Mád: ahonnan a furmint meghódította a világot – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2019. január 16., szerda, Gusztáv napja van.

Rovatok

Régiók

Mád: ahonnan a furmint meghódította a világot

Szeptember 1-én és 2-án irány Mád!

Megjelent: Itthon Otthon van, 2017. augusztus
Hetedik éve ünneplik a furmintot a tokaji borvidék talán legszebb településén, Mádon. Világhódító útjára azonban ennél jóval korábban „indult”. Más településnek nincs korábbi története a száraz furmint utazásáról. Mád és a furmint wikipédiája az ezredfordulón kezdődött, főszereplői a település, az Úrágya dűlő, Szepsy István, a Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület tagjai, a Szent Tamás Pincészet és a 2017-es év, mint a Furmint éve Magyarországon és az Egyesült Államokban.

Most, néhány év távlatából a megkezdett út is a múlt része, de egyben a jelen és egyértelműen a jövő is. Mint minden, ami körbe veszi a Mádon élőket.

„A múltunk, a jelenünk és a jövőnk!” – az idei mottója a Mádi Furmint-ünnepnek.

A régi kúriák, amik egykor borkereskedők, szabók, szikvizesek vagy épp borbélyok lakhelyei vagy üzletei voltak, még állnak. De már felújítva, új funkcióval őrzik  azok emlékeit, kik hajdanán lakták. A mozi és a nyári mulató, a számtalan kocsma a kikapcsolódást jelentette a helyieknek. Ma sincs ez másképp. A helyiek által űzött sportjátékok, a foci és tenisz is kedvelt volt a háború előtti időkben. Igaz, akkor nem az autók szelték az utakat és nem autószerelő, hanem lószerszámkészítő, bognár és kovács javította a megkopott járművet, de már akkor is messzire szállították a kitűnő borokat.

A Mádi Furmint-ünnep idén szeptember első hétvégéjén több mint 30 helyszínen nyitott pincékkel, kitűnő borokkal és ételekkel, népi gyermekjátékokkal, Rúzsa Magdi és a Ghymes élő koncertjeivel, régi mesterségekkel, valamint helyi kézműves termékekkel várja a látogatókat. Fellép Demjén Ferenc és zenekara Horváth Charlie „vendégségével” kiegészülve, és újra nyit a mádi mozi is az év legnézettebb magyar filmjével. A Kincsem rendezője is a Furmint-ünnep vendége lesz, az érdeklődőket a vetítés után közönségtalálkozóra és egy jó beszélgetésre várja Herendi Gábor.

A furmint tiszteletére és megünneplésére ez évben is ugyanúgy készül Mád a borászokkal és termelőkkel, mint korábban. Csupán nagyobb odafigyeléssel tekintenek vissza a múlt örökségére, a kezdetekre, a rengeteg munkára és az előttük álló feladatokra.

 

További információ: facebook.com/madifurmintunnep


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2019 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum