Újabb őstulokborjú született a Budakeszi Vadasparkban – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2019. március 25., hétfő, Irén napja van.

Rovatok

Régiók

Újabb őstulokborjú született a Budakeszi Vadasparkban

Megjelent: Itthon Otthon van, 2018. január
Nemrég egy rendkívül örömteli eseménynek lehettek tanúi a Budakeszi Vadaspark szakemberei: egy újabb őstulokborjú látta meg a napvilágot. A csöppség érkezésével együtt immár 4 egyedből áll a Budakeszin található őstulokállomány, aminek köszönhetően a Magyarországon őshonos és a Kárpát-medencébe betelepített állatokon kívül egy kivételes, kuriózumnak számító állatfajjal is testközelből ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A szemfülesebb látogatók talán már vethettek is egy-egy pillantást az újszülöttre az őstulkok kifutójának karámjában, annak ellenére, hogy édesanyja egyelőre még testével takargatja, és féltő gondoskodással védelmezi a kivételes szépségnek örvendő kisállatot. Az őstulokborjú mélybarna szemeivel, hosszú szempilláival és kecses, balerinákat idéző mozgásával előbb-utóbb minden látogató szívét rabul ejti majd.

 

A tejkaramellaszínű jövevénynek köszönhetően ráadásul még tovább erősödik a Budakeszi Vadaspark „rezervátumjellege” is, ugyanis a minden ma élő szarvasmarhafajta ősét képviselő őstulok egy rendkívül ritka, mára már kihalt faj, amit több célirányos program kísérelt meg rekonstruálni az idők során. Az őstulkok újjáélesztésének folyamatába először az 1920-as években a Heck-testvérek vágtak bele, azonban a célhoz legközelebb jelenleg a Hortobágyi Nemzeti Park területén Pentezugban 1997-ben létrehozott, minimális emberi beavatkozást igénylő rezervátumban folyó tenyésztési program áll, ahonnan három éve a Budakeszi Vadaspark őstulokbikája és két tehene is érkezett.

 

Az őstulok a párosujjú patások rendjébe, a tülkösszarvúak családjába tartozó kihalt faj, minden ma élő szarvasmarhafajta őse. A hímeket bikának, a nőstényeket tehénnek, a szaporulatot borjúnak nevezik. Európa legnagyobb növényevője lehetett. 155–180 cm marmagassága, 700–1500 kg-os súlya, 80 cm-t is meghaladó szarva jóval meghaladja a ma élő legnagyobb bölények méreteit is. A nemek közti különbség nemcsak a test és a szarvak méretbeli eltéréseiben mutatkozik meg, hanem a szőr színe is jelentős különbséget mutat. Mindkét nemnél megfigyelhető az orr körvonalát követő fehér folt.


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2019 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum