Új kilátó a Romhányi-hegyen – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2019. május 21., kedd, Konstantin napja van.

Rovatok

Régiók

Új kilátó a Romhányi-hegyen

Megjelent: Itthon Otthon van, 2017. november
A Prónay-kilátó a Kecske-kő 421 méter magas csúcsán épült fel az Ipoly Erdő Zrt. beruházásában. A saját forrásból finanszírozott kilátó építése nettó 45 millió forintból valósult meg. A kilátó tervezője a BAHCS Művek Kft., kivitelezője a keszthelyi Fitotron System Kft. volt. A Prónay-kilátó 32,5 köbméter rétegelt, ragasztott lucfenyőből épült, a teljes magassága 26 méter, a felső teraszra 128 lépcső vezet.

Az országos kéktúra útvonaláról rövid kitérővel megközelíthető építmény minden évszakban és napszakban szabadon látogatható, a 23 méter magasan lévő teraszáról a környező tölgyerdő fáinak koronája fölött szinte teljes körpanorámás kilátás élvezhető.
Nyugati északnyugati irányban a Börzsöny, északon a Selmeci-hegység a Szitnya-csúccsal, kelet felé a Szandavár, illetve a távolban a Karancs, a Mátra hegyvonulatai, délről a Gödöllői-dombvidék lankái, majd délnyugati irányban a Naszály és Pilis–Visegrádi-hegység csúcsai is láthatók.
A beruházás a „Nyugattól keletig a nógrádi erdőkben” mottónak megfelelően a társaság korábbi években megvalósított fejlesztéseit jól kiegészíti. A kilátó a börzsönyi és cserháti erdők bejárásakor felkereshető kedvelt túraútvonalak egyik állomáshelye.
Az országos kéktúra útvonalán haladva lehetőség adódik a Börzsöny és a Cserhát megismerésére. Nagymarosról indulva a Julianus-kilátóból a Dunakanyar panorámáját csodálhatjuk meg, majd Kóspallagon áthaladva a Börzsöny legmagasabb pontjához, a Csóványoshoz érkezünk, ahonnan nagymarosi kilátás tárul elénk. Innen a kéktúraútvonalon, Nógrádon keresztül érjük el Szendehelyet. A Katalinpusztai Kirándulóközponton át a Cserhát legnyugatibb, egyben legmagasabb hegytömbjéhez, a Naszályhoz visz a jelzés. Ezt követően Ősagárdon keresztül, Felsőpetényt érintve, Alsópetényen át vezet a Romhányi-hegyre a túra. Romhánytól kelet irányába Szandavár romjaihoz érdemes a kéktúraútvonalról kitérőt tenni a pazar kilátásért.
A kéktúra útvonala mentén elérhető a néprajzi, kulturális jelentőségű világörökség címet viselő falu, Hollókő, a fenntartásunkban lévő Tepke-kilátó és az ország egyik leglátogatottabb nemzeti kegyhelye, Mátraverebély-Szentkút is.

További friss cikkek az Észak-Magyarországi régióból


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2019 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum