A Cserhát újabb gyöngyszeme – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2019. március 23., szombat, Emőke napja van.

Rovatok

Régiók

A Cserhát újabb gyöngyszeme

Kilátó épült a Kecske-kő csúcsára

Megjelent: Itthon Otthon van, 2017. október
Az Ipoly Erdő Zrt. beruházásaként adták át hazánk legújabb kilátóját Romhány határában, a 421 méter magas Kecske-kő csúcsára épített Prónay-kilátót.

A 26 méter magas kilátó tetejére 128 lécsőfok vezet, két kialakított pihenőhellyel, így a teljes magasságát nem kell egyhuzamban megtennünk. Felérve teljes körpanorámában élvezhető a kilátás nyugat, északnyugati irányban a Börzsöny, északon a Selmeci-hegység, kelet felé a Szandavár és a Mátra hegyvonulatai, délről a Gödöllői-dombság és délnyugati irányban a Naszály és a Pilis, valamint a Visegrádi-hegység tűnik fel. Az országos kéktúra útvonaláról rövid kitérővel minden évszakban látogatható.

A cserháti települések palóc kultúrájuk emlékeit a mai napig is őrzik, máig élő hagyományként ragaszkodnak szokásaikhoz, díszes népviseletükhöz, és méltán híres palóc ételeikhez. A palóc kultúra csodáiba is betekintést engedtek az alkotók, ugyanis a kilátó pihenőinél rövid tájékoztató táblák segítségével ismerkedhetünk meg a környék múltjával.

„Az ide látogatók nagyon erős vonzerőnek tartják az erdős tájat, a szép domborzati viszonyokat, valamint a várakat és kastélyokat. A környék tölgyesei a Prónay-család birtoka volt, akik a török idők után Nógrád megye egyik legnagyobb birtokosai lettek, így méltónak gondoltuk róluk elnevezni a kilátót” – mondta el Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója.

Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos szerint ez a kilátó ékes példája annak, hogy a kormány elkötelezett az aktív turizmus, aktív kikapcsolódás terén. Azt szeretnék elérni, ha minél több fiatal, idős és család állna fel a televízió elől, tenné le a telefont, hagynák egy kicsit későbbre a számítógépes játékokat, és mennének ki a természetbe, a szabadba. Szeretnék megmutatni a gyerekeknek, hogy a virtuális élmények helyett valóságos élményekre is szert lehet tenni.


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2019 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum