Kresz Mária születésének 100. évfordulója alkalmából nyílt életmű-kiállítás a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2020. május 25., hétfő, Orbán napja van.

Programsoroló

Rovatok

Régiók

Kresz Mária születésének 100. évfordulója alkalmából nyílt életmű-kiállítás a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban

Megjelent: Itthon Otthon van, 2019. július
Dr. Kresz Mária, vagy ahogy nevezték, Panni néni idén 100 éve született, és 30 éve halt meg. A kerámiakutatás korszakalkotó szakértője volt, emellett a gyerekjátékok, a viseletek és a szokások tanulmányozásában is kiemelkedő szerepet játszott néprajzkutatóként. Rá emlékezik a Hagyományok Háza a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban az augusztus 24-ig látogatható nagyszabású kiállításával. 

A kiállítás széles körű betekintést nyújt a Munka Érdemrend ezüst- és aranyfokozat, valamint a Györffy István-emlékérem-tulajdonos néprajzkutató életébe. Az érdeklődők többek között dr. Kresz Mária családját, kutatásait, a fazekasokhoz kötődő kapcsolatát, a néprajzi kutatásokban való elméleteinek, koncepciójának kidolgozását láthatják. Emellett megismerhetik – a kiállított tárgyakon és dokumentumokon keresztül – a nevéhez fűződő zsűrizéseket, a Népművészet Ifjú Mestere és a Népművészet Mestere cím ötletadójának koncepcióját és a „népi iparművész” fogalom megalkotójának munkásságát. A tárlat előkészítésére Magyarországra érkezett Kresz Mária Angliában élő lánya, Márkus Piroska, aki így emlékezik édesanyjára: „Jóllehet nem vagyok néprajzos, de édesanyám munkásságát jól tudtam követni. Tanúja lehettem Panni néni szabadegyetemének, ahogy a kollégák azokat a beszélgetéseket nevezték, amelyek részben a Néprajzi Múzeumban, részben pedig a mi lakásunkban folytak. Nagyon sok fiatal iparművészt és néprajzost láttunk így vendégül, akiknek édesanyám akár hajnalig is beszélt a magyar kerámiakultúráról és hagyományokról. Erdélyben gyakran megfordult, az egyetem után diplomamunkáját a kalotaszegi Nyárszón írta, ahol az erdélyi magyar gyereknevelést tanulmányozta. Nővéremmel Felvidéken is járt.” A kiállítás a Néprajzi Múzeummal, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeummal és a székesfehérvári Szent István Király Múzeummal együttműködésben valósul meg. A kiállításon a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumból származó kerámiák mellett a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumból a teljes veleméri-völgyi edénysorozat, a Néprajzi Múzeumból fotódokumentáció, szintén a szentendrei skanzenből papíralapú gyűjtési anyaga, valamint az általa gyűjtött textilek, Fehérvárról pedig a könyvtárából származó könyvei tekinthetők meg. Az augusztus 24-ig látogatható kiállítás kurátora Pölös Andrea. Nyitvatartás: keddtől szombatig 10–18 óráig.

Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2020 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum