Egy designikon a kortárs művészet fényében – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2018. október 15., hétfő, Teréz napja van.

Programsoroló

Rovatok

Régiók

Egy designikon a kortárs művészet fényében

Kiscelli Múzeum, 2017. szeptember 29-től december 31-ig

Megjelent: Itthon Otthon van, 2017. szeptember
A kiállítás fókuszában egy ikonikus lámpa, a német formatervező Wilhelm Wagenfeld korai főműve áll. A designtörténeti mérföldkőnek számító, 1924-ben Weimarban a Bauhaus fémműhelyében tervezett lámpát – a WA 24-et – szokatlan fényben, harminchárom neves kortárs művész átértelmezésében mutatjuk be.

A Kiscelli Múzeumban világhírű művészek szabad alkotói asszociációit állítjuk ki, melyeket Wagenfeld lámpája ihletett, s melyek az eredeti lámpából mint ikonikus tárgyból indulnak ki. A Maria és Walter Schnepel nemzetközi gyűjteményanyagában olyan alkotók munkái, sajátos Wagenfeld-lámpaátértelmezései láthatóak, mint a popkollázs angol nagymesterének, Richard Hamiltonnak, a vad és energikus műveiről ismert fluxusművésznek, Dieter Rothnak, a legendás csapdafestményeiről nevezetes Daniel Spoerrinek, vagy az ironikus mítoszromboló Aldo Mondinónak a művei. A kiállításon öt magyar művész  ̶  Batisz Miklós, Farkas Anna, Forgács Péter, Lakos Dániel és Szabó Eszter  ̶  különböző nézőpontból megfogalmazott karakteres lámpaátiratait is bemutatjuk. 

A WA 24 történeti és helyi kontextusát a Kiscelli-épület egykori tulajdonosának, Schmidt Miksa bútorgyárosnak a Bécsben és Budapesten készíttetett, lámpaterveket ábrázoló akvarellsorozata teremti meg. Az osztrák és a magyar arisztokraták környezetéből a polgári lakáskultúrába leszivárgó ízlésvilágot jól illusztrálják az 1910-es, 1920-as évekbeli látványrajzok; kiemelik, egyben ellenpontozzák is a Wagenfeld-mű radikalizmusát. A mintegy ötven, Schmidt-féle asztali és mennyezeti lámpaskicc, falikar- és csillárterv még sohasem volt kiállítva. Közöttük olyan, a bécsi századfordulón jelentős szerepet játszó alkotók munkája is megtalálható, mint pl. Adolf Loos, Koloman Moser vagy Josef Hoffmann.

A Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár és a Maria és Walter Schnepel Kulturális Alapítvány közös kiállítása.

 

www.fovarosikeptar.hu

 


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2018 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum