Szondi várjátékok – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2018. szeptember 25., kedd, Eufrozina napja van.

Programsoroló

Rovatok

Régiók

Szondi várjátékok

2017. július 8.

Megjelent: Itthon Otthon van, 2017. július
A Szondi várjátékokat több mint két évtizede rendezi meg Drégelypalánk Község Önkormányzata Drégely váránál. A rendezvényt évről évre egyre nagyobb érdeklődés övezi.

A település közössége nemcsak büszkén emlékezik, hanem minden szállal ragaszkodik történelméhez és hős kapitányához, Szondi Györgyhöz. Czuczor Gergely, Kölcsey Ferenc, Arany János, Jókai Mór, csupán néhány jeles költőnk, írónk neve a hosszú sorból, akik Szondi emlékét megőrizték, kultuszát felélesztették.

Drégelypalánk a Szondi-hagyomány ápolásával, az évente megrendezésre kerülő várjátékokkal adózik a végvári hősök emlékének. Rendezvényükkel a várvédelem korszakát idézik fel változatos, gazdag történelmi ihletésű programokkal. A vár fénykorát megelevenítő történelmi forgatag igazi történelmi utazás: korabeli figurák és korhű jelmezek keltik életre a múltat. Hadijátékok, viselet- és fegyverbemutató, ostromjáték, íjászbemutatója, had- és kultúrtörténeti előadások, vitézi próbák, gólyalábasok, zászlóforgatók és kézművesek bemutatói színesítik az egy, vagy kerek évfordulók alkalmával kétnapossá bővült programot, mely minden korosztály számára kínál kellemes elfoglaltságot. A rendezvényt már-már országos érdeklődés övezi.

A sziklavár 1991 óta a nemzeti örökség része, 2012-től pedig történelmi emlékhely. Amíg a romok állnak, hirdetni fogják Szondi György és vitézei hőstettét. Emlékezetét azonban a jelennek kell fenntartani, méltón a hősökhöz, s méltón a ma emberéhez. A példakép szerepe nélkülözhetetlen a mai fiatalok életében is, ezért van szükség olyan történelmi személyiségekre, akik a maguk korában helytálltak.


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2018 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum