Méltó és tartalmas időskort mindenkinek – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2018. július 20., péntek, Illés napja van.

Programsoroló

Rovatok

Régiók

Méltó és tartalmas időskort mindenkinek

Barabás Tiborné, a Tisztelet Társasága elnöke

Megjelent: Itthon Otthon van, 2017. július
Vannak emberek, akiknek lételeme a közösség. Akiknek természetes a többes számban gondolkodás, akik bárhol képesek közösséget teremteni maguk körül, és ebből erőt meríteni és azt megsokszorozva a közösség építésére, összetartására áldozni.

Akiknek az énnél fontosabb a mi, és cselekedeteit ez vezérli nap mint nap.  Barabás Tiborné, a Tisztelet Társasága elnöke ezek közé a legnemesebb emberi értéket képviselő közösségformálók közé tartozik. Immár huszonhárom éve, hogy elkötelezte magát az idős korosztály életminőségének jobbítása mellett, nem sokkal azután, hogy maga is nyugdíjas lett. Úgy érezte, e téren van tennivalója még, miután befejezte életének úgynevezett „aktív” időszakát az Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár osztályvezetőjeként. A lakóhelyén, Soroksáron azonnal megalapította a nyugdíjasklubot, amelyet azóta is nagy kedvvel és sok-sok innovációval vezet. Közben éveken át elnöke volt a Nyugdíjasok Budapesti Szövetségének. Ebben a pozícióban is sokat tett a nyugdíjasok megnövekedett szabadidejének értelmes eltöltéséért, és komoly tapasztalatokat és kapcsolatokat szerzett a nyugdíjasszer­veztek tevékenységének tartalmassá tételéhez, minden fontos és szükséges területen. Majd nyolc évvel ezelőtt, Schmuck Andor hívására az általa alapított Tisztelet Társaságához csatlakozott, és elvállalta az akkor már öt éve működő szervezet elnöki tisztét.
A rendszerváltás utáni magyar társadalom a Tisztelet Társasága hatalmas tömeget vonzó rendezvényei kapcsán kezdett ismét felfigyelni az idősek korosztályára: az arénákat megtöltő tízezres nyugdíjasszervezet egyértelműen kifejezte, hogy mindenkinek joga méltóságban és tiszteletben, emberhez méltó időskort megélni.
Barabás Tiborné Erika éppen ennek elősegítésére vállalkozott azzal, hogy felelősségteljes elnökként munkához látott. Azt kellett kitalálni és a feltételeket megteremteni hozzá, hogy az idősek számára milyen szórakoztató, illetve hasznos szabadidős programokat, lehetőségeket kínáljanak. Jól jött a korábbi tapasztalat és gyakorlat: az olcsó színházjegyektől az egészségügyi tanácsadáson és különböző tanfolyamokon át a rendezvényekig rendkívül változatos, pezsgő élettel töltötték meg a Tisztelet Társasága tagjainak közösségi létformáit. Fontosnak tartották például, hogy módot teremtsenek a kor vívmányaival való lépéstartásra, vagyis akit érdekel, elsajátíthassa a számítógép, a mobiltelefon és egyéb kütyük használatát. Már csak azért is, mert a kommunikáció a tagokkal főként interneten zajlik. Hetente tartanak olyan témájú előadásokat, amelyek különösen érintik ezt a korosztályt, mint például a biztonság, vagy az egészségmegőrzés, a baleset-megelőzés, de rendeztek sminktanfolyamot is…
 A Tisztelet Társasága ingyenes jogi tanácsadást is nyújt, emellett segítségért egyéni problémákkal is gyakran fordulnak a szervezet vezetőihez. Rendszeresek a kirándulások, nyáron hajóval és autóbusszal keresik fel az érdekes látnivalókat. Mint Barabás Erikától megtudtuk, a kirándulások rendkívül népszerűek, sok a jelentkező, de a program is kitűnő: a hajón még a korosztálynak szóló divatbemutatót is tartanak. Nemcsak a hazai városokat látogatják sorra, hanem külföldre is szerveznek utazásokat, a nyugdíjas pénztárcáknak megfelelő részletfizetési feltételekkel. Július végén például nyolcnapos európai körútra indul két autóbusznyi kalandvágyó nyugdíjas… Immár évente Sziget Fesztivált is tartanak, ez az egyik legnagyobb rendezvényük. Az idén szeptember 2-án találkoznak a társaság tagjai, várhatóan több ezren szórakoznak majd a Margitszigeten, fellépnek a kedvenc sztárok, lesz jó zene és sokféle program, például ki lehet próbálni a motoros kerekesszék-vezetést is. A Tisztelet Társasága rendszeres résztvevője a Nyugdíjas Expónak is, ahol évek óta nagy sikerrel lépnek fel a nyugdíjas amatőr tánccsoportok és énekkarok.
A Tisztelet Társasága országos tagsága megközelíti a százezer főt, és egyre fiatalodik: Barabás Erika nem kis büszkeséggel árulta el, hogy azért csökken az átlagéletkor, mert a közösség vonzó, nemcsak kellemes időtöltést, barátokat is találnak az emberek. Szájról szájra terjednek a programjaik, a friss nyugdíjasok közül is egyre több a belépő…


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2018 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum