Ősi arany- és ezüstkincsek Romániából – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2019. május 27., hétfő, Hella napja van.

Rovatok

Régiók

Ősi arany- és ezüstkincsek Romániából

Déri Múzeum, 2017. július 12.–október 15.

Megjelent: Itthon Otthon van, 2017. július
A Déri Múzeum a bukaresti Román Nemzeti Történeti Múzeummal kiállítást rendezett a Románia területén a 19–20. században előkerült, az őskortól a korai középkorig időszakot átölelő arany- és ezüstkincsekből.

A kiállítás rendezése úgy vált lehetővé, hogy a tárgyak összértékére mind a román kormány, mind Magyarország kormánya állami garanciát vállalt. Az összesen 1065 tárgyat számláló kiállítás a Déri Múzeum Zoltai-termében, galériájában és kupolatermében kap helyet. A kincseket július 12. és október 15. között nézhetik meg a látogatók. A Romániai Nemzeti Történeti Múzeum segítségével jött létre a tárlat. Debrecen Európa kulturális fővárosa címre pályázik 2023-ban és ezt a törekvést erősítik a határon inneni és túli intézmények összefogásával.

A magyarországi vidéki múzeumban soha nem látott páratlan gazdagságú anyag kiállítása a cívisváros és a bukaresti múzeum együttműködésének eredménye. A Múzeumok éjszakája kapcsán fogott össze először a két intézmény. A bukaresti múzeum kölcsönözte Bocskai István erdélyi fejedelem jogarát a cívisvárosnak a múzeuméji ünnepre. A Déri Múzeumban az 1065 tárgyat bemutató tárlat egész Románia területéről 31 múzeum kincseiből hoz válogatást, és a fogadó múzeum ehhez kapcsolva bemutatja a saját válogatását, így a tavaly előkerült avar leleteit is.

A külföldi régészeti leletek a Krisztus előtti 5. évezred második feléből, a rézkor elejéből származnak, az aranyművesség kezdetétől a kora középkorig készült ékszerek, használati tárgyak, öltözékkiegészítők, fegyverek reprezentálják a népvándorlás koráig tartó korszak 5000 évének tárgyai. Az ékszerek, presztízstárgyak között láthatók pl. csüngők és egyéb díszek a rézkor kincseiből: lábvért, aranyozott ezüstsisakok, ruhakapcsoló tűk, továbbá a római kori Dácia római provincia területéről származó anyagok és a dák királyság legfontosabb pénzei, ékszerei. Kiállították a gepidai fejedelmi anyagot is: látványos ékszereket, mint az aranyba foglalt vörös indiai gránit drágakőberakással készült ékeket. Ezenkívül aranyedények, aranyozott ezüst ivóedények, lószerszámok is a tárlat részét képezik.

 


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2019 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum