Szeged ősszel is élményeket kínál – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2019. július 20., szombat, Illés napja van.

Rovatok

Régiók

Szeged ősszel is élményeket kínál

Tisza-parti vizes és szárazföldi kalandok

Megjelent: Itthon Otthon van, 2017. szeptember
Tavasz és nyár, ősz vagy tél – Szeged minden évszakban vonzó programokat, izgalmas kikapcsolódást kínál az egész családnak. Bármikor felkerekedhetünk, nem fogunk csalódni, kicsiknek és nagyoknak egyaránt találunk jó szórakozást, különleges látnivalót és felejthetetlen élményeket.

Lehet például nemzetközi jelentőségű képzőművészeti esemény, mint az idei Mucha- és Dalí-kiállítás a Reök-palotában, vagy rendhagyó éjszakai állatetetés a vadasparkban, netán egy izgalmas nyári kajaktúra a Tiszán – mind-mind maradandó élményt jelent. Szerencsére a vizes élmények itt nincsenek a nyárhoz kötve, a szegedi Napfényfürdő Aquapolis ugyanis „négy évszakos vízi város”, ahol egyebek közt Európa leghosszabb egész évben működő fedett vízi csúszdája is található. A vízi kalandpark belső élménymedence tere számos meglepetést tartogat: sodrófolyósok, zuhatagok, pezsgőágyak és egyéb élményelemek várják a vendégeket. Az Anna Gyógy-, Termál- és Élményfürdő műemlék épületében pedig gyógy- és élménymedencék, infra- és finn szaunák kényeztetik a pihenni, lazulni, feltöltődni vágyókat. A város több kalandparkkal is dicsekedhet, amelyek az aktívabb kikapcsolódást kedvelőket csábítják: izgalmas kihívás a Tisza-parti Kalandpark 3,2 kilométer hosszú kötélpályának, az 1,3 kilométeres csúszópályának és az egy kilométeres lombkoronasétánynak a „leküzdése”. Megéri családostól elmenni a következő élményért a Szegedi Vadasparkba, ahol megcsodálhatjuk a különleges egzotikus állatokat és növényeket, majd a szomszédságában lévő KalandoZoo Kalandparkban csaknem öthektárnyi területen mintegy 250-féle kötélpályaelemmel és 17 különböző játékkal tehetjük próbára ügyességünket, erőnlétünket. Az utcákon, tereken sétálgatva bizonyára feltűnik, hogy Szeged kerékpáros város. Ha már ott vagyunk, ne hagyjuk ki az aktív turizmus eme kézenfekvő lehetőségét, nem minde-nütt adatik meg, hogy a város bármely távoli pontjára könnyen eljuthatunk kerékpárral anélkül, hogy nagyobb szintkülönbségek nehezítenék a terepet. A Füvészkert is megér egy kis kerekezést, hiszen több mint kilencvenéves botanikai gyűjteményt csodálhatunk meg Újszegeden, benne Közép-Európa legnagyobb szabadföldi indiai lótuszállományával. A Szent-Györgyi Albert Agóra Szeged egyik legnépszerűbb közösségi tere, a Százszorszép Gyermekház, az informatikatörténeti gyűjtemény és egy látványlaboratórium otthona.
A város felfedezése nem lenne teljes az egyedülálló építészeti alkotások megismerése nélkül. Gyönyörű szecessziós épületeket láthatunk, amelyek mozgalmas homlokzatukkal, újszerű stilizált növényi motívumaikkal festői hatást keltenek. Szeged legjelentősebb szecessziós épülete az Új Zsinagóga, amely az ország egyik legszebb belső terével rendelkezik. A híres Reök-palota pedig a szegedi szecesszió legtermékenyebb mesterének, Magyar Edének a fő műve.
Szeged arculatát meghatározza a Dóm, amelynek építése és környezetének kialakítása szorosan összefonódik az 1879-es nagy tiszai árvíz utáni újjáépítéssel. A „víz” – ahogy a városlakók ma is emlegetik – a város 6800 házának döntő többségét elvitte, az ár elvonulása után mindössze 265 épület maradt meg. A múlt évben új turistalátványosság nyílt meg a város értékeinek bemutatására: a Dóm Látogatóközpont. Az altemplomban egyebek közt multifunkciós kiállítótér kapott helyet, a terepszint alatti helyiségekből információs pultot, zarándokbüfét, artshopot és könyvesboltot alakítottak ki. Átalakult a templomi liturgikus tér is, új padsorokkal bővültek a kereszthajók, javult az akusztika és már nemcsak a nyugati, hanem a Dömötör-tornyot is megnyitották a látogatók előtt. Kihagyhatatlan élmény – bár nem kevés lépcső vezet fel – a dóm tornyából gyönyörködni a panorámában, varázslatos kilátás nyílik a városra. Szeged kulturális rendezvényei nemzetközi rangúak, elég ha csak a nyári Szegedi Szabadtéri Játékok grandiózus opera- és musical-előadásait említjük, amelyekre messze földről érkeznek az érdeklődők. A fesztiválszezon az őszi hónapokban sem ér véget, itt az ősz, de éppen ilyenkor tartják a Szegedi Zsidó Kulturális Fesztivált, amely immár 13. alkalommal csábítja nagyszerű kulturális programokkal a vendégeket szeptember 3-tól november elejéig. A Szegedi Tudományegyetem egész októberben összművészeti egyetemi fesztivált rendez, de az év során lesz még Jazz Fesztivál, valamint Vántus István kortárszenei napok is. A város közművelődési intézményei kiállításokban is bővelkednek, újdonságként a Móra Ferenc Múzeumban plakátkiállítást és szegedi papucs kiállítást tekinthetnek meg a látogatók.


Tourinform Szeged, Dugonics tér 2.
Tel.: (62) 488-690,
 szeged@tourinform.hu, www.szegedtourism.hu

 

 

Kiállítások a Reök-palotában
 
Magyar Képzőművészeti Egyetem: Best of diploma 2017 – válogatás 2017. IX. 1.–X. 1.
A Reök-palotában tíz évvel ezelőtt létrehozott Regionális Összművészeti Központ eddig 160, nagyrészt kortárs kiállításnak adott helyet. A Magyar Képzőművészeti Egyetemmel közelmúltban kötött együttműködésnek köszönhetően a legfiatalabb hazai művészgenerációt is sikerült bekapcsolniuk a kortársművészet vérkeringésébe. A Best of diploma kiállítói a tanszékek mesterei javaslata alapján a legjobbaknak ítélt diplomamunkáikból készült válogatással mutatkoznak be. A festő, a szobrász, a grafikus, az intermédia és a látványtervező szakos hallgatók munkái méltóképpen reprezentálják az egyetemen zajló művészeti oktatás sokszínűségét, friss szemléletét.
 
Szecesszió madártávlatból 2017. X. 6.–XII. 20.
A tárlat a szegedi a szecessziós épületeket szokatlan szemszögből mutatja meg. A fotók az épületekre jellemző szecessziós részleteket olyan perspektívából, madártávlatból tárják fel, ahogy az utca embere soha nem láthatja őket.
 
Káosz és rend 2017. X. 7.–XI. 10.
A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének (MAOE) teljes képzőművészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a Reök-palota. A szalonjelleggel megrendezett kiállításnak a korábbi években különböző nagyhírű intézmények, így például a szentendrei Művészet Malom adott otthont. Az idén a szegedi kiállítóházba az eddigi évek tapasztalatai alapján 600–800 kiállítóművész alkotása érkezik.  


Karácsonyi ünnepi hetek, 2017
December elsején kezdődik Szegeden a Karácsonyi ünnepi hetek rendezvénysorozata, az idén is három helyszínen, a Széchenyi, a Klauzál és a Dugonics téren. A karácsonyi készülődés látványos vásári forgataga egész decemberben ünnepi hangulatot varázsol a városlakók és a Szegedre látogató vendégek számára.


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2019 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum