XXI. Egri Bikavér-ünnep – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2018. szeptember 26., szerda, Jusztina napja van.

Rovatok

Régiók

XXI. Egri Bikavér-ünnep

Eger, Érsekkert, 2017. július 6–9.

Megjelent: Itthon Otthon van, 2017. július
Már hungarikumként ünnepelhetjük az Egri Bikavért a hevesi megyeszékhely legnagyobb borgasztronómiai fesztiválján. A XXI. Egri Bikavér-ünnepen több tucat borászat, több mint százféle bor, kiváló ételek és sok-sok ingyenes program várja a vendégeket.

Az idei év már most emlékezetes lehet az egri borvidék számára, ugyanis március 21-én a Magyar Hungarikum Bizottság bejelentette: a hungarikumok sorába emelik az Egri Bikavért. A dátum különös üzenettel bír az egri és az Eger környéki bor- és szőlőtermelők számára, ugyanis 81 évvel ezelőtt az akkori földművelésügyi miniszter ezen a napon úgy döntött, hogy önálló borvidékké válhat az egri borvidék. A márciusi bejelentés után az Egri Bikavér lett a tokaji aszú mellett a második olyan borfajta, amely helyet kapott a hungarikumok sorában.

Reméljük, a hungarikummá minősítéshez az Egri Bikavér-ünneppel is hozzájárulhattunk, hiszen idén már huszonegyedik alkalommal rendezzük meg az egyre népszerűbb borünnepet Egerben. A hevesi megyeszékhely legnagyobb borgasztronómiai fesztiválján idén is több tízezer emberre számítunk, a rendezvényen itt lesz a borvidék szinte összes jelentős borászata, száznál is többféle Egri Bikavér, Egri Csillag és rozé, valamint néhány tokaji bor, illetve Debrői Hárslevelű szerepel a kínálatban.

Az előző évtől kezdve „díszvendége” is van az Egri Bikavér-ünnepnek, tavaly a Tokaj-Hegyalja világörökségi borvidék volt az első, és mivel ebben az évben Verpeléten rendezték meg az Országos hárslevelű-borversenyt, idén – az Egri Bikavérhez hasonlóan védett eredetű – Debrői Hárslevelű lesz a borünnep díszvendége. Az idei borünnepre ellátogat Franco Nero, nemzetközileg ismert olasz filmszínész, filmrendező is, aki több, világszerte sikerrel játszott film fő- vagy mellékszereplője, és ő alakította a Honfoglalás című filmben Árpád fejedelmet.

A kiemelt minőségű borokhoz kiváló éttermek remek szakácsai kreálnak helyben készült ételeket, akik ebben az évben már nem csupán egy-egy Egri Bikavérhez találnak ki egyedi fogásokat, hanem rozékhoz és a borvidék legfiatalabb borához, az Egri Csillaghoz is párosítanak ínyencségeket, amelyeket így mindenkinek érdemes lesz majd végigkóstolni a négynapos borünnep ideje alatt. Csak néhány fogás a kínálatból: „sertésszűzérmék és hízott kacsamájszeletkék roston sütve angolszalonnával, aszalt szilvával és toronyba rakva hecsedlilekváros barna mártással, sajtos gratinburgonyával, sárgarépachipsszel, cukorborsóval, rózsaszirommal”, továbbá „grillezett vörös tonhalszelet krumplis kenyérropogóssal és barbecue-salátával”.

Az ételeket az Egri Bikavér-ünnep szervezője, Eger Város Hegyközsége és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) immáron három éve kötött megállapodása révén az MNGSZ tagjai zsűrizik. A szakemberek választják ki a borünnep legjobb ételét. A bírálat egyik legfontosabb szempontja, hogy az mennyire harmonizál a hozzá kínált egri borral. Az eredményhirdetésre a fesztivál szombati napján kerül sor, amikor kihirdetik az Egri Bikavér-ünnep legjobb borát is.

A borgasztronómiai élményen túl számos koncerttel és kiegészítőprogrammal várja az érdeklődőket Eger Város Hegyközsége. Fontos hangsúlyozni, hogy a fesztivál területére idén sem kell belépőjegyet váltani, így például a koncertek továbbra is ingyenesek lesznek. Két helyszínen több tucat zenekar szórakoztatja majd a vendégeket, az Egri Bikavér Színpadon fellép többek között a Balkan Fanatik, Majsai Gábor és zenekara, Sipos F. Tamás és a Retró Zóna Zenekar, majd a VII. Szepesi György bárzenész-találkozó nyitókoncertjén mások mellett Zalatnay Sarolta és Gáspár Laci is. Az Egri Csillag Színpadon dj-k, vendégeik és különböző formációk a nagyszínpadtól eltérő stílusú zenéket játszanak; négy napon át számos fellépő váltja egymást, itt lesz a tehetséggondozó idei győztese, a Lóci, és zenél többek között a Cabaret, a Zombie Girlfirend, az I am Soyuz és Barkóczi Noémi is.

A borünnep szombati délutánján traktorok és veterán járművek felvonulásán csodálhatják meg az érdeklődők a matuzsálemeket és azokat a járműveket, amelyek segítsége nélkül nem kerülnének a présházakba az egri borok alapjául szolgáló szőlők. A traktorok és a veterán járművek, magyar gyártású motorkerékpárok közül több a fesztivál területén is megtekinthető lesz. Ezenfelül számos kísérőprogramot kínálunk minden korosztály számára: lesz kisállat-simogató, kézműves vásár és az Érsekkertben található korabeli körhinta, továbbá a nagy, illetve modern játszótér remek kikapcsolódást nyújt a kisebbeknek. Külön felhívnánk a figyelmet arra, hogy az Egri Bikavér-ünnepen már évek óta szokás, hogy a Magyar Vöröskereszt munkatársai várják a „bikavéradókat”, akik egy pohár egri bort kapnak azért, hogy életet mentenek.

Az Egri Bikavér-ünnep honlapján (www.bikaverunnep.hu) naprakész információk, felhívások, videók és fotók várják az érdeklődőket. Az egész fesztivál területén ingyenes WIFI-elérést biztosítanak, így az élmények könnyen megoszthatók lesznek.


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2018 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum