Idén is lesz Tatai vadlúdsokadalom – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2019. május 21., kedd, Konstantin napja van.

Rovatok

Régiók

Idén is lesz Tatai vadlúdsokadalom

Megjelent: Itthon Otthon van, 2017. november
A tatai Öreg-tó eddig is az ország egyik legintenzívebben megfigyelt vadlúd-gyülekezőhelyének számított, de a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület egy olyan technikai újítást kezdeményezett, amellyel a megfigyelési lehetőségek tárháza jelentősül bővül.

Az Öreg-tóra érkező több tízezernyi vadludat mostantól webkamerán keresztül, élőben kísérheti figyelemmel bárki a világhálón. A napelemmel működő kamera a tómeder azon részére került, ahol nem okoz zavarást, ám ahonnan a madarak mozgása kiválóan nyomon követhető. A rendszer tesztüzemmódban működik és hamarosan a nagyközönség is birtokba veheti.

Az Öreg-tavon 28 ezer fölé emelkedett a ludak száma és ezekben a napokban olyan ritkaságok is megfigyelhetők, mint a kis lilik, a vörösnyakú lúd, az örvös lúd, az apácalúd.

A 17. Tatai vadlúdsokadalmon más újdonság is lesz, hiszen a szervezők első ízben hívtak meg külföldi díszvendéget is a 40 éves születésnapját ünneplő Bükki Nemzeti Park Igazgatóság mellett, mégpedig Erdélyből a Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Park Igazgatóságot. Az eseményen a szokásos nívós természettudományos előadásokon kívül megannyi gyermekprogram és látványos szabadtéri program várja a sok ezer látogatót. Különlegesnek ígérkezik a lovas-solymász bemutató a leeresztett tómederben és Levente Péter is műsorral készül. A látogatókat vásári forgatag is fogadja, kifejezetten olyan termékekkel, amelyek megfelelnek a „zöld fesztivál” kívánalmainak. A szervezők különös gondot fordítanak a keletkező hulladékok szelektív gyűjtésére is.

A tavon gyülekező sokezernyi madarat, a madárvonulás lenyűgöző élményét ornitológus narrátor fogja egész nap bemutatni és megannyi nagy teljesítményű teleszkópon keresztül is részesei lehetünk a máskor nem látható látványosságnak.

A Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület, a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület minden természetkedvelőt szeretettel vár november 25-ére a tatai Öreg-tó partjára, ahol a természet egyik legszebb őszi fesztiváljának részese lehet.

 


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2019 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum