Az Agóra Tudományos Élményközpont novemberi programjai – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2019. március 23., szombat, Emőke napja van.

Programsoroló

Rovatok

Régiók

Az Agóra Tudományos Élményközpont novemberi programjai

Megjelent: Itthon Otthon van, 2017. október
Az Agóra Tudományos Élményközpont interaktív terében több mint negyven különleges játék próbálható ki, amelyek szorosan kapcsolódnak valamilyen tudományos jelenséghez. Emellett az élményközpontban naponta többször különböző ismeretterjesztő előadások és kísérleti bemutatók közül választhatnak a látogatók. A programok hétköznapokon 14, 15, 16 és 17 órakor kezdődnek, hétvégén 11-től 17 óráig óránként indulnak. A részletes programról az www.agoradebrecen.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Novemberi programok:

 

2017. november 2–19.

Programok a digitális planetáriumban

Lehozzuk a csillagokat!

Az őszi égbolt is sok látnivalót tartogat számunkra: állandó társunk, a Hold mellett a Szaturnuszt még szemügyre vehetjük, de az előadás során megcsodálhatunk kettőscsillagokat, halmazokat, sőt a hozzánk legközelebb eső galaxist, az Androméda-galaxist is. A 20–25 perces programban elrepülünk Ausztráliába is, megismerkedünk a hazánkból soha nem látható déli csillagképekkel és felfedezzük a Magellán-felhőket.

 

A Földtől a világegyetemig

Az Európai Déli Obszervatórium félórás teljeskupolás-filmje elképesztő távolságokat ölel át időben és térben. A Világegyetem születésétől a Naprendszer utolsó pillanatáig kísérhetjük végig a csillagok és bolygók életét, az ó- és modern kori űrkutatás mérföldköveit, az ember és a világűr kapcsolatát. A magyar változatot az Agóra Tudományos Élményközpont készítette. Narrátor: Varga Klári.

 

Visszatérés a Holdra

40 éve jártunk utoljára a Holdon, ideje visszatérni. Az Agórában megtekinthető a Google Lunar XPRIZE félórás planetáriumi teljeskupolás-show-ja egy szenzációs megmérettetésről. A Google holdversenyében privát csapatok vetélkednek, céljuk, hogy felküldjenek egy holdjárót a Holdra, ami ott megtesz 500 métert és az akcióról képet továbbít a Földre. A 2017 végéig tartó küzdelemben jelenleg már csak 5 csapat van versenyben. Ahogy sok más csapat, a Puli Space Technologies nevű magyar társaság is kilépett már a versenyből, de úgy tervezik, 2019-ben ők is felküldik saját holdjárójukat a Holdra. Narrátor: Gáti Oszkár. A planetárium maximális befogadóképessége 40 fő. A látogatók így korlátozott számban, érkezési sorrendben tudnak a programokon részt venni az Agórába szóló belépőjeggyel. A planetáriumi műsorokat 6 éves kortól ajánlják. Az aktuális planetáriumi programokról a www.agoradebrecen.hu weboldalon lehet tájékozódni.

 

2017. november 4., szombat 10.30–12.00 óra

Kreatív tudomány: Fényjáték

A játékos foglalkozássorozat keretében kéthetente szombaton érdekes kreatív feladatokon keresztül ismerkedhetnek meg a gyerekek a természettudományos jelenségekkel, és elkészíthetik saját játékaikat, amelyeket természetesen haza is vihetnek. 1879-ben ezen a napon jegyeztette be szabadalmát az izzólámpára Thomas Edison, így mi ezen a szombaton az elektromossággal foglalkozunk. Világító fényáramköröket készítünk. A programon az Agórába szóló belépőjeggyel lehet részt venni. A foglalkozásba a másfél óra alatt a gyerekek bármikor bekapcsolódhatnak szülői felügyelet mellett. Helyszín: interaktív tér, alsó korhatár: 5 év.

 

2017. november 5., vasárnap 10.30–12.00 óra

Vasárnapi tudomány: Ragacsságok

Az ismeretterjesztő programsorozat keretében vasárnaponként izgalmas tudományos kalandok várják a gyerekeket. A résztvevők a másfél órás foglalkozásokon bepillanthatnak a különböző tudományterületek rejtelmeibe. A gyerekek újra űrbélinek tűnő furcsa anyagokkal kísérletezhetnek, amelyek mintha a fizika törvényeit sem tartanák be, szilárdak és folyékonyak egyszerre. A kémialaborban nyomogatható, alakját folyton változtató stresszlabda és mindenféle ragacsság készül majd, játszópajtásunk lesz a keményítő, a liszt és a rizs. Ajánlott életkor: 7–12 év. A programon az Agórába szóló belépőjeggyel lehet részt venni. A foglalkozásra csak korlátozott számban tud látogatókat fogadni az Agóra, ezért érdemes előre regisztrálni. Az előzetes bejelentkezéseket a regisztracio@agoradebrecen.hu e-mail címre várják. A másfél órás foglalkozás pontosan fél 11-kor kezdődik, gyülekező a fogadótérben.

 

2017. november 6., hétfő 15.00 óra

A Természet/Művészet című kiállítás megnyitója

Grafikákba, ékszerekbe, animációs kisfilmekbe és ruhatervekbe öntve vallanak a debreceni Kós Károly Művészeti Szakgimnázium 11. évfolyamos diákjai arról, hogyan kapcsolódnak ők, mint egyének és alkotók a természethez. A tárlat 2017. november 19-ig ingyenes megtekinthető nyitvatartási időben az Agóra fogadóterében.

 

2017. november 7–12.

A tudomány hete

Hogyan fedezte fel Szent-Györgyi Albert, hogy a paprikának különösen magas a C-vitamin-tartalma? Ki volt az első tudós, aki kétszer is Nobel-díjat kapott? Milyen messziről küldi képeit a Hubble űrtávcső, és hogy működik az öntisztuló beton? A magyar zudomány napja és a tudomány világnapja alkalmából ezen a héten speciális előadásokat hallhatnak az Agórában az érdeklődők. A programokon az Agórába szóló belépőjeggyel lehet részt venni.

 

2017. november 12., vasárnap 10.30–12.00 óra

Vasárnapi tudomány: Légy te is meteorológus!

Az ismeretterjesztő programsorozat keretében vasárnaponként izgalmas tudományos kalandok várják a gyerekeket. A résztvevők a másfél órás foglalkozásokon bepillanthatnak a különböző tudományterületek rejtelmeibe. Mire jó a barométer és meg tudjuk-e egyszerűen mérni a szél erősségét? Miért fontos a csapadék mennyiségének meghatározása? A foglalkozáson megvizsgáljuk hazánk időjárását és mindenki elkészítheti saját házi meteorológiai műszerét. Ajánlott életkor: 8–12 év. A programon az Agórába szóló belépőjeggyel lehet részt venni. A foglalkozásra csak korlátozott számban tud látogatókat fogadni az Agóra, ezért érdemes előre regisztrálni. Az előzetes bejelentkezéseket a regisztracio@agoradebrecen.hu e-mail címre várják. A másfél órás foglalkozás pontosan fél 11-kor kezdődik, gyülekező a fogadótérben.

 

2017. november 18., szombat 10.30–12.00 óra

Kreatív tudomány: Madárcsemege

A játékos foglalkozássorozat keretében kéthetente szombaton érdekes kreatív feladatokon keresztül ismerkedhetnek meg a gyerekek a természettudományos jelenségekkel, és elkészíthetik saját játékaikat, amelyeket természetesen haza is vihetnek. Mit esznek a madarak télen? A foglalkozáson madáreledelt készítünk, és számba vesszük, mivel szabad etetni énekesmadarainkat. A programon az Agórába szóló belépőjeggyel lehet részt venni. A foglalkozásba a másfél óra alatt a gyerekek bármikor bekapcsolódhatnak szülői felügyelet mellett. Helyszín: interaktív tér, alsó korhatár: 5 év.

 

2017. november 19., vasárnap 10.30–12.00 óra

Vasárnapi tudomány: A Star Wars bűvöletében

Az ismeretterjesztő programsorozat keretében vasárnaponként izgalmas tudományos kalandok várják a gyerekeket. A résztvevők a másfél órás foglalkozásokon bepillanthatnak a különböző tudományterületek rejtelmeibe. Szereted a Star Wars világát? Mindig is szerettél volna egy lézerkardot készíteni otthon is megtalálható tárgyakból? Vagy építenél egy R2D2t? Ezeken a foglalkozásokon a gyerekek a littleBits-készletek segítségével saját kezűleg csinálhatnak a Csillagok háborúját megidéző, elektronikus kütyüket. Az erő legyen veletek! Ajánlott életkor: 8–14 év. A programon az Agórába szóló belépőjeggyel lehet részt venni. A foglalkozásra csak korlátozott számban tud látogatókat fogadni az Agóra, ezért érdemes előre regisztrálni. Az előzetes bejelentkezéseket a regisztracio@agoradebrecen.hu e-mail címre várják. A másfél órás foglalkozás pontosan fél 11-kor kezdődik, gyülekező a fogadótérben.

 

2017. november 22., szerda 12.00–17.00 óra

iTTKutathatsz – Természettudományos és Mérnöki Fesztivál

A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának nyílt napja, ahol különleges eszközökkel, rendkívüli kísérletekkel és izgalmas tudományterületekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők igazi fesztiválhangulatban.

 

2017. november 26., vasárnap 10.30–12.00 óra

Vasárnapi tudomány: A komposztálástól a csírafejlődésig

Az ismeretterjesztő programsorozat keretében vasárnaponként izgalmas tudományos kalandok várják a gyerekeket. A résztvevők a másfél órás foglalkozásokon bepillanthatnak a különböző tudományterületek rejtelmeibe. Mi mindenre lehet jó a kerti hulladékkal? Újrahasznosíthatjuk-e a zöldségek héját vagy éppen a teafiltert? A foglalkozáson tanulmányozzuk a komposztálás szabályait, lehetőségeit és elkészítjük az Agóra komposztját. Megnézzük, milyen csírák fogyasztása javasolt télen, hogyan kell ezeket elkészíteni és saját csíráztatót is építünk. Ajánlott életkor: 7–12 év. A programon az Agórába szóló belépőjeggyel lehet részt venni. A foglalkozásra csak

korlátozott számban tud látogatókat fogadni az Agóra, ezért érdemes előre regisztrálni. Az előzetes bejelentkezéseket a regisztracio@agoradebrecen.hu e-mail címre várják. A másfél órás foglalkozás pontosan fél 11-kor kezdődik, gyülekező a fogadótérben.

 

2017. december 2., szombat 10.30–12.00 óra

Kreatív tudomány: Mars-expedíció

A játékos foglalkozássorozat keretében kéthetente szombaton érdekes kreatív feladatokon keresztül ismerkedhetnek meg a gyerekek a természettudományos jelenségekkel, és elkészíthetik saját játékaikat, amelyeket természetesen haza is vihetnek. 1971. december 2-án szállt le a Marsra a Marsz–3 űrszonda, ennek apropóján a Mars bolygó áll a foglalkozás középpontjában. Megvizsgáljuk a vörös bolygó jellemzőit, saját Mars-követ és marsjárót is készítünk. A programon az Agórába szóló belépőjeggyel lehet részt venni. A foglalkozásba a másfél óra alatt a gyerekek bármikor bekapcsolódhatnak szülői felügyelet mellett. Helyszín: interaktív tér, alsó korhatár: 5 év.

 

2017. december 3., vasárnap 10.30–12.00 óra

Vasárnapi tudomány: Az égbolt repülő különítményei

Az ismeretterjesztő programsorozat keretében vasárnaponként izgalmas tudományos kalandok várják a gyerekeket. A résztvevők a másfél órás foglalkozásokon bepillanthatnak a különböző tudományterületek rejtelmeibe. Mekkora volt a legnagyobb szitakötő, amely valaha élt a Földön? Mennyire éles a látásuk ezeknek a színpompás élőlényeknek és milyen különleges testrészekkel rendelkezhetnek? Foglalkozásunk során bepillantást nyerhetnek a gyerekek a szitakötő családok nem mindennapi életébe. Ajánlott életkor: 8–12 év. A programon az Agórába szóló belépőjeggyel lehet részt venni. A foglalkozásra csak korlátozott számban tud látogatókat fogadni az Agóra, ezért érdemes előre regisztrálni. Az előzetes bejelentkezéseket a regisztracio@agoradebrecen.hu e-mail címre várják. A másfél órás foglalkozás pontosan fél 11-kor kezdődik, gyülekező a fogadótérben.


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2019 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum