Irány az Őrség! – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2020. május 25., hétfő, Orbán napja van.

Programsoroló

Rovatok

Régiók

Irány az Őrség!

Pihentető időutazás a „szerek” között

Megjelent: Itthon Otthon van, 2017. június
Aki csendre és nyugalomra, stresszmentes kikapcsolódásra vágyik, nehezen talál jobb helyet az Őrségnél. Az egykori őrvidék, amelynek feladata a mindenkori határok védelme volt, ma szinte érintetlenül megmaradt gyöngyszeme a múltnak, egy olyan világnak, amely a természet varázsával, az ősi építészet és más mesterségek megőrzésével vonzó és mégsem elkoptatott célpontja a szelíd turizmus kedvelőinek.

A három folyó, a Rába, a Zala és a Kerka völgyeit, a dimbes-dombos változatos tájat bejárhatjuk gyalog, kerékpáron, lóháton vagy akár fogaton is. Akármelyiket választjuk, nemcsak térben, hanem időben is utazásra indulunk, hiszen a túrák során megismerhetjük eleink kézműves termékeit, szerszámait, megkóstolhatjuk a régi ételeket, megcsodálhatjuk az Árpád-kori templomok, évszázados haranglábak szent tereit. Az Őrség máig őrzi a máshol már letűnt emberi léptékű világot, a természet és ember harmonikus együttélésének magától értetődő egyszerűségét. Az Őrség központja Őriszentpéter, tipikusan „szeres” település, legjelentősebb látnivalója a román kori Szent Péter-templom és a középkori téglaégető. A hófehér falú kis Árpád-kori templomot a városka szélén, a Templomszeren a fák között megbújva találjuk. Az 1200-as években emelt épületet a török időkben, 1550 körül erődítménnyé alakították, de 1664-ben az ostromló törökök lerombolták. A később egyhajóssá újjáépített templom egyszerűségével is lenyűgöző, déli oldalán román stílusú faragott bélletes kaput és különböző méretű résablakokat találunk. Különlegessége, hogy az épületen kívülről a karzathoz falépcső vezet fel, a templom belső terét XVII. századi bibliai idézetek díszítik, egy félköríves szentély Mischl Márton 1801-ben készült, Szent Pétert ábrázoló festményét rejti, az északi és déli falakat pedig félköríves fülkék tagolják. A templomot feltehetően egykor temető vette körül. Pár perc séta innét a középkori téglaégető, amelynek eredeti kemencéje a XVI. század elején épült, és feltehetőleg itt égették ki a templom erődítéséhez felhasznált téglákat is. Érdemes megnézni a helyszínről előkerült leleteket is. 
Az őrségi népi építészet eszenciáját tárja elénk hét, jellegzetes őrségi településből, „szerből” álló Szalafő Pityerszer névre hallgató része. A kis skanzen, vagyis az őrségi népi műemlékegyüttes különlegessége, hogy az 1700-as évekbeli épületek az eredeti helyükön, korhű berendezéssel láthatóak. A legrégebbi közülük a Csordás-ház néven fennmaradt zsúpfedeles boronaház, amely meglehetősen kezdetleges, egyetlen helyiségből álló, kémény nélküli tűzhellyel épült lakóház,  valószínűleg ez váltotta fel a honfoglalás kori jurtákat. A skanzen nevezetességei közé tartozik még a „kerített ház” és az „emeletes kástu”. Ezek az országban csak itt láthatók. A kerített házak az 1800-as években terjedtek el, az udvart az épületek három oldalról, U alakban vették körül, elől pedig kerítést zárta le. A kástu jellegzetes őrségi épület, a háztól különálló éléskamra, lehetett emeletes és földszintes. Pityerszeren mindkettő típus megtalálható. A fából készült, zsúppal fedett építményben a család egész évi élelmiszerkészletét tárolták. A kástu mellett látható az úgynevezett tóka, szintén az őrségi parasztporták jellegzetes tartozéka. Ez tulajdonképpen agyagos talajba ásott, vízzel teli gödör, amely az állatok számára szükséges itatóvíz gyűjtésére és tárolására szolgált. Ha a szükség úgy kívánta, a vizét főzésre vagy mosásra is felhasználták. A Visontai-portánál megfigyelhetjük, hogy míg az emberek sárral tapasztott faházban éltek, addig az állatok lakhelyét téglából emelték. Ne kerüljük ki a skanzen fogadóépületét sem, ahol nemcsak igényes kézműves termékeket lehet vásárolni, hanem hagyományos őrségi ételeket is kóstolhatunk a pajtabüfében! Az őrségi népi építészet jellegzetes építményei a haranglábak. Közülük a legrégibb és leglátványosabb a pankaszi „szoknyás” harangláb, amely 1755 óta emelkedik a település legmagasabb dombján. Az őrség középkori román stílusú ékköve a Velemérben található, amely egyben hazánk legjelentősebb gótikus műemléke, a Szentháromság-templommal. A kora gótikus templom belső falait díszítő freskók hazánk legteljesebb épségben fennmaradt középkori falfestményei.

 

Június 23–27. között tartják az idén az Őrségi vásárt, amely minden településen hagyományos és egyedi programokkal, rendezvényekkel várja a vendégeket. Kiállítások, kézműves vásárok, játékok, amelyek fókuszában az őrségi kézműves hagyományok bemutatása áll, rendkívül gazdag kulturális programmal ötvözve.


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2020 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum