Mesebeli táj a hajós-bajai borvidéken – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2020. április 2., csütörtök, Áron napja van.

Programsoroló

Rovatok

Régiók

Mesebeli táj a hajós-bajai borvidéken

Megjelent: Itthon Otthon van, 2019. december
A hajós-bajai borvidék számos hungarikumnak számító nedű hazája, minden cseppje igazi történelmet rejt. Gyönyörű pincesorai és kitűnő klímája miatt régi tradíció itt a borászkodás. A vidék szépségét azonban nemcsak a szőlősorok, az illatozó gyümölcsösök adják, hanem a csodás fekvésű falu, Császártöltés, a hajósi pincefalu, valamint Baja különleges terei, ahol a látogatókat szeretettel és mindig nyitott szívvel várják a helyi emberek

Magyarország legszebb fekvésű faluja, Császártöltés kiváló hely lehet azoknak, akik az aktív pihenést részesítik előnyben. A falu központjában található a Walter Boldizsár és első felesége, Angeli Mária által 1896-ban építtetett tájház, ahol a sváb családok mindennapi életét ismerhetik meg az érdeklődők. A sváb tájházzal szemben, a községi könyvtárhoz tartozó 100 éves házban nyílt meg a képes ház, ahol hatalmas méretű fotók segítenek visszarepíteni az időben, hogy jobban megismerhessük a falu történetét. A község persze másról is híres, hiszen 1748-ban itt telepedett le Koch József, aki szőlőtermesztésbe és borászkodásba kezdett. A szakma tíz generáción keresztül szállt apáról fiúra, jelenleg Koch Csaba vezeti a borotai központtal működő Koch Borászatot. A borász töretlen lelkesedéssel hozza ki a legjobbat a 140 hektáros ültetvényeiből, erről hazai és nemzetközi elismerések sora tanúskodik. 2014-ben kiérdemelte Az év pincészete díjat, idén pedig A legjobb európai borászat címmel tüntették ki. Ezen a vidéken több évszázados hagyománya van a fűszerpaprika-termesztésnek, ami a Borotán működő Borotai Sertéshús Rt. által előállított termékek fűszerezésében is visszaköszön. A jó borok mellett itt belekóstolhatunk Bácska jellegzetes ízvilágába is. Ha a császártöltési túrát egy kényeztető wellness-szel zárnánk, akkor a négyszintes, öt löszfalba épített, régi borospince fölé épült Pincelakat Borház és Szálloda lehet a megfelelő választás. Messze a város zajától, a falusi levegőn, a dézsafürdőben ülve egy pohár bor társaságában testileg és lelkileg is újjászülethetünk. Császártöltéstől egy ugrásra található Hajós, ami a világhírű borai mellett az Európában egyedülálló, egybefüggő pincerendszeréről is híres. A hajósi pincefalu 24 kacskaringós útból és mintegy 1256 pincéből áll, a legöregebb ezek közül 1840-ben épült. A falu központjában az egykori uradalmi pince épületében szeptember nyílt meg a Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont, ami állandó kiállítással és helyi borokból álló kóstolókkal várja az érdeklődőket, akik innen indulva fedezhetik fel a fehérre meszelt kis présházakat. Hajós másik vonzereje a pincefalutól néhány kilométerre a város központjában álló volt érseki kastély, amit gróf Patachich Gábor kalocsai érsek építtetett 1740-ben. Az épületet 1767-ben gróf Batthyány József érsek kibővítette, ekkor nyerte el mai formáját. A kastélyt 1907–1908-ban árvaházzá alakították át, ma látogatóközpontként működik. A kastély a megye egyik legrégebbi világi műemléke, amely építészettörténeti, művészettörténeti és kultúrtörténeti adottságait tekintve a térség egyik legjelentősebb épülete. Az állandó és időszaki kiállításainak megtekintése mellett érdemes egy nagy sétát tenni a csodás kertjében, amit Török Péter Prima Primissima-díjas tájépítész varázsolt újjá. A 3000 lelkes Hajósról azt kell tudni, hogy szinte minden családhoz tartozik legalább egy pince. Így van ez a Kovács Pince esetében is, akik a szőlő és a borok szeretetére építették 1970-ben a borturisztikai vállalkozásukat, amit ma már a második generáció vezet. A pince kedvenc bora cabernet sauvignon és a zweigelt házasításával készült, amely testességével és gyümölcsös bársonyosságával szimbolizálja a sváb vért. A borvidék másik meghatározó családi borászata a Szemerey Pince, amelynek tulajdonában lévő autentikus présháza és pincéje már a 19. században is rendszeresen megtelt édes musttal és jófajta borral. A sváb hagyományokon alapuló bortudomány generációkon keresztül öröklődött, amibe Szemerey István 2014-ben oltott fiatalos és innovatív gondolkodásmódot. Zászlósborai az irsai és a generosa, friss és gyümölcsös boraikkal a hazai és nemzetközi porondon is bizonyítottak már. Amennyiben szeretünk olyan emberek társaságában lenni, akik imádják a szakmájukat, a hivatásukat, és ezt az eszmét tovább is tudják adni, akkor érdemes bekopogni a Sziegl Pincészethez is. Sziegl Balázs és felesége 2015 januárjában költöztek Hajósra, ahol saját pincészetet alapítottak. A trendekkel szemben hagyományos technológiával, a legkevesebb beavatkozással készítik boraikat. Boraik sikerét pedig mi sem bizonyítja jobban, hogy sokszor a polcokra kerülés előtt elfogynak. Sőt, még a Michelin-csillagos éttermek repertoárján is szerepelnek. Bajáról szinte mindenkinek a halászlé jut eszébe, de híres és ízletes hungarikumán kívül még rengeteg dolgot fel tudunk sorolni, ami miatt megéri idelátogatni. Egy hideg estén érdemes egyből a Bajai Pálinkafőzde felé venni az irányt. A 2015-ben alapított üzemben ugyanis a pálinkafőzés teljes folyamatát végigkövethetjük, akár főzés közben kóstolhatunk is. A jelenlegi termékkínálatuk 20-féle pálinkát tartalmaz: a hagyományos gyümölcsökből készült párlatokon kívül pálinkakülönlegességeket és ágyas termékeket is kínálnak. Ha a kiadós pálinkázás után megéheznénk, akkor a Szentháromság tér felé érdemes kanyarodnunk, ahol a Borbistro étteremben igazi kulináris kalandozásban lehet részünk. A nyitvatartásuknak köszönhetően nyugodt szívvel választhatjuk a helyet egy reggeli kávé, de akár egy esti borozgatós beszélgetés helyszínéül is. A színvonalas és színes borválasztékuk mellett ínyencségekből is akad bőven. A különleges húsokat és ízletes szalámikat a Katymáron működő Bácskai Bivalyos Birtoktól szerzik be. A Szommer Antal és Szommer-Papp Noémi által vezetett családi vállalkozás őshonos állattartással, valamint prémium kolbász és bivalysonka előállításával foglalkoznak. Egy kis kitérővel hozzájuk is be lehet térni, ugyanis a gazdaság kapuját mindenki előtt nyitva tartják, tavaly több osztálykirándulós csoportot is fogadtak. A dél-alföldi régió legnyugatibb települése Dunafalva, ahol az ország legfinomabb sajtjait készítik. Pencz Pál fiatal gazda által vezetett Kobolya Biogazdaság eleinte csak önellátásra törekedett, de a gondviselésnek köszönhetően a vállalkozás négy év alatt gyorsan kinőtte magát. A lágy és a hosszabb érlelésű sajtok mellett különböző tejtermékeket is készítenek. A bajai kalandozást érdemes a város legfiatalabb szállodájában, a Hotel Elizabethben zárni. A hotel éttermében belekóstolhatunk az igazi, klasszikus bajai halászlé világába is. 

Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2020 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum