Az Agóra Tudományos Élményközpont szeptemberi programjai – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2019. május 27., hétfő, Hella napja van.

Programsoroló

Rovatok

Régiók

Az Agóra Tudományos Élményközpont szeptemberi programjai

Megjelent: Itthon Otthon van, 2017. augusztus
Nyitvatartás egyéni látogatók számára: kedd–péntek: 13-tól 18 óráig, szombat, vasárnap: 10-től 18 óráig, hétfő: szünnap. Minimum 20 fős csoportokat – előzetes egyeztetés és visszaigazolás után – kedd és péntek között délelőttönként is fogad az intézmény 9 órától. A csoportok a látogatás előtt legalább 7 nappal az Agóra weboldalán keresztül tudnak bejelentkezni.
Őszi technikai szünet: az Agóra 2017. szeptember 5. és 14. között – karbantartási munkálatok miatt – zárva tart. Nyitás szeptember 15-én, pénteken 13 órakor.

Állandó programok

Az Agóra Tudományos Élményközpont Interaktív terében több mint negyven különleges játék próbálható ki, amelyek szorosan kapcsolódnak valamilyen tudományos jelenséghez. Emellett az élményközpontban naponta többször különböző ismeretterjesztő előadások és kísérleti bemutatók közül választhatnak a látogatók. A részletes programról az www.agoradebrecen.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

 

Keresd a színeket!

A tárgyakat azért látjuk valamilyen színűnek, mert az összetett fehér fényből csak egyetlen színösszetevőt vernek vissza. Az alma a pirosat, a fű a zöldet. Az Agórában kialakított speciális szobában bárki megtapasztalhatja, hogy a színek érzékelése nem is olyan egyszerű dolog. Itt nem fehér, hanem egyszínű sárga fény világít, így minden sárgának tűnik, olyan mintha egy régi fekete-fehér filmbe csöppent volna a látogató. A szobában játékos feladatok várják a kicsiket és a nagyokat.

 

Szeptemberi programok:

2017. szeptember 1., péntek 20.30–23.00 óra

Éjszakai távcsöves csillagnézés

Rövid bevezető előadás után az érdeklődők ezúttal a Szaturnuszt, illetve a Hold hegyeit és krátereit csodálhatják meg, de megfigyelhetnek kettős csillagokat és halmazokat is két távcsövön keresztül, csillagász szakember vezetésével. A programot 10 éves kortól ajánlják. Jegyek korlátozott számban kizárólag elővételben kaphatók az Agóra pénztárában nyitvatartási időben 1800 Ft-os áron. Rossz idő esetén az Agóra csillagászai tartanak bemutatót a digitális planetáriumban és megtekinthető A Földtől a világegyetemig című film is a kupola alatt. A belépőjegy árát nem tudják visszatéríteni!

 

2017. szeptember 1–3.

Programok a digitális planetáriumban

A Földtől a világegyetemig

Az Európai Déli Obszervatórium félórás teljeskupolás-filmje elképesztő távolságokat ölel át időben és térben. A világegyetem születésétől a Naprendszer utolsó pillanatáig kísérhetjük végig a csillagok és bolygók életét, az ó- és modern kori űrkutatás mérföldköveit, az ember és a világűr kapcsolatát. A magyar változatot az Agóra Tudományos Élményközpont készítette. Narrátor: Varga Klári

 

Lehozzuk a csillagokat!

Éjszakai égbolt napközben az Agórában! A 8 méter átmérőjű hatalmas kupola alatt naponta többször tart az Agóra csillagásza előadást. A 20–25 perces programban az őszi csillagképekkel és az aktuális égi jelenségekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

 

Visszatérés a Holdra

40 éve jártunk utoljára a Holdon, ideje visszatérni. Az Agórában megtekinthető a Google Lunar XPRIZE félórás planetáriumi teljeskupolás-show-ja egy szenzációs megmérettetésről. A Google holdversenyében privát csapatok vetélkednek, céljuk, hogy felküldjenek egy holdjárót a Holdra, ami ott megtesz 500 métert és az akcióról képet továbbít a Földre. A 2017 végéig tartó küzdelemben már csak 16 csapat van versenyben, köztük egy ígéretes magyar társaság is, a Puli Space Technologies. Narrátor: Gáti Oszkár A planetárium maximális befogadóképessége 40 fő. A látogatók így korlátozott számban érkezési sorrendben tudnak a programokon részt venni az Agórába szóló belépőjeggyel. A planetáriumi műsorokat 6 éves kortól ajánlják.

 

2017. szeptember 2–3.

Nyárbúcsúztató az Agórában

Naptávcső, Kreatív tudomány, Kölyöklabor – szeptember első hétvégéjén különleges programok várják a kicsiket és nagyokat az Agórába. A látványos kísérleti bemutatók alkalmával az Agóra munkatársai színtelen oldatokból „varázsolják elő” a szivárvány színeit, kékre, zöldre vagy vérnarancsszínűre „festik” a tüzet és villámokat is „csiholnak”. A programokon az Agórába szóló belépőjeggyel lehet részt venni. A 14 és 16 órakor induló Kölyöklabor-programokra a regisztracio@agoradebrecen.hu e-mail címen lehet jelentkezni.

 

2017. szeptember 15–17.

Tantrix-világbajnokság és logikai játékok hétvégéje

A világ minden tájáról 25–30 résztvevő érkezik a World Tantrix Openre, melynek idén Debrecen és az Agóra Tudományos Élményközpont ad otthont. A verseny zártkörű, de élő közvetítésen keresztül szemtanúi lehetünk, ahogy a világ legjobb játékosai megmérettetik magukat az izgalmas stratégiai játék versenyén. Emellett az Agórában ezen a hétvégén a látogatók megismerkedhetnek a Tantrix játékszabályaival, kipróbálhatják a legnehezebb kirakókat és más logikai játékokat is. A programokon az Agórába szóló belépőjeggyel lehet részt venni.

 

2017. szeptember 23., szombat 10.30–12.00 óra

Kreatív tudomány: A szivárvány színei

A programon is izgalmas kreatív feladatokon keresztül ismerkedhetnek meg a gyerekek a természettudományos jelenségekkel, és elkészíthetik saját játékaikat, amelyeket természetesen haza is vihetnek. Az ősz első foglalkozásán szivárványt hozhatnak létre kicsik és nagyok. Megfigyelhetik a szivárvány színeit, és többféle technikával próbálhatják meg elővarázsolni azokat. A programon az Agórába szóló belépőjeggyel lehet részt venni. A foglalkozásba a másfél óra alatt a gyerekek bármikor bekapcsolódhatnak szülői felügyelet mellett. Helyszín: Interaktív tér, alsó korhatár: 5 év.

 

2017. szeptember 24., vasárnap 10.30–12.00 óra

Vasárnapi tudomány: Építs egy robotot!

Az ismeretterjesztő programsorozat keretében vasárnaponként izgalmas tudományos kalandok várják a gyerekeket. A résztvevők a másfél órás foglalkozásokon bepillanthatnak a különböző tudományterületek rejtelmeibe. Mindig is szerettél volna építeni egy robotot? Most itt az alkalom! A foglalkozáson megismerkedhetsz a LEGO EV3-as szettel, megtudhatod, hogyan működnek a motorok és hogyan érzékeli a külvilágot az általad megépített robot. Ajánlott életkor: 10–14 év. A programon az Agórába szóló belépőjeggyel lehet részt venni. A foglalkozásra csak korlátozott számban tud látogatókat fogadni az Agóra, ezért érdemes előre regisztrálni. Az előzetes bejelentkezéseket a regisztracio@agoradebrecen.hu e-mail címre várják. A másfél órás foglalkozás pontosan fél 11-kor kezdődik, gyülekező a fogadótérben.

 

2017. szeptember 29., péntek

Rendhagyó kutatók éjszakája az Agórában

Az élményközpont idén is teret biztosít azoknak a középiskolás fiataloknak és tanáraiknak, akik szívesen bemutatnák a nagyközönségnek saját fejlesztéseiket, találmányaikat, egyedi kísérleteiket, saját tudományterületük érdekességeit, népszerűsítve a természettudományokat. Emellett az Agóra munkatársai is készülnek ismeretterjesztő előadásokkal különböző témákban, szó lesz a leghíresebb magyar találmányokról, a legnevesebb női kémikusokról és a fekete lyukakról, de megtudhatják a látogatók azt is, milyen élőlényeket rejt az Agóra előtt található Kuta-tó. A programok ingyenesen látogathatók, viszont regisztrációhoz kötöttek. Jelentkezni a www.kutatokejszakaja.hu weboldalon lehet 2017. szeptember 8-tól.

 


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2019 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum