Mozgalmas ősz az Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2018. szeptember 25., kedd, Eufrozina napja van.

Rovatok

Régiók

Mozgalmas ősz az Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban

Megjelent: Itthon Otthon van, 2017. szeptember
Az előző évekhez hasonlóan idén is két helyszínen várja a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Adattára az érdeklődőket a Múzeumok Őszi Fesztiválján. Orvostörténeti érdekességek mellett épülettörténeti sétákkal, városi barangolással és új kiállítással is készülnek a szervezők.

Szeptember 25-én startolt el a Múzeumok Őszi Fesztiválja, amely idén a látogatóbarát múzeum szemléletét, koncepcióját helyezi a középpontba. A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum is a rendezvénysorozat jelmondatára építette fel szeptember-novemberi programkínálatát: „Az ajtó nyitva áll.” A programokon nem csupán mint múzeummal találkozhatnak az érdeklődők, de bepillantást nyerhetnek eddig meg nem ismert terekbe, mi több, az épület falait elhagyva városi sétára is invitálják a közönséget.

Október 7-én Dávid Brigitta művészettörténész vezetésével városi sétára kerül sor, méghozzá egy igazán fontos témában: Semmelweis Ignác nyomát keresik majd a résztvevők Budapesten. A Rókus Kórháztól indulva az érdeklődők betekintést nyerhetnek a 19. század derekának higiéniás viszonyaiba, egészségügyi helyzetébe, és kalandos helyszíneken ismerhetik meg az anyák megmentőjének korszakalkotó lépéseit. A séta egyébként egy új programsorozat első alkalma, amely nagyjából 1,5–2 havonta kerül majd megrendezésre más-más témában, különböző kórháztörténeti érdekességekkel. Október 11-én dr. Bugovits Valéria előadásában Anna Karenina életének különleges fejezetéről tájékozódhatnak a résztvevők: ópium- és morfiumfogyasztásról, lelki vívódásokról mesél majd az irodalomtörténész, mindezt Tolsztoj-szövegbe ágyazva. Október 14-én Kolocz Dóra épülettörténeti sétáján a Semmelweis-szülőház titkairól lebben fel a fátyol: a múzeum intézménye ezúttal háttérbe szorul, és a 18. századi épület kerül előtérbe, amelynek története éppoly különleges, mint híres lakója. Október 24-én Oltai Kata lesz a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum vendége, aki feminizmusról, közéletről beszélget: mindezt a gyógyszerreklámok kérdéskörén át vizsgálva.

Október 25-től újra a könyvtáré a főszerep: dr. Kapronczay Károly orvostörténész tudományos előadására kerül sor Milyen volt a régi gyógyszerészképzés? címmel. A Mester és alkotók kategóriában induló program azt az izgalmas időszakot mutatja be, amikor a gyógyszerészeket még nem egyetemeken oktatták. És hogy az irodalom itt se maradjon el: dr. Kapronczay Katalin könyvtáros és dr. Szabó Attila gyógyszerész egy kuriózummal készül az érdeklődőknek. Herbáriumok és fűvészkönyvek kerülnek a középpontba: két tudományterület jeles képviselője találkozik, hogy igazi könyvritkaságokat mutasson meg a résztvevőknek, hiszen a helyszín „Nemcsak könyvtár, növénytár”!

A múzeumi őszbúcsúztató programra november 8-án kerül sor: Orvosok 1956 címmel kerekasztal-beszélgetésre és könyvbemutatóra invitálják az érdeklődőket. Az Orvosok az 1956-os forradalomban című kötet néhány szerzője ül asztalhoz, hogy dr. Kapronczay Károly vezetésével erről a mindig aktuális témáról ezúttal egészségügyi szempontból mondjanak számunkra újat.

S hogy a változatos programkínálat még tovább bővüljön, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban egy új kortárs képzőművészeti kiállítást is nyitnak a Múzeumok Őszi Fesztivál keretei között. Október 13-án 18 órától Győrffy László Privát biológia című kiállításának megnyitójára kerül sor. Az eseményen a művésszel Nemes Z. Márió költő, kritikus, esztéta és Mucsi Emese művészeti író beszélget az emberi test dekonstrukcióiról a kortárs képzőművészetben. A beszélgetést Dankó Réka művészeti menedzser moderálja.


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2018 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum