Díjat nyert a Várkert Bazár – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2018. május 28., hétfő, Emil napja van.

Rovatok

Régiók

Díjat nyert a Várkert Bazár

A budai palotanegyed kapuja

Megjelent: Itthon Otthon van, 2017. augusztus
A Várkert Bazár fejlesztése az idén Örökségvédelem kategóriában elnyerte a párizsi székhelyű FIABCI (Nemzetközi Ingatlanszövetség) Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázatának első díját, amely a világ legrangosabb elismerése.

A sokáig romokban heverő, Csipkerózsika-álmát alvó Várkert Bazár mostanra a főváros újabb gyöngyszemévé, történelmi látványosságává vált, annak köszönhetően, hogy 2011-ben döntés született a legendás „ifiparkként” is működött neoreneszánsz épületegyüttes teljes felújítására. A budai palotanegyed kapujának számító Várkert Bazár  Ybl Miklós tervei alapján 1875–1883 között épült, eredetileg kereskedelmi funkciót töltött be, majd később műtermek, kiállítások, különböző iskolák helyszínéül szolgált. A második világháborúban azonban szinte rommá bombázták, a múlt század 60-as éveinek elején a még használható területén kapott helyet a budai Ifjúsági Park. Az ikonikus ifjúsági szórakozóhely huszonhárom éves fennállása alatt egy egész generáció szórakozott a Várkert Bazár romos falai közt, ahol a kor legismertebb zenészei léptek fel. Az Ifjúsági Parkot 1984-ben – életveszélyessé válása miatt – bezárták, majd harminc évig  semmit nem kezdtek vele. Az egyébként a világörökség részét képező budai Duna-parton a Várkert Bazár 1996-ban felkerült a világ száz legveszélyeztetettebb műemlékeinek listájára.
A 2014-ben befejeződött rekonstrukció eredményeként helyreállított neoreneszánsz épületegyüttes önmagában is turistalátványosság, az élettel megtöltött belső és külső tereinek múltat és jelent összekötő harmóniája pedig kihagyhatatlan attrakcióvá teszik a magyar fővárosba látogatók számára. Összesen csaknem kilencezer négyzetméter területű épületegyüttest újítottak fel, a mélygarázzsal együtt több mint 17 700 négyzetméternyi új területet építettek hozzá és 8700 négyzetméter nagyságú kertet és udvart alakítottak ki. A rekonstrukció során a Várkert Bazár nemcsak épületként újult meg, hanem új funkciókkal telt meg. A mesterien kialakított közösségi terek, a mintegy 2000 négyzetmétert elfoglaló kiállítási helyszínek, a mintegy ezer fő befogadó színházi előadóterem és számos kisebb előadó- és koncertterem gazdag programokkal, rendezvényekkel megtöltve vonzza az érdeklődőket. Nem túlzás, hogy mindenki megtalálja a kedvére való kulturált kikapcsolódási lehetőséget az év minden szakában. Érdemes a napi programok iránt előre tájékozódni, nagyon népszerűek a vasárnapi gyermekjátszó és a nyári zenés programok, de egy laza sétára és utána egy jó kávéra is megéri betérni a Várkert Bazárba.


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2018 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum