Idén is kihirdetik az év legjobb pálinkáját – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2018. május 22., kedd, Júlia napja van.

Programsoroló

Rovatok

Régiók

Idén is kihirdetik az év legjobb pálinkáját

Közel négyszáz mintát neveztek idén a Pálinka-országkóstoló versenyre

Megjelent: Itthon Otthon van, 2017. június
Június 20-án ismét díjazzák az ország legjobb pálinkáit. A 2017. évi Pálinka-országkóstolóra idén 43 pálinkaház nevezett, a bírák összesen több mint 380-féle pálinkából vakkóstoláson választották ki a legjobbakat. Az eredmények az ünnepélyes díjátadó gáláig titkosak, a győztes pálinkákat az Országház Felsőházi termében hirdetik ki.

Negyedik alkalommal rendezett idén Pálinka-országkóstolót a Pálinka Nemzeti Tanács és a Földművelésügyi Minisztérium. A Pálinka-országkóstoló olyan megmérettetés, amelynek célja a pálinkának, mint hazánk nemzeti italának a hitelét és ismertségét növelni, a magas színvonalú országos rendezvényen elért eredmények révén is elősegíteni a minőségi pálinka bel- és külpiaci megjelenését.

Az ország egyik legnívósabb pálinkaversenyének idén Esztergom adott otthont, ahol a 30 tagú zsűri vakkóstolás során értékelte a nevezett pálinkákat. A pontozás után összesítették az eredményeket, viszont a díjazottak neveit egészen a bejelentésig mindössze három ember ismeri. A verseny egyik sajátossága, hogy nevezni kizárólag kereskedelmi forgalomba kerülő termékekkel lehet, melyeket az érzékszervi vizsgálatot megelőzően a NÉBIH egy komplex analitikai vizsgálattal ellenőriz.

A díjazott pálinkák arany-, ezüst- és bronzminősítést nyerhetnek, és 24 pálinkának Champion-díjat is adományoznak. Különdíjban részesül az év legeredményesebb pálinkafőzdéje és az év legjobb pálinkája, emellett idén először a legjobb tízezer palack feletti tétel főzőjét is díjazzák. Mivel ebben az évben Esztergomban rendezték a versenyt, a város vezetősége is felajánlott egy különdíjat az általuk legjobbnak vélt főzőmesternek.

„A Pálinka-országkóstolóra évről évre több tétellel neveznek a pálinkaházak, és kiválóbbnál kiválóbb termékeket hoznak a versenyre. A nevezett pálinkákból látszik, hogy a főzőmesterek egyre nagyobb kedvvel kísérleteznek: az alapgyümölcsök mellett, mint a barack és a szilva, egyre jellemzőbbek a szokatlan, újszerű háziasítások” – mondta el Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke.

A díjátadó gálán azok nevét is bejelentik, akik Pálinka-életműdíjban részesülnek. Ezt a kitüntetést évente legfeljebb három szakembernek ítélheti oda a tanács, és az egyik legnagyobb elismerésnek számít a szakmában. Életműdíjat a szabályzat szerint azok kaphatnak, akik évtizedes szakmai tevékenységük során nagyon sokat tettek a pálinka elismertetésért, a pálinka hírnevéért.

A Pálinka-országkóstoló a Pálinka Nemzeti Tanács Országos pálinka- és törkölypálinka-versenyét, továbbá az erre épülő, a Földművelésügyi Minisztérium által rendezett Nemzeti pálinkakiválóság programot foglalja magába. A Nemzeti pálinkakiválóság programban a nevezett tételek Pálinkakiválóság és Top Pálinkakiválóság minősítést érdemelnek ki, mellyel bekerülhetnek egy impozáns, ingyenes, kétnyelvű, a minisztérium gondozásában megjelenő kiadványba, a Pálinkakiválóságok könyvébe.


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2018 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum