Aranykorok emlékezete – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2019. május 27., hétfő, Hella napja van.

Rovatok

Régiók

Aranykorok emlékezete

Kulturális örökség napjai és Ars Sacra Fesztivál a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjteményben

Megjelent: Itthon Otthon van, 2017. szeptember
Idén ősszel is gazdag programajánlattal várja látogatóit és az érdeklődőket a veszprémi Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény a Kulturális örökség napjain (szeptember 16–17.), valamint az Ars Sacra Fesztivál (szeptember 16–24.), illetve az annak részeként zajló Nyitott templomok éjszakája (szeptember 16.) országos rendezvénysorozathoz kapcsolódó programjain. Az Ars Sacra Fesztivál minden év szeptemberében az Európai örökség napjaihoz kapcsolódóan több színes művészeti programot kínál. Célja az európai kultúra zsidó-keresztény gyökereit, a kultúra mélyén nyugvó szakralitást felszínre hozni, és igaz, örök értékeket hirdetni a mai értékválsággal küzdő világban.

A KÖN az idén Aranykorok emlékezete mottóval hívogatja látogatóit, ennek jegyében a Gyűjtemény programjai a Szent László-emlékévhez, a reformáció-emlékévéhez, az 1848–1849. évi forradalom és szabadságharc eseményeihez, valamint a kiegyezés és az 1867. évi koronázás 150. évfordulójához és az első világháború centenáriumához kapcsolódnak. A Kulturális örökség napjai Aranykorok emlékezete című programtervéhez a Kiegyezés és koronázás 1867 című kiállítással és az 1848–1849–1889 – A Magyar Királyság története a magyar filmművészetben című Őszi Filmklub vetítéseivel kapcsolódik a gyűjtemény. A vetített filmek az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc eseményeitől Rudolf trónörökös haláláig mutatják be a Magyar Királyság történetét. Az első vetítésre szeptember 16-án kerül sor (80 huszár). A további vetítéseket a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat keretén belül rendezi a gyűjtemény.

A programok idén is átfedik egymást az időpontok összekapcsolódása révén a KÖN, az Ars Sacra Fesztivál és Nyitott templomok éjszakája eseményeivel. Az Ars Sacra (Szent Művészet) Fesztivál programjainak idei igei mottója: „Ne féljetek!” (Jer 42,11).

   Az említett programsorozatokhoz kapcsolódnak a gyűjtemény kiállításai. A Tejfalussy-házban (Veszprém, Vár u. 35.) a Kiegyezés és koronázás 1867 – 150 éve koronázta Erzsébet királynét Ranolder János veszprémi püspök, valamint a Test és lélek a nagy háborúban – Tábori lelkészet, katonai kórházak és orvoslás az első világháborúban, a Szent Imre piarista és helyőrségi templomban (Veszprém, Vár u. 12.) pedig „Idvezlégy, kegyelmes Szent László király!” címmel láthatók tárlatok. A Tejfalussy-házban és a Szent Mihály-bazilika altemplomában (Veszprém, Vár u. 20.) kapott helyet a Boldog Gizella királyné, a veszprémi székesegyház alapítója című kiállítás Mudrák Attila, Szelényi Károly és Kövesdi Róka Lajos fotóművészek felvételeivel. (A kiállítások és a gyűjtemény műemlék épületei, a Gizella- és a Szent György-kápolna mindennap 10–18 óráig – szeptember 16-án, a Nyitott templomok éjszakáján 10 és 11 órakor ingyenesen – látogathatók.)

   A kiállításokhoz film- és könyvbemutató, valamint előadások kapcsolódnak. A rendezvények nyitánya lesz a gyűjtemény szervezésében szeptember 16-án 16 órakor kezdődő Őszi Filmklub első programja a Szent Imre piarista és helyőrségi templomban a 80 huszár című 1978-ban született magyar filmdráma bemutatója, melyet Sára Sándor rendezett, s mely az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc eseményeit idézi meg. Forgatókönyvét Csoóri Sándor és Sára Sándor készítette. A film főbb szerepeit többek között Dózsa László, Tordy Géza, Madaras József, Cserhalmi György, Oszter Sándor, Mécs Károly, Juhász Jácint játszotta. A vetítést beszélgetés követi Sára Sándor Kossuth- és Balázs Béla-díjas, a nemzet művésze címmel kitüntetett filmrendezővel, operatőrrel.

   Az „Idvezlégy, kegyelmes Szent László király!” tárlathoz kapcsolódik szeptember 19-én 17 órától dr. H. Kolba Judit régész, muzeológus, a kiállítás kurátorának előadása Szent László alakja az ötvösművészetben, valamint Sipos Enikő textilrestaurátor (Magyar Nemzeti Múzeum) előadása Technikai megfigyelések a zágrábi Szent László-paláston címmel a Szent Imre piarista és helyőrségi templomban.

   A Test és lélek a nagy háborúban kiállításhoz kapcsolódik a nagy háború centenáriuma alkalmából Toldi Éva tanár, újságíró előadása szeptember 22-én 17 órától a Szent Imre piarista és helyőrségi templomban Az emberi szolidaritás vértanúja: Gyóni Géza címmel.

    Ugyancsak ehhez a tárlathoz kötődik szeptember 21-én 16 órakor Kovács Gergely történész, a Mindszenty Alapítvány képviselője Zita és Károly – Akik egymást segítették az égbe című kötetének bemutatója a Szent Imre piarista és helyőrségi templomban. A könyv a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény kiadásában jelent meg nemrég, bemutatja a szerző. (A film- és a könyvbemutatóra, valamint az előadásokra a belépés díjtalan.)

   A programsorozat kulturális kínálatában szerepel továbbá a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény kiadásában a reformáció emlékéve alkalmából megjelent Fejedelemasszonyok és a vallásszabadság Erdélyben című tudományos és művészeti kiadványa, tanulmánykötet-katalógusa. A könyv a Szép magyar könyv 2016 versenyen a tudományos művek, szakkönyvek, felsőoktatási kiadványok kategóriában elismerő oklevelet, illetve Áder János köztársasági elnök különdíját nyerte el.


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2019 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum