Etyek, 2021. október 23–24.
Október 23–24-én Őszi gasztrosétára hívnak az etyekiek. Ezen a hétvégén 10 órától nyitnak ki a pinceajtók, présházak és a parasztudvar. Nem csak kóstolni, enni és inni lehet itt, e-bike-os kirándulásra, minizoo és esküvőkiállítás látogatására is lesz lehetőség, és a lassan őszbe csavarodó táj izgalmas színvilággal várja akár a hobbifotósokat is.
Etyeken mostanában ér véget a szüret, a borászoknak tehát ez egy igen tevékeny időszak, de Etyeken nem feledkeznek meg a látogatókról sem. Az október 23–24-i hétvégén is nyitott pincékkel vár mindenkit a Gasztrosétány, és nemcsak azokat, akik jót szeretnének enni vagy inni, hanem azokat is akik kicsit aktívabb kikapcsolódásra, a természet közelségére vágynak. Persze jól járnak azok is, akik egy kis székelykáposztára, sajtra, sonkára, sütőtökös brownie-ra vagy kézműves szörpre, borra, pezsgőre vágynak, de ezek mellett lesz vezetett e-bike-túra (amely csodás környezetben kalauzolja a kerékpárosokat), minizoo-t és hangszerműhelyt is üzemeltető kisgazdaságot is lehet majd látogatni, sőt vasárnap még az esküvőkiállításon is körülnézhetünk. Programok: Gombai Pezsgőpince: Tradicionális eljárással készült pezsgők kóstolója. Milán Pince – Zalán Faház: Palócleves, székelykáposzta, kacsazúzapörkölt házi tarhonyával, házi piték. Erdélyi Ízek Udvara és Sobol Pincészet:Lucskos káposzta, miccs faszénen sütve, juhtúros puliszka, etyeki borok és szőlőpálinka. Árpás Laci sonkamester pincéje: Sonkatál és grillételek. Halmi Pince: Kistermelői folyóborok, borpárlatok és kézműves szörpök, ecetek széles választéka. bOrbara Présház: Vega borscsleves, csirkemellsteak pikáns sütőtökmártásban, csicseriborsós kuszkusszal, sütőtökös brownie, káposztás és tökös-mákos rétes, fűszeres szilvás frangipane, fahéjas gesztenyemousse, forró csokoládé, sós karamellás macaronok. Tátrai Pince: A pincészet borainak kóstolója és vására. Rezeda Terasz: Szarvasraguleves, fahéjas szilvaleves, vargányás gnocchi, aszalt szilvás kacsamell baconbe tekerve, sült császárhús sütőtökös-káposztás rétessel és mindenféle ínyencség Etyekről, bor, sör, kávé. EtyekVin Pince, Etyek Vintage: Sütőtökkrémleves, grillfinomságok , vegán rakott káposzta, nagyi pitéje. Orosz Gyula Családi Pincészete: A pincészet borainak és pezsgőinek kóstolója és vására. Stelázsi Kultúrbirtok:Finomságok a kamrából. Dvorák Vendégudvar: Minizoo, házias ízek: babgulyás, töltött káposzta, csülkös pacalpörkölt, grillvariációk, mézes-mustáros csirke, malacsült párolt lilakáposztával. Debreczeni Pince: Debreczeni – Ferenczi Családi Borászat: Mindkét nap 10–21 óra: a családi borászat etyeki és szekszárdi borainak bemutatása, értékesítése, diófás piknikételek, délután: harmonikazene. Etyeki Sajtútállomás:Raclette, sajtkülönlegességek kóstolója és vására. Rókusfalvy Birtok:Mindkét nap: vezetett, 2 órás e-bike-túra, akár az egész családnak. Előzetes regisztráció szükséges a rokusfalvy.hu webshopban. 14 órától pohárral a kézben pincetúra vezetett borkóstolóval. A Rókusfalvy Fogadó kiváló fogásai. Vasárnap 10 órától esküvőkiállítás. Hegedűs Sajtműhely: Bemutatkozik az etyeki raclette és az etyeki morbiersajt. 23-án sajtkészítés-bemutató 10 órától 16 óráig. 24-én tárlatvezetés a sajtérlelőben 11, 13 és 15 órától. Sajttálak kisebb-nagyobb kiszerelésben. Etyek Újhegyi Kisgazdaság és Hangszerműhely: Találkozás háziállatokkal, a baromfiudvar lakóival és lovakkal. A természetközeli állattartás bemutatása. Sétalovaglás, barátkozás a lovakkal kicsiknek és nagyoknak. Hangsarok: ismerkedés és játék a hangszerműhely acélnyelves dobjaival. Az Őszi gasztroséta után a Libadalommal jelentkeznek a szervezők – amelynek keretein belül rendezik meg a már hagyományos libafuttatást –, karácsony előtt pedig Advent a Gasztrosétányon címmel szerveznek nyitott pincét. Őszi gasztroséta 2021. október 23–24., Libadalom a Gasztrosétányon 2021. november 13., Advent a Gasztrosétányon 2021. december 4.