Magyarország legkedveltebb kirándulóhelyei – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2018. május 28., hétfő, Emil napja van.

Rovatok

Régiók

Magyarország legkedveltebb kirándulóhelyei

Megjelent: Itthon Otthon van, 2017. szeptember
Hamarosan beköszönt az ősz, mehetünk kirándulni! Magyarországon rengeteg csodálatos
hely található. Összegyűjtöttük a legkedveltebb kirándulóhelyeket.

Pilisszentkereszti szurdok
A vadregényes pilis­szent­kereszti szurdokot a Dera-patak mélyítette ki. A völgyben szétszórtan heverő hatalmas sziklatömbök mutatják, milyen nagy a rohanó víz ereje. A jelzett turistaút (országos kék jelzés) kis fahidakon kanyarog a patak egyik oldaláról a másikra. A szurdok alsó végében van parkolási lehetőség, kialakított tűzrakó helyek, padok, asztalok.

 

Holdvilág-árok
A Holdvilág-árok kedvelt kirándulóhely a Visegrádi-hegységben, Pomáztól északnyugatra, körülbelül hat kilométernyi távolságban. Ősi temetkezési, kultikus helynek is tartják, egyes feltevések szerint ezen a területen állt egykor Attila városa (Sicambria, Ecilburg). Egy másik feltételezés szerint Árpád fejedelmet itt temették el. Az árok valójában egy patak medre, ami olvadáskor vagy esők idején levezeti a hegyről a vizet, így ha esős időben tévedünk errefelé, igen erőt próbáló túrában lesz részünk. Mielőtt elérkeznénk a létrához, amelyen aztán a tovahaladás érdekében fel kell másznunk, láthatunk egy barlangot. Ez az úgynevezett ősemberbarlang, két járat található benne, megtekintése érdekében tehát érdemes magunkkal vinni elemlámpát.

 

Lillafüred
A Szinva-patak a Bükk-hegységből ered és a Sajó folyóba torkollik. Lillafüred neve összeforrt az 1920-as évek végén épült Palotaszállóval. A szálló közelében lépcsőzetes függőkert, nagyméretű park és több látnivaló is található. A függőkert, a park, a vízesés ingyenesen megtekinthető. Rengetegen látogatják ezt a kirándulóhelyet a hűsítő és tiszta forrásvízért.

 

Őrség
Az ország nyugati határánál található mesebeli vidékre a varázslatos őszi színek és illatok, valamint a régi paraszti porták nyugalma és rusztikus hangulata jellemző. A látnivalók sorából a vadregényes erdők mellett a veleméri templomot és a szalafői Pityerszert nem szabad kihagyni.

 

Szilvásvárad
A Szalajka-völgy a Fátyol-vízeséssel a Bükk hegység egyik legszebb, leglátogatottabb kirándulóhelye. Fő látnivalója a Szalajka-patak, melynek forrásai tipikus karsztforrások, szélsőséges vízjárással. A Szalajka-forrás egy rövid szakaszon bejárható cseppkőbarlangból tör a felszínre. Vize hideg. A patakban már hosszú ideje vadon él a sebes pisztráng, melynek védelmében mesterséges neveldéket alakítottak ki. A völgyet könnyen meg lehet közelíteni, és itt közlekedik a Szilvásváradi Erdei Vasút is.

 

Szentbékkállai kőtenger
A káli-medencei megkövesedett homokturzásait az idő, az eső és a szél itt-ott meghökkentő és látványos formájúvá alakította. A Szentbékálla mellett lapuló és magasodó kövek némelyike nagyobb, mint egy ház, s bár sziklaszilárdak, mégis némelyikük meginog, ha az ember rálép.

 

Gellért-hegy
Budapest ékköve. 1987 óta a világörökség része. A legenda szerint 1046-ban a hegy sziklás dunai oldaláról lökték a mélybe a pogány magyarok a hittérítő Gellért püspököt. A Gellért-hegy barlangjai a törések és a meleg vizes kioldódás segítségével jöttek létre. A leghíresebb a részben mesterségesen tovább bővített Szent István-barlang, melyben 1926-ban a franciaországi lourdes-i barlang mintájára sziklakápolnát alakítottak ki. A Gellért-hegy híres történelmi emléke, a Citadella az 1848-1849-es forradalom leverése után épült Haynau parancsára, hogy 60 ágyúval innen tarthassák megfigyelés alatt a lázadozó magyarokat. A 220 méter hosszú, 12–16 méteres falmagasságú Citadella katonai jellege gyorsan megszűnt, ma idegenforgalmi látványosság, étteremnek, panoptikumnak és kiállításoknak ad helyet. Minden év augusztus 20-án e hegyről lövik az ünnepi tűzijáték rakétáit. A Szabadság-szobor pálmaágat tartó női alakot formáz. Maga a szobor 14 méter, de a talapzattal együtt eléri a 40 métert.

 

Zirci apátság és arborétum
Az apátság 1814-ben vált önállóvá, ettől kezdve Zirc lett a magyarországi ciszterci rend központja. Az arborétumot is az apátság alapította a Bakony fáinak és növényeinek a megmentésére. A késői építésű, hatalmas, kéttornyú barokk apátsági templom különleges látványosság, a barokk és a klasszicista stílus jegyeit viseli magán. A templombelsőt eredeti Maulbertsch-oltárkép (1745) és Wagenmeister-freskók díszítik. Az apátság főbejáratán át vörös márványlépcső visz a második emeleti műemlék könyvtárba. Lebilincselően szép a könyvtár berendezése, nagytermének intarziái világhírűek. A könyvtár 65 000 kötetéből 70 a 15. századból való ritka értékes ősnyomtatvány. Az arborétum az ország legmagasabban fekvő élőfagyűjteménye. Sokféle fenyő, lombhullató fa, bokor él az arborétumban, köztük nagyon idős fák is. Különlegesség az atlaszcédrus, az illatos boróka, az óriási jegenyefenyő, a kolorádófenyő, a kéktobozú jegenyefenyő, az andalúziai és görög jegenyefenyő. A híres hársfasort 1809-ben telepítették.

 

Gemenci erdő
Az egyedülálló vadállományáról és madárvilágáról híres az 1977 óta védett erdő. Harminc kilométer hosszú és hét kilométer széles területével az ország, egyben Európa legnagyobb erdővel borított ártere. Ősszel még különlegesebb hangulata van.

 

Rám-szakadék
A Rám-szakadék a Rám-hegy tömbjébe vágódó Három-forrás-völgy különösen szép, egyik leglátogatottabb és vadregényes része. A szakadék a benne vezető turistaúton kellő óvatossággal végigjárható. A kirándulás közben a leglátványosabb földtani értékeket lehet megtekinteni. A szurdokban összességében 112 méteres szintkülönbséget kell leküzdeniük a túrázóknak. A szűk, meredek falakkal határolt szurdokvölgy (mely magassága eléri a 35 métert) bemutatja a különböző vulkáni rétegeket. A puha tufában magas, függőleges falak, a víznek ellenálló keményebb lávarétegeken pedig zúgók, vízesések alakultak ki. A szakadékon keresztülfolyó Rám-patak végül a Szőke-forrás völgyében a Malom-patakba folyik.

 

Dobogókő
Dobogókő népszerű kiránduló- és üdülőhely, a Visegrádi-hegység legmagasabb pontja. A turistáskodás és síelés komoly múltra tekint vissza Dobogókőn. Itt épült az ország egyik első menedékháza, a báró Eötvös Loránd menedékház, melyet Pfinn József tervei alapján 1898-ban adtak át. A menedékház faépületében ma a Turistamúzeum működik, míg a mellette 1906-ban felépült kőépület ma is turistaházként működik.


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2018 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum