A szegedi fűszerpaprika nyomában – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2018. július 22., vasárnap, Magdolna napja van.

Programsoroló

Rovatok

Régiók

A szegedi fűszerpaprika nyomában

A Szegedi Paprika Zrt. hagyományos tevékenysége a fűszerpaprika-őrlemények gyártása és forgalmazása. A fűszerpaprika-őrlemény állandó, jó minősége mellett készételkonzervek és különféle pástétomok, májkrémek, valamint vagdaltak széles választékával igyekszünk partnereink megelégedését, bizalmát elérni és megtartani.

A piros fűszerpaprikát minden bizonnyal nem szükséges bemutatni, ez Magyarország leggyakrabban használt, jellegzetes fűszere. A szegedi fűszerpaprika népszerűségének titka ma is a dél-alföldi régió kiváló adottsága, valamint a növény, mely génjeiben hordozza a színt, az illatot, az íz- és aromaanyagokat. Nagyszerűségét a termesztés és feldolgozás hagyományos, ám korszerűsített eljárásaival biztosítjuk, és modern, visszazárható csomagolással őrizzük meg. Minőségének fő meghatározója a színezékanyag-tartalma, ettől függően a paprikát csemege és édesnemes minőségben forgalmazzuk. Kínálunk még csípős paprikát, valamint eredetvédett szegedi paprikát, amely 2010-ben oltalom alatt álló eredetmegjelölést kapott, 2015-ben pedig hungarikummá nyilvánították.
Magyarországon a fűszerpaprikát az 1500-as évek óta ismerik. Régi neve a „törökbors”, arra utal, hogy valószínűleg a törökök révén került hozzánk. A kezdetben gyógy- és dísznövény csak később vált a fűszerezés elemévé. Magyarországon a XVIII. század végétől kezdett nagyobb arányban elterjedni és kereskedelmi termékké válni. A fűszerpaprika-termelés kezdetére vonatkozóan kevés írásos adat van, de ezekből megállapíthatjuk, hogy az 1700-as évek első évtizedeiben Kalocsa és Szeged körzetében már több helyen foglalkoztak paprikatermeléssel. 1748-ban kelt az a szeged-alsóvárosi Ferences-rendi beszerzési könyv, ahol megemlítik a fűszerpaprikát, mint kereskedelmi forgalomból beszerzett terméket. Erre utal társaságunk címerében az évszám. A paprika a XIX. században vált igazán kereskedelmi cikké, mi­után távolabbi régiók is megszerették a fűszert. A századfordulón a magyar paprika már jelentős kereskedelmi cikk volt. A magyar termékek természetes felvevőpiaca a monarchia területe volt. Az 1960-as években alakultak meg a termelőszövetkezetek, amelyek tovább folytatták a kialakult területeken a fűszerpaprika termeltetését. Ekkor indult fejlődésnek a fűszerpaprikát feldolgozó kalocsai és szegedi üzem. A számos konkurens termelőország megjelenésének ellenére a világpiacon a magyar fűszerpaprika minőségét tartják a legjobbnak mind a vevők, mind az egyéb termelők. Magyarország éghajlata, talajadottsága, az itt élők szaktudása, növényszeretete optimális feltételeket biztosít a kiváló színű, ízű, aromaanyagú fűszerpaprika-őrlemény előállítására.


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2018 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum