A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum időszaki kiállításai – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2018. április 22., vasárnap, Csilla napja van.

Programsoroló

Rovatok

Régiók

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum időszaki kiállításai

Megjelent: Itthon Otthon van, 2018. január
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Cím: 1036 Budapest, Korona tér 1.
Tel.: (1) 375-6249
E-mail: mkvm@iif.hu
Web: www.mkvm.hu

Nyitva: keddtől vasárnapig 10-18 óra között
Múzeumi belépőjegy: 1000 Ft/teljes árú, 500 Ft/diák és nyugdíjas, 2000 Ft/család

Ez sör! – A sernevelőtől a sörgyárig

2017. június 20.–október 15.

Meghosszabbítva 2018. március 4-ig!

Az MKVM és a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum közös kiállítása

Kik és hogyan főztek sört Magyarországon? Miért Kőbánya vált a magyar sörgyártás fellegvárává? Bor- vagy sörivó a magyar? Polgári vagy munkásital a sör? Ilyen kérdésekkel foglalkozik legújabb kiállításunk, melyen a hazai sörfőzés és -fogyasztás történetét mutatjuk be. Látogatóink megismerhetik honfoglaló őseink italkultúráját, a középkori sernevelőket, a német és cseh sörfőzőket, az ipari sörgyártás megindulását és legnagyobb üzemeink történetét, az állami sörfőzést, és a napjainkban működő kisüzemi főzdéket. Emellett kiderül, hogy hogyan készül a sör, hogyan lesz az árpából maláta, mi a különbség az alsó- és felsőerjesztésű sörök között. Végül választ kaphatnak arra is, hogy a polgárság vagy a munkásság kedvelt itala volt-e a sör, hogyan irányították ezt a propaganda különböző eszközeivel. A kiállításon Jäger Sebestyén, egy 18. századi serfőzőmester várja a látogatókat, aki Kunszentmártonban főzte sörét.

A kiállításra váltott belépő felmutatásával a szomszédos Mókus sörkert & étteremben fél áron fogyaszthatja sörét!

 

Az ínyesmester – Magyar Elek emlékezete

2017. december 8.–2018. április 1.

Hogyan mutassuk be? Hősünk nevét leginkább csak a sajtótörténészek vagy Budapest szerelmesei ismerik: a Magyarország napilap jeles szerkesztőjét és a Pesti históriák szerzőjét tisztelik benne. És ha azt mondjuk, a legnagyobb magyar Dante-kutató kisöccse, a Telefonhírmondó első bemondója, fogházviselt párbajhős, százkezű újságíró, a kormányzó kitüntetettje, férj és apa…? Még mindig semmi? Akkor jöjjön a varázsszó: Az Ínyesmester! Jaj, hát persze, ott volt nagyanyáink, anyáink konyhapolcán, meg is van még, darabokra hullva, pecsétesen, de a múltkor is abból csináltuk a nyulat… Na ugye.

Új kiállításunkon egy ember lép elénk, a vállán háromnegyed viharos évszázad történelmével, körülötte az átalakuló várossal, írógépében minden idők legirodalmibb magyar szakácskönyvének kéziratlapjával. A családban őrzött bútorok, tárgyak, fényképek és kazalnyi apróbb-nagyobb relikvia segítségével idézzük fel Magyar Elek, az Ínyesmester emlékét.

 

IBUSZ

2018. március 1.–szeptember 2.

Idegenforgalom, beszerzés, utazás, szállítás. Egyszóval: IBUSZ. A kulcsszavak mögött a cég feladatköre ettől lényegesen többrétű volt. Jelentőségét mutatja, hogy tulajdonképpen ezzel a vállalattal kezdődött a magyar turizmus története, ami még a szocializmus időszakában is – szinte egyedülállóként – részvénytársasági formában működhetett. Neve ez idő tájt egybeforrt az idegenforgalommal. A kiállítás a lehető legszínesebben igyekszik bemutatni ennek a nagy múltú cégnek az elmúlt több mint 100 évét, amelyben megidézzük az 1930-as évek turistaparadicsomának számító Budapestet épp úgy, mint az 1970-es évek baráti társasutazásait.


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2018 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum