XIX. Nemzetközi szilvalekvárfőző verseny – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2019. május 27., hétfő, Hella napja van.

Rovatok

Régiók

XIX. Nemzetközi szilvalekvárfőző verseny

Szatmárcseke, 2017. augusztus 18–19.

Megjelent: Itthon Otthon van, 2017. július
A településen több száz éves múltja van a szilvalekvárfőzés hagyományának. Az igazi szilvalekvár elsősorban az ősi, ún. „Nemtudom” szilvából a legfinomabb. Ebből az apró szemű, rendkívül ízletes gyümölcsből jellegzetes illatú és zamatú lekvár készül. Persze ízletes a lekvár a környéken több helyen található Besztercei és Lepotica szilvából is. A szilva fontos gyümölcse a településnek, megjelenik Szatmárcseke címerében is.

A szilvalekvár elkészültét számos munkafolyamat előzi meg: verés, szedés, mosás, válogatás, magvalás, ciberézés, a „Nemtudom” szilvánál rostálás is, sűrítés. A hosszan tartó készítésmód jó lehetőség a családok, rokonok, szomszédok összejövetelére, erősödik így az összetartozás érzése. A szilva termesztése e táj jellegzetességeinek ismeretét, megfelelő feldolgozása pedig a termés tulajdonságaiból és a technikai tudásból eredő tapasztalatot eredményezi. A szilvalekvárfőzés egy olyan tudás, amely igazi értéket jelent azok számára, akik rendelkeznek vele. A múltban kialakult technikának nemcsak régen volt, hanem napjainkban is közösségformáló ereje van, és már nemcsak szűk berkekben hagyományozódik tovább, hanem rendezvény mozgatórugójává is vált.

Szatmárcsekén 1999-ben került első ízben megrendezésre a Nemzetközi szilvalekvárfőző verseny, amely olyan jól sikerült, hogy 2017-ben már 19. alkalommal kerül megrendezésre. 20–25 csapat méri össze évről évre lekvárfőző tudományát. A vályogból rakott katlanokban, rézüstökben egy napon keresztül rotyog a cibere, majd az egyre sűrűbb lekvár. A környező települések, valamint testvértelepüléseink, baráti településeink csapatain kívül mindig akadnak vállalkozó szellemű csapatok az ország más pontjairól, vagy külföldről is, akik részt vesznek a hosszú kavarásban.

A szilva és a szilvalekvár nemcsak a régmúltban, hanem napjainkban is fontos alapanyaga az itt élők ételeinek. Rendezvényünk alkalmával vendégeinknek lehetőségük van megkóstolni ezeket az ételeket, pl. a szilvásételt, a derelyét, a szilvalekváros porlóst, a pezsgős pogácsát szilvalekvárral és tejföllel.

A rendezvény ideje alatt változatos programokat kínálnak, melyekből kicsik és nagyok egyaránt találnak számukra érdekeseket. A gyerekek körében népszerű az arcfestés és a népi játékok, a települést körbejáró kisvonat. A rendezvény jó hangulatáról népzenével, néptánccal, operettel, gyermek- és retró zenés műsorral, játszóházzal, Bódi Csabi és a Parno Graszt műsorával, tűztánccal, tűzijátékkal, szabadtéri bállal gondoskodnak.


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2019 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum