Mi legyen az év vadvirága 2018-ban? – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2018. október 16., kedd, Gál napja van.

Programsoroló

Rovatok

Régiók

Mi legyen az év vadvirága 2018-ban?

Megjelent: Itthon Otthon van, 2017. október
2017-ben a hóvirágé lett a kitüntető cím, azonban az év vége közeledtével gondolni kell arra is, hogy melyik fajt érje a megtiszteltetés a következő esztendőre. A 2018-as Az év vadvirága címért ismét három jelölt száll versenybe: a kornistárnics (Gentiana pneumonanthe), az apró nőszirom (Iris pumila) és a fehér tündérrózsa (Nymphaea alba).

A korábbi évekhez hasonlóan idén is a közönség döntheti el, hogy a három jelölt közül melyik kerüljön ki győztesként. Ehhez nem kell mást tenni, mint ellátogatni Az év vadvirága mozgalom honlapjára, ahol 2017. december 31-éig van lehetőség leadni a voksokat.

 

Kornistárnics (Gentiana pneumonanthe)

Sík- és dombvidékek kiszáradó láprétjein, hegyvidékek üde kaszálóin találkozhatunk vele. A leggyakoribb kék virágú fajok mellett piros, sárga és fehér virágúak is előfordulnak. Hazánkban – a közeli rokon tárnicskákkal (Gentianella spp.) együtt – 7 fajuk él, valamennyi védett. A kornistárnics (népies nevén kornisfű) a nyár második felétől az ősz közepéig nyíló, néha térd magasságúra is megnövő, dekoratív faj. Régebben gyökerét a tüdőbaj (pneumónia) gyógyítására gyűjtötték, de ez ritkasága és védett státusa miatt megszűnt. Napjainkban elsősorban élőhelyeinek az eltűnése, ami a leginkább veszélyezteti.

 

Apró nőszirom (Iris pumila)

A nősziromfélék családjába tartozó kis termetű, mindössze 8–12 cm magas védett növényfaj, mely egyike legszebb tavaszi vadvirágainknak. Az Iris (írisz) görög eredetű szó, jelentése szivárvány. Ez különösen illik az apró nősziromra, hiszen virágai valóban a szivárvány csaknem minden színében pompáznak. Leggyakrabban sötétlilás vagy kékes egyedeivel találkozhatunk, de a nagyobb állományokban gyakori a sárga, előfordul a fehér, a világoskék, a vöröslő és a barnás virágszín is. Kedveli a délies kitettségű, nyílt, száraz gyepeket, így egyaránt találkozhatunk vele hegyvidékeink sziklagyepeiben, valamint domb- és síkvidékeken, lösz- és homoki gyepekben.

 

Fehér tündérrózsa (Nymphaea alba)

A tündérrózsafélék (Nymphaeaceae) családjába tartozó fehér tündérrózsa az őshonos növényeink között rekordtartónak számít, mivel a legnagyobb méretű virággal rendelkezik. A virágok megporzástól függően 3–5 napig nyílnak, majd elhervadva a víz alá buknak, de helyükbe újak fejlődnek, ezért a virágzásban júniustól szeptemberig gyönyörködhetünk. A fehér tündérrózsával tavakban, holtágakban, tápanyagban gazdag, iszapos talajú álló- vagy lassan folyó vizekben találkozhatunk. A víz tisztán tartásában fontos szerepük van, mivel a víz felszínén elterülő leveleik beárnyékolják a vízfelszínt, így csökkentik az esetleges algásodás kialakulását.

 


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2018 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum