Középkori forgatag, koronázás és koncertek – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2019. május 27., hétfő, Hella napja van.

Rovatok

Régiók

Középkori forgatag, koronázás és koncertek

Megjelent: Itthon Otthon van, 2017. július
Az idén is érdemes a székesfehérvári nyári rendezvényekhez igazítani akár a családi nyaralást, vagy az országjárást, bőven kínál kalandot és látni-hallani valókat a hagyományos Királyi Napok rendezvénysorozata. A szokásos történelmi játékok mellett az idén új programokkal is meglepi a város a látogatókat.

Az idén is páratlan élmények várnak azokra, akik 2017. augusztus 11–20. között Székesfehérvárra látogatnak. A Királyi Napok, a Szent István ünnepe köré szervezett tíznapos augusztusi rendezvénysorozat a történelmi főváros mai életének egyik legfontosabb eseménye. Az idén is különleges élményt ígér az ünnepi megnyitó, a Fény utca varázslata és kihagyhatatlan a Koronázási Ünnepi Játékok középkori forgataga, valamint a szertartásjáték, amely ebben az évben III. Béla koronázását idézi meg a Nemzeti Emlékhelyen, Hirtling István főszereplésével, Szirtes Edina Mókus zenéjével és Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója rendezésében. (Lásd külön írásunkat – a szerk.)
Újdonság lesz az idén a Népművészeti Fesztivál is, eddig még nem volt része az augusztusi Királyi Napok rendezvénysorozatának a népi mesterségek, hagyományok, gyönyörű viseletek bemutatása. Ezúttal ezek megismerésében is elmerülhetnek a látogatók, ami nem lesz nehéz, mert az igazi vásári hangulatról valódi vásári kikiáltók gondoskodnak majd. A népi mesterségeket űző iparosok nemcsak portékájukat hozzák a városba, de meg is mutatják, hogyan készülnek, sőt, megengedik, hogy az érdeklődő látogató is megpróbálkozzon a mesterségek művelésével, a mesterfogások elsajátításával. Az Alba Regia Táncegyüttes a fesztivál keretében mutatja be Mozdulatlan legendák című táncjátékát, amelyet a város nevezetes szobrai ihlettek. E nagysikerű előadást ezúttal az ihletet adó szobrok környékén láthatja a közönség.
Az augusztusi rendezvényektől elválaszthatatlan a Nemzetközi Néptáncfesztivál: a nagyvilág táncosai az idén huszonkettedik alkalommal találkoznak a királyi városban. Finn, bosnyák, grúz, mallorcai, török, nepáli és algír táncosok, zenészek érkeznek, kiegészülve egy szibériai orosz és egy burját csoporttal. Mellettük a hazai színeket a Fitos Dezső Társulat képviseli, és természetesen élvezheti a közönség a vendéglátó Alba Regia táncosainak fellépését is a Fő utcai felvonuláson, a színpadon és a Táncházban.
A komolyzene kedvelőinek is különlegességet kínál a Musica Sacra idei programja: Verdi Requiemjét hallhatják a világ legnagyobb operaházaiban fellépő sztárszólisták, Lukács Gyöngyi, Komlósi Ildikó, Otokar Klein és Alexandru Agace előadásában, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar kíséretével, valamint több fehérvári kórus közreműködésével. A művet különleges atmoszférájú helyszínen, a Szent István által építtetett Nagyboldogasszony Bazilika romjai fölé épített színpadon adják elő.
Nem hiányoznak a könnyűzenei koncertek az idei a kínálatból sem: fellép a Hooligans zenekar, Király Linda és Király Viktor Bebével érkezik, a Zenevonat Szuperprodukció Karácsony Jánossal és Solti Jánossal az LGT legnagyobb slágereit hozza el. A programot ezúttal revü is színesíti, amelyben Koós Réka, Fenyő Iván és Gájer Bálint dalaihoz látványos tánckari produkció is dukál.

 

III. Béla az aranykor
trónusán

Az idén az Árpád-ház talán legfényesebb uralkodója, III. Béla koronázási szertartását és életét mutatják be az egykori koronázótemplom helyén felépített grandiózus szabadtéri színpadon augusztus 18–19-én.
A Koronázási szertartásjáték – Szikora János rendezésében – a díszletek mellett Szirtes Edina Mókus zenéjével is a bizánci és a keresztény kultúrát ötvözi. Az előadásnak idén is részesei az ötméteres történelmi óriásbábok, újdonságként pedig Fekete Péter rendezésében cirkuszművészek is bekapcsolódnak a grandiózus történelmi játékba. III. Bélát Hirtling István, feleségét, a szépséges Antiochiai Annát Trokán Nóra, Manuel bizánci császárt Trokán Péter, Anonymust Blaskó Péter, a nemzet művésze alakítja. Dramaturg Matuz János, a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa, díszlettervező Szendrényi Éva, jelmeztervező Kovács Yvette Alida.
Az előadásokat két alkalommal, 2017. augusztus 18-án és 19-én 21 órától láthatja a közönség Székesfehérváron a Nemzeti Emlékhelyen.

További információ:
www.koronazas.hu
www.szekesfehervar.hu

 

Részletes programajánló:
Augusztus 11.
•    Ünnepélyes megnyitó
•    Hooligans-koncert a Zichy ligetben
Augusztus 11–20.
•    Fény utca – mozgó történelmi képregény
Augusztus 12.
•    Musica Sacra – komolyzenei koncert
•    Király Linda és Király Viktor élő zenekaros nagykoncertje a Zichy ligetben, sztárvendég: Bebe
Augusztus 12–13.
•    Népművészeti Fesztivál
Augusztus 13–17.
•    XXII. Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál
Augusztus 17.
•    V. Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivál
Augusztus 18.
•    Zenevonat szuperkoncert a Zichy ligetben
Augusztus 18–19.
•    Koronázási szertartásjáték – III. Béla az aranykor trónusán
Augusztus 18–20.
•    Koronázási Ünnepi Játékok
Augusztus 19.
•    Swing és revü – Kalandozások a múlt század első évtizedeiben – koncert a Zichy ligetben
Augusztus 20.
•    Fehérvári királyok menete – történelmi felvonulás óriásbábokkal
•    Kárpát-medencei táncegyüttesek zarándoklata Szent István sírjához
•    Ünnepi tűzijáték

www.szekesfehervar.hu, www.turizmus.szekesfehervar.hu
www.kiralyinapok.hu, www.fehervariprogram.hu


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2019 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum