Szegedi konzerv – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2019. május 27., hétfő, Hella napja van.

Rovatok

Régiók

Szegedi konzerv

A táplálékok tartósítása a legősibb emberi tevékenységek közé tartozik. Aszalással, szárítással, sózással, füstöléssel, savanyítással, erjesztéssel, hűtéssel már az évezredekkel ezelőtt élt népeknél is találkozhatunk. A házi tartósító eljárások elterjedését, majd ipari méretekre bővülését a civilizált társadalom szükségleteinek kielégítése igényelte.

Magyarországon a konzervgyártás alig 140 éves múltra tekinthet csak vissza, ezzel élelmiszeriparunk egyik legfiatalabb ágazata. Weiss Manfréd 1882-ben alapította az első gyári jellegű konzervüzemet, amely főleg a honvédség számára hús- és kávékonzerveket, kisebb mennyiségben gyümölcs-, zöldségkonzerveket és leveskivonatokat gyártott. Nyereséges üzemelése csakhamar bővítésre nyitott lehetőséget. A századforduló táján főként az Alföldön alakultak ki a konzervipari telepítés feltételei; sorra alakultak a gyárak, amelyek eleinte főleg a hadsereg táplálására termeltek, de a háborúk mellett az iparosodás miatt robbanásszerűen megnőtt munkásosztály is hatalmas felvevőpiacnak bizonyult. A II. világháború után a konzervek egyre nagyobb népszerűségre tettek szert a háztartásokban is, egyrészt a nők munkába állásának, másrészt a háztartási alkalmazottak hiányának köszönhetően. Folyamatosan gyarapodott a kínálat is, lassan kialakult a ma is fellelhető választék.
Szegeden az 1960-as években vette kezdetét a nagyüzemi konzervgyártás (SzeKo), ekkor kerültek piacra az azóta is közkedvelt májkrémek, löncsök és az első készételek. A rendszerváltás után sok, korábban jól működő kisebb gyárat bezártak vagy összevontak. A nagy múltú Szegedi Konzervgyár 2000-ben zárta be kapuit, de 2 év múlva a Szegedi
Paprika Rt. vezetése alatt újraindult a termelés, ami jó döntésnek bizonyult, hiszen mára Magyarország vezető húskonzervipari cégévé vált. Legnépszerűbb termékcsoportjuk a több mint 40-féle Házias Ízek márkájú készételek, valamint a Snack pástétomok és vagdaltak.
Promóciós termékeik megvásárlásával most egy szintén nagy múltú és ismert alapítványt támogathatnak!

www.szegedipaprika.hu


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2019 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum