Adventi és karácsonyi vásár – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2018. november 21., szerda, Olivér napja van.

Rovatok

Régiók

Adventi és karácsonyi vásár

Budapest, Vörösmarty tér

Megjelent: Itthon Otthon van, 2017. november
Sült gesztenye, kürtős kalács, forralt bor – fűszeres édes illatok lengik be a főváros egyik legszebb helyszínét, a Vörösmarty téren az idén is gazdag gasztronómiai kínálattal, zsűrizett kézműves és iparművészeti termékekkel, ünnepi műsorokkal várja a látogatókat a Budapesti adventi és karácsonyi vásár 2017. november 10. és december 31. között.

Hazánkban a 11. század óta rendeznek vásárokat, amelyek a történelem során minden időben szerves részét képezték az életnek. A hétköznapi teendőkhöz vagy az ünnepekhez kapcsolódó hagyomány ma is él: a vásárok közül tradicionálisan a legnevezetesebbek és legünnepélyesebbek a karácsonyi vásárok. Ezek közül is kiemelkedik az 1998 óta minden évben megrendezett Vörösmarty téri karácsonyi vásár, amely turistavonzerőként is jelentős, az utóbbi években 800 ezer külföldi látogatót fogadott. Több éve a tíz legszebb európai karácsonyi vásár között szerepel. Népszerűségét a különleges hangulaton kívül az is növeli, hogy igényes portékákat kínál a karácsonyi ajándékvásárláshoz. A szakmai zsűri által kiválasztott minőségi kézműves termékeket kínáló forgatag egyedülálló az országban, a vásárlók garantáltan a legszínvonalasabb, gyakran egyedi termékekkel találkoznak. Az ajándéknak szánt kézműves termékeket maguk a kézművesek árusítják, ugyanazon az áron, ahogyan egész évben.
Aki nézelődés és vásárlás közben megéhezik, különlegességeket is megkóstolhat: az idén a régiók tradicionális kulináris kínálatát felvonultató tematikus gasztrohetekkel, látványkonyha-bemutatókkal várják a közönséget, hetente más-más – a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó – kulináris bemutatót és kóstolót tartanak a vásár reprezentatív hüttéjében. Látványshow keretében élvezhetik a látogatók a Szent Márton-ünnephez kapcsolódó liba-, majd a töltött káposzta, a vadételek, aztán a kisböjti halételek, a hanuka és a karácsony, valamint az újév ünnepi ételeinek ízeit. Az idén a vásár központjába kerül a forralt bor, a téren található összes vendéglátó neves borászatoktól származó alapanyagból minőségi forralt bort kínál majd. A vásár ideje alatt a látogatókat közel 160 nívós program várja. A színpadon népzenei, jazz-, crossover-, alternatív, blues-, soulkoncerteket hallhatunk hétköznaponként és hétvégén egyaránt. A gyerekeket hétvégenként bábszínházi és zenés-táncos előadásokkal várják. Idén a fellépők színpada is új köntöst kap, a díszletek között tíz, több mint egy méter nagyságú angyalka kel majd életre.
Az adventi időszakban angyali kórus és gyertyagyújtás várja a látogatókat vasárnaponként a vásár kézművesei által készített óriás adventi koszorúnál, mely több mint három méter átmérőjű és mintegy fél méter vastag. Ez a tér egyik legszebb dísze, valamint az ünnepi hangulat meghatározó, hagyományőrző jelképe is. Akárcsak a helyszínre telepített hagyományos kovácsműhely, ahol a kovácsmesterség kulisszatitkaiba avatják be a közönséget. Joulupukki, a finn Mikulás az idei évben is ellátogat a Vörösmarty térre, december 6-án 16–17 óra között várja a gyerekeket a színpadon.
Sötétedéskor fényfestés várja a vásárlátogatókat, az ünnepi hangulatú képek a Gerbeaud-ház falán jelennek meg mindennap délután 5 órától zárásig. A hagyományokhoz híven az idén is több karitatív szervezetet hívtak meg a szervezők, akik folyamatosan gyűjtenek majd, a tavalyi sikeres jótékonysági adventinaptár-akciót is folytatják, több mint ötven ajándékot kínálnak fel karitatív célra, a tárgyak a hütte üvegfalán jelennek meg egy adventi naptár 24 ablakaként. Mindennap kinyílik egy ablak, ahol a felajánlott ajándékokra mindennap licitálhatnak az adakozni vágyók.

 

Adventi és karácsonyi vásár a Fővám téren
Az adventi hangulat idén a Vörösmarty térről – a Váci utcán átsétálva – elér a Fővám térre is. A Szabadság híd pesti oldalán családias hangulatú karácsonyi vásár hívja a látogatókat november 17. és december 24. között.


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2018 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum