A süngomba lett a 2018-as Az év gombája – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2018. október 16., kedd, Gál napja van.

Programsoroló

Rovatok

Régiók

A süngomba lett a 2018-as Az év gombája

Megjelent: Itthon Otthon van, 2017. október
Két héten át lehetett szavazni a Magyar Mikológiai Társaság honlapján arra, hogy melyik gomba nyerje el a jeles címet. A három jelölt a disznófülgomba, a honi csillaggomba és a süngomba volt, amik közül az utóbbira érkezett a legtöbb közönségszavazat.

A társaság közleménye szerint a beérkezett 472 szavazat 42,8 %-át, azaz 202 szavazatot kapott a süngomba, míg a honi csillaggombára 149, a disznófülgombára pedig 121 voks érkezett. Ezzel a süngomba nyerte el Az év gombája 2018 címet. 

A közönséges süngomba (Hericium erinaceus) védett. A háborítatlan, üde bükk- és tölgyerdőkben termő parazita és szaprobionta faj. Különleges megjelenése, ehetősége és gyógyhatása miatt hazánkban valószínűleg gyűjtik, de 2005 óta védett, így ez voltaképpen tilos. Termeszthető faj.

Kik lesznek a 2018-as Az év fajai?

Idén ősszel az MME közleménye szerint azért nem indult közönségszavazás arról, hogy melyik faj nyerje el Az év madara címet, mivel idén húsz éve tért vissza hazánkba fészkelő fajként a vándorsólyom. A jubileum miatt a szakemberek úgy gondolták, hogy megérdemelten lenne a a ragadozómadár a cím győztese. 

Az év hala cím elnyeréséért zajló verseny még javában zajlik, egészen pontosan december 31-ig szavazhatunk kedvencünkre. A Magyar Haltani Társaság jóvoltából ezúttal is három halfajra voksolhatunk: ezek a balin, a domolykó és a kövicsík.

Az Országos Erdészeti Egyesület Az év fája 2018 közönségszavazásán a virágos kőris, a fehér fűz és a rezgő nyár indult. A véleménynyilvánítás ezúttal október 31-ig lehetséges.

 


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2018 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum