Városi séták és sütivé varázsolt emlékek: PLACCC City Conversations – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2018. május 28., hétfő, Emil napja van.

Rovatok

Régiók

Városi séták és sütivé varázsolt emlékek: PLACCC City Conversations

2017. szeptember 14–23.

Megjelent: Itthon Otthon van, 2017. szeptember
Kóstolható kiállítás egy cukrászdában, Csipkerózsika-álomkísérlet élőben, funkcióváltó épületek a bulinegyedben, Walk & Talk séták és locsi-fecsi a városi közterek kreatív alakításáról. Ilyen programok várják a közönséget 2017. szeptember 14. és 23. között a PLACCC City Conversations című tematikus rendezvénysorozat alatt Budapest különböző pontjain. Az események többsége ingyenes.

A PLACCC Fesztivál csaknem 10 éve kapcsolódik visszatérő hívószóként az őszi, budapesti, kulturális szezonnyitáshoz. Idén a szervezők egy tematikus eseménysorozattal készültek 2017. szeptember 14. és 23. között. A PLACCC City Conversations olyan kérdéseket vet fel, hogy mi teheti élhetőbbé a várost, hogyan használhatnánk aktívabban a köztereinket, milyen szerepet játszhat a művészet és a kreativitás a város és a városról való gondolkodás alakításában, illetve milyen lehetőségeket rejt magában a különböző tudásterületek összekapcsolódása. A rendezvénysorozat egyebek mellett ezekre keresi a választ olyan szervezetekkel és alkotói kollektívákkal, mint a Kortárs Építészeti Központ, a Mindspace, a Valyo, a noppa design, a Teleport Galéria és a Meetlab. 

 A PLACCC City Conversations alatt Budapest több pontján számos programmal várják a közönséget képző- és előadóművészek, urbanisták, építészek, food designerek, játéktervezők.  A programsorozat szeptember 14-én, csütörtökön 20.20-tól „locsifecsivel”, vagyis a Pecha Kucha Night kreatív városhasználati és urbanisztikai kezdeményezéseket bemutató tematikus különkiadással és nyitóbulival indul a Király utcai Gödör Klubban.

Váczi Lilla és Farkas Diána képzőművészek a Teleport Galéria kurátoraival együttműködésben szeptember 15-én mutatják be Elmosódott háttér című köztéri performanszukat a kitakarás jelenségéről, amellyel a GoogleMaps használata közben naponta találkozhatunk.  A francia Bureau Cosmique egyik tagja többnapos workshopot tart arról, hogyan érnek össze egy környékkel, városnegyeddel kapcsolatos személyes benyomások és a szájhagyomány útján terjedő történetek. A műhelymunka eredményét szintén pénteken, míg az az alapján kialakuló produkciót a jövő évi PLACCC Fesztiválon mutatják be.

A bulinegyed másik arcát ismerhetik meg az érdeklődők szeptember 16-án, szombaton délelőtt 10-től az Ez a hely MENŐ! / Kazinczy utca című várostörténeti sétán, amely a Sétáló Kazinczy Utca Fesztivállal és a Szimpla Kerttel együttműködésben valósul meg. A projekt célja rámutatni azokra az épített értékekre, amelyek a szó átvitt vagy valós értelmében el vannak rejtve a szemünk elől, például azért, mert az évek alatt megváltozott a funkciójuk. A résztvevők megtudhatják azt is, mi üzemelt a Magyar Táncművészeti Főiskola Koreográfus- és Táncpedagógus-képző Intézete, valamint az Elektrotechnikai Múzeum helyén.

A PLACCC City Conversations című programsorozat ideje alatt Walk & Talk tematikus sétákat is tartanak, amelyeken elismert újságírók és bloggerek közreműködnek: Zubreczki Dávid (Index.hu, Urbanista), Juhász Judit (Városkommunikáció blog) és Ránki Júlia (Tilos Rádió – Utcarádió, Szépkilátó fogadó).  

A belső világunk és a külső valóság közötti átmeneti térbe invitálja a kísérletező kedvű közönséget a Sleeping Beauty Project szeptember 17-én a Füvészkertbe. Az élményközpontú esemény alapgondolata a Csipkerózsika-meséből indul ki, majd álom és ébrenlét határán kalauzol végig a fantáziavilágunkon.

Egészen rendhagyó produkció, egy kóstolható kiállítás és hanginstalláció, vagyis az Emlékek cukrászdája várja a kultúrára – szó szerint – éhes vendégeket szeptember 20-tól három napon át az újlipótvárosi Édességlaborban. Góg Angéla formatervező és food designer 421 személyes történetet gyűjtött össze, hogy kiderüljön, vajon egy sütemény képes-e arra, hogy felidézze az emlékeinket, például a nagyinál töltött nyarak hangulatát. A kiállítás látogatói meghallgathatnak néhány emléket és meg is kóstolhatják az azok által ihletett Mama, Kívánság, Vakáció, Vasárnap és Bárcsak nevű süteményeket.

A színház, városi játék és interaktív installáció határmezsgyéjén egyensúlyozó előadással készülnek a Meetlab játéktervezői szeptember 21. és 23. között. A How To Disappear Completely? című produkció egy krimihelyzetből indul ki: van egy város, ahol az emberek eltűnnek. A lakóknak már a szemük se rebben, ha valaki sosem tér vissza a munkahelyére az ebédi utáni kávézásból. Egy utazó azzal a szándékkal érkezik a városba, hogy megfejtse a rejtélyt, ám ennek egyetlen módja van: ha ő maga is eltűnik. A rendhagyó játék az első napon a Mindspace-szel együttműködésben a Rákócziterezés című esemény keretében valósul meg. Négy napon át pop up nyomdát, szitaműhelyt, kiállítást szerveznek a Rákóczi téri csarnokba, ahol elkészül például a környék új térképe, a hentesek köténye és az őstermelők új zöldséges rekeszei. Lesznek workshopok, egy szakmai konferencia és egy csarnokest.

 

A PLACCC City Conversations programjainak többsége teljesen ingyenes.

 

A programok leírása, pontos helyszíne és kezdési időpontja: www.placcc.hu


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2018 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum