Őszi séta Zsámbékon – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2018. szeptember 26., szerda, Jusztina napja van.

Programsoroló

Rovatok

Régiók

Őszi séta Zsámbékon

Templomok, kastélyok

Megjelent: Itthon Otthon van, 2017. szeptember
A Zsámbéki-medence Pest megyében, a főváros árnyékában, alig harminc kilométerre meghúzódó, egyedi arculatú tájegység, hazánk egyik rejtett kincse, amely az őszi időszakban ideális célpontja a családi kirándulásoknak.

Induljunk hát a Zsámbéki-medence felfedezésére, a gyönyörű, bágyadt őszi napsütésben nagyszerű túrákat lehet tenni a Dunazug hegyvidékén, a Budai-hegység, a Pilis és a Gerecse hegyvonulatai, valamint az Etyeki-dombság lankái között. A túra kiindulásai pontja vagy végcélja lehet a terület nagy múltú központi települése, Zsámbék, amelyre  ugyancsak érdemes néhány órát, vagy akár egy napot is szánni. E tájon már a honfoglalás kora előtt és az idő tájt is virágzó kultúra létezett, amelyre ma már csak néhány nagyszerű épület felbecsülhetetlen értékű, sokat mondó romjai emlékeztetnek. Az évszázadok viharai ugyanis nem kímélték Zsámbékot, illetve az ősi települést, többször lerombolták, elnéptelenedett, végül főként német származású, bajor, sváb iparosokkal és szőlőművelő családokkal, később székely lakókkal telepítették be a nagyon is élhető tájat.
Zsámbék a honfoglalás utáni századokban élte fénykorát, már az 1050-es években kőtemploma volt. Ennek helyén építették fel az 1200-as évek közepe táján azt késő román kori gótikus, háromhajós bazilikát, amely a magyar építészettörténet egyik kiemelkedő emléke. Jelentősége, értéke alapján méltán soroljuk a két híres, a lébényi és a jáki XIII. századi, román kori templomunk mellé. A zsámbéki bazilikát egy földrengés 1773-ban félig lerombolta, s azóta nem építették újjá. Romjaiban is gyönyörű, kövei a messzi múltról mesélnek. Kőtárában állandó kiállítás mutatja be a megmaradt relikviákat, de a rom belső részei is látogathatók. A tetőről pedig lélegzetelállító kilátás nyílik a Zsámbéki-medencére. Közvetlenül a bazilika mellett megtalálhatók a premontrei rend egykori monostorának romjai is. Zsámbék ugyancsak építészeti különlegessége a Zichy-kastély. Már csak azért is, mert eredetileg az 1100-as évek végén várnak készült. A XIV–XV. században végvárként működött. A törökök kiűzése után, 1689-ben az uradalmat a várral együtt Zichy István gróf vette meg 30 000 forintért I. Lipót királytól. A ma látható barokk kastély a XVIII. században épült, eredetileg egyemeletes volt, saroktornyokkal, a XIX. század végén egészült ki újabb emelettel. Egykori kápolnája a különleges méretei miatt is ritkaságnak számít.
Zichy Miklós anyagi segítségével 1752-ben három esztendő alatt épült fel az egyhajós, barokk katolikus templom. Belső berendezéseit Bebó Károly (Zichyék építési felügyelője, szobrász) 1754-ben fejezte be. A kapu felett a Zichy- és a Berényi-család kettős címere és félköríves fülkében Szent Vendel szobra látható. A templomkertben 1813-ban Gál József zsámbéki plébános munkája, Nepomuki Szent szobra fogadja a látogatókat. A barokk templom 1958 óta műemlék. Óraszerkezetét, harangját, orgonáját a közelmúltban felújították, nyári hétvégenként a Premontrei esték keretében orgonahangversenyeknek ad otthont. A kastéllyal szemben találjuk az 1739-ben Zichy Miklós által emeltetett emlékmű. Álljunk meg néhány percre az 1739-es nagy pestisjárvány idején emelt és gazdagon díszített barokk emlékmű előtt, amely a járvány 828 zsámbéki áldozatának állít emléket!
Nagy ugrást teszünk az időben, de legalább ilyen érdekes látnivalókra bukkanunk Zsámbékon, ha a népi építészet egyik megmaradt emlékét felkeressük. A Szent Vendel domborműves lakóház igazi ritkaság, amelyet 1740 körül épített egy gazdag állattenyésztő. A ház nemcsak a környék egyik legrégebbi lakóháza, hanem a homlokzatát díszítő dombormű – amely a pásztorok védőszentjét, Vendelt ábrázolja – az egészen különleges építészeti értékek közé emeli. Az épület belsejében pedig a sváb népművészet remekei és a korabeli zsámbéki élet mindennapi tárgyai tárnak elénk egy letűnt világot.
Még egy jelentősebb történelmi emlék érdemel említést: a Török-kút, amelyről sokáig azt hitték, a végvári időkből maradt meg, ám a legújabb régészeti kutatások szerint inkább újkori emlék. 
Ne hagyjuk úgy el a több mint ötezer lakos számláló települést, hogy nem néztünk be a Lámpamúzeumba, amely Európában  elsőként 1971-ben nyílt meg Borus Ferenc rendkívül gazdag magángyűjteményéből! A rómaiak olajmécsesétől az egykori hercegek gyertyatartóján át a ma is használt vasúti lámpáig szinte mindenféle lámpatípus fellelhető benne.

 

Amikor Zsámbékra igyekszünk, ejtsük útba a legendás biatorbágyi viaduktot, amely a Füzes-patak völgye felett ível át. A zöld színű, kettős vasúti völgyhíd a magyar vasúttörténet legfényesebb korszakának emléke, igazi látványosság. Műemlékké nyilvánították, bár országos hírnevét Matuska Szilveszter 1931-ben elkövetett robbantásos merényletének köszönheti.


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2018 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum