Ördögcsáklya – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2018. július 20., péntek, Illés napja van.

Programsoroló

Rovatok

Régiók

Ördögcsáklya

Megjelent: Itthon Otthon van, 2017. július
Az ördögcsáklya (Harpagophytum procumbens) Afrika-szerte népszerű és széles körben alkalmazott gyógynövény, nevét a jellegzetes formájú, karomszerű tüskés terméséről kapta.

A Dél- és Kelet-Afrika szavannás-sivatagos területeiről származó, lágyszárú, évelő növény a XX. század közepén került Európába. A gyógyászatban elsősorban 15–20 cm hosszú, 3–5 cm átmérőjű másodlagosan vastagodott gyökereit alkalmazzák, melyet darabolást követően szárítanak és porítanak. Keserű íze miatt a tradicionális afrikai gyógyászatban étvágyjavítóként alkalmazzák, emellett májbetegségek, lázas állapotok, allergiás reakciók esetén, valamint ízületi fájdalmak csillapítójaként is elterjedten használják Afrika-szerte. Az ördögcsáklyagyökeret nemcsak belsőleg, hanem külsőleg – sebek, kelések kezelésére – is alkalmazzák. A készítményekben elsősorban a gyökér vízzel vagy alkohollal készült száraz kivonatát használják.
A kivonat fájdalomcsillapító hatása gyengébb, mint gyulladáscsökkentő aktivitása, ezért alkalmazása elsősorban krónikus gyulladásban ajánlott.
Az ördögcsáklyagyökér kivonata elsősorban degeneratív ízületi megbetegedések kiegészítő terápiájára alkalmazható. A gyökér vizes kivonatával és az abból készült, belsőlegesen alkalmazott készítményekkel végzett humán vizsgálatok igazolták fájdalomcsillapító hatását reumás ízületi és hátfájdalmak esetén. A készítmények hatására csökkent a fájdalom intenzitása és a fájdalom iránti érzékenység, továbbá javult a gerinc és az ízületek mozgékonysága. Egy vizsgálat alapján a növényi szer adagolása mellett csökkenteni lehetett a szteroid, illetve nem szteroid gyulladáscsökkentők dózisát.
Az ördögcsáklyagyökeret tartalmazó készítményeket a betegek jól tolerálják, belsőleges alkalmazásuk során enyhe gasztrointesztinális mellékhatások (pl. hasmenés) jelentkezhetnek. Fogyasztása gyomor- és nyombélfekély, terhesség, valamint szoptatás esetén ellenjavallt. Külsőleges használat esetén mellékhatásait nem írták le, alkalmazásának speciális ellenjavallata sincs azon túl, hogy nyílt sebeken, nyálkahártyán használata kerülendő.   

Medgyesi József Miklós


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2018 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum