Virágzik a Kiskunság egyetlen őszi csillagvirág-állománya – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2019. május 27., hétfő, Hella napja van.

Rovatok

Régiók

Virágzik a Kiskunság egyetlen őszi csillagvirág-állománya

Megjelent: Itthon Otthon van, 2017. szeptember
Az őszi csillagvirágnak sokáig nem volt ismert előfordulása a Kiskunságban. A Duna–Tisza közén csak Sándorfalva környékén él a fajnak egy pár száz tőből álló állománya.

A csillagvirágok rendszertana az elmúlt években jelentős átalakuláson esett át. A korábbi két fajt – amelyek közül egy egyik tavasszal, a másik ősszel nyílik – egyes kutatók 5, míg mások 6 fajjá bontották szét. Az őszi csillagvirágként ismert fajt önálló nemzetségbe sorolták (bár ennek létjogosultságát többen vitatják), és egyes szerzők két különálló fajként tekintenek a Tiszántúlon, illetve a Balaton-felvidéken szórványosan előforduló növényekre.

Bár a rendszertanuk továbbra sem egységes, szépségük kétségkívül az, akárhány fajról és nemzetségről is legyen szó. A tavasszal nyíló fajok közül a ligeti csillagvirág a Duna mentén többé-kevésbé épen maradt keményfás (tölgy, kőris, szil) ligeterdők aljnövényzetében még többfelé előfordul, azonban az őszi csillagvirágnak sokáig nem volt ismert előfordulása a Kiskunságban. Valkó Orsolya és Deák Balázs debreceni kutatók észlelték a növényt először Sándorfalva határában, majd a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársaik további közeli gyepfoltokon is megtalálták az aprócska, törékeny faj virágait. A növény főként sóvirágos-ürmös szikes pusztákon nő, összességében több száz töve indul nyílásnak szeptemberben.


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2019 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum