Sosem késő: tangó és rocki – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2019. május 27., hétfő, Hella napja van.

Rovatok

Régiók

Sosem késő: tangó és rocki

Tánciskolába járnak a veszprémi nyugdíjasok

Megjelent: Itthon Otthon van, 2017. július
Nem akart hinni a szemének a veszprémi Agóra Művelődési Központ igazgatója, amikor látta, hogy egymásnak adják a kilincset a tánciskolába érkező nyugdíjasok. Gyorsan intézkedett, hogy nyissák össze a rendezvénytermeket, legyen helye a keringőzőknek is. Már az első felhívásra 140-en érkeztek, és ez így van azóta is hétről hétre...

Az, hogy a veszprémi nyugdíjasok táncos kedvűek, már korábban kiderült, hiszen négy nyugdíjasklubnak is van saját, hagyományőrző néptánccsoportja. Az őszülő halántékú urak és az ezüstkorú hölgyek fáradhatatlanul ropják a nyugdíjas bálokon is. Az első táncos rendezvény Lakatosné, Magdi ötlete volt, és akkora sikert aratott, hogy azóta már tizenkét bált rendeztek a művelődési központban és az egyetem éttermében. A résztvevők száma minden esetben meghaladta a kétszázat. Itt fedezte fel Bodnárné Zsóka, a gyógypedagógusok klubjának vezetője, hogy a lépéseket inkább a jókedv, mint a tánctudás vezeti. Meg is született az ötlet, miszerint jót tenne egy kis oktatás a lelkes táncolóknak, hogy felidézzék az angolkeringő vagy a szving elfelejtett vagy sose tanult lépéseit. Nem véletlen, hogy ez neki jutott eszébe, hiszen Zsóka már tizenkilenc éves korában kultúrházvezető volt egy kis faluban, majd a tanulmányai befejeztével Balatonalmádi kulturális életében töltött be fontos szerepet. Amikor a tánciskolát meghirdette, még a tapasztalt nyugdíjas klubvezetők is kételkedtek a sikerben, így a tánciskola megnyitója óriási meglepetést okozott. Összesen 141-en fogadták el az invitálást. A hölgyek magas sarkú cipőben, az urak zakót öltve gyakorolták az angolkeringő szabályos lépéseit két órán át. A következő foglalkozásokon egymást követték a különböző műfajok, a tangó, a szving, a twist, sőt a rock and roll szelídített változata is szerepelt a tananyagban.
Bodnárné Zsóka a 77 éves Magda Balázs és Lakossy Zoltánné Icu személyében megtalálta az ideális oktatópárt is a nyugdíjasok számára. A több táncversenyen is fellépő táncospár önkéntesként, díjazás nélkül vállalta a táncoktatást, mint ahogy maga a tánciskola is „tandíjmentes”. Az idei évzáró rendezvényen az ötletgazda és a két oktató megkapta a város polgármesterének elismerő, köszönő oklevelét.
A tánciskola a nyári szünet után ősszel természetesen folytatódik. A szünetben a táncos lábú növendékek főleg az unokákat „ugrálják körül”, Magda Balázs pedig a négyszáz gyümölcsfája körül foglalatoskodik. Ősszel bővül a választék: a rendkívüli érdeklődést látva új oktató jelentkezett, Tímár Lajos egyetemi docens, aki a népek táncának jó ismerője. Ő „mesterfokon” tanítja majd az érdeklődőket a különböző országok hagyományos táncaira. Lesz miből meríteni, hiszen a repertoárja száznegyven táncból áll. 


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2019 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum