadásul innen néhány perc alatt elérjük a tiszta vizű patak melletti játszóteret.
Királyrét–Nógrád település között tavaly aszfaltozott kerékpárút is kiépült, így a hegységet körbe lehet biciklizni. A Dunakanyarból indulva Nagymaroson a Bringaponton lehet beszerezni információkat, a szerelésben segítséget kérni és eszközt bérelni.
Érdemes figyelni az Ipoly Erdő Zrt. programkínálatát. Június közepén Királyréten például egy leendő tanösvényen szakvezetéssel 6 km-es túra során lehet megtudni, miként gazdálkodtak eleink az
erdeinkkel.
A Börzsöny nyugati részén is kalandozhatunk kisvasúttal, a Márianosztra–Nagyirtáspuszta közötti összekötő szakasz kiépülésével a Szob és Nagybörzsöny közötti transzbörzsönyi vonal ma Magyarország egyik leglátványosabb hegyi pályája: szűk patakmedrek partján, sűrű erdőkben kanyarog, hármas hurokkal győzi le a meredek részeket. A hazánkban utolsóként fennmaradt, Kisirtás–Nagyirtás közötti csúcsfordítós vonalrész országos jelentőségű ipartörténeti műemlék.

Mielőtt útra kel, nézze meg a www.ipolyerdo.hu honlap aktuális tájékoztatóit, ahol még több kirándulási tippet és szálláshelyeket is talál!


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2018 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum