








A bacon igazi joker a konyhában. Segítségével egy egyszerű ételt is gazdagabbá, tartalmasabbá, laktatóbbá varázsolhatunk. A tökéletes füstös húsos, de nem zsíros ízélményhez viszont ügyelnünk kell arra, hogy minőségi alapanyaggal dolgozzunk, illetve, hogy megfelelő módon készítsük a császárszalonnát. Íme néhány jó tanács, hogy hogyan süssük, mivel párosítsuk, hogy igazi komfortot adó tésztaétel kerekedjen belőle.
Sütési praktikák. A bacont általában serpenyőben sütjük ropogósra, ilyenkor jó ha hideg serpenyőben kezdjük el sütni, máskülönben még azelőtt rágóssá válik, mielőtt a zsírja kiolvadna. Fokozatosan emelkedő hőfokon sütve a zsír lassan olvad ki, aminek köszönhetően egyenletesen sült, ropogós szalonnát kapunk. Sütőben sütve kicsit hosszabb ideig tart, mintha a tűzhelyen pirítanánk, de jóval ropogósabb textúra érhető el. Érdemes kipróbálni a mikróban is, 4–5 percre közepes erősségen papírtörlőre fektetve sütni. Tipp a teljes ízélményért. Serpenyős sütésnél a bacon pirításával kezdjük a főzést, majd a ropogós császárszalonnát kivéve az edényből dúsítsuk a bacon zsírját egy kis vajjal. Ezen az alapon készítsük el a tésztát kísérő hozzávalókat vagy szószt. A bacon zsírja füstös, húsos ízt ad a többi hozzávalónak is, a vaj pedig a krémességével járul hozzá a fogáshoz. Milyen bacont használjunk? „Ha a legjobb terméket szeretnénk vásárolni, ügyeljünk rá, hogy adalék- és színezékmentes opciót válasszunk, lehetőség szerint olyat, ami csak a sótól és a bükkfafüstöléstől kap zamatot” – tudtuk meg Kovács Pétertől, a Gierlinger-termékeket is készítő Tamási-Hús Kft. kereskedelmi igazgatójától. A Gierlinger-termékcsaládban tavaly év végén megjelent új szeletelési technikával vágott rövidebb és szélesebb baconszeletek az oldalszalonna húsosabb részéből készülnek, így tökéletesek például az olyan tésztareceptekhez, ahol a húsos ízdominancia a fontos.Jöjjenek a téli szürkeséget feledtető baconos tésztakombinációk, amelyhez ízlés szerint használhatunk spagettit, pennét, a csavaros fusilli- vagy a masnialakú farfalle-tésztát, a tetejére pedig jöhet a parmezán! Gomba és bacon. A gombát, sőt lehetőség szerint többféle gomba keverékét, a baconnel együtt pirítjuk. Sót, borsot és egy kanál zöld pestót adunk hozzá. A krémes állagot csipetnyi vaj és egy kis tésztafőzővíz hozzáadásával is elérhetjük, de tejszínnel felöntve az igazi. Kelkáposzta és bacon. Dobjunk a pirított baconhöz először zúzott fokhagymát, kevés chilit és fenyőmagot! Néhány perc alatt pirítsuk össze, majd emeljük fel a hőfokot, és adjuk hozzá a kelkáposztát egy kevéske vízzel, fedjük le, és főzzük 3–4 percig, amíg megfonnyad! Fűszerezzük ízlés szerint és ha teljes kiőrlésű tésztával tálaljuk, az extra rostbevitelt is támogatjuk! Paradicsom, füstölt paprika és bacon. Adjunk a baconhöz a pirítás közben apróra vágott hagymát és füstölt paprikaőrleményt! Öntsünk hozzá egy doboz hámozott aprított konzervparadicsomot, forraljuk fel, és kb. 5 percig főzzük, amíg besűrűsödik, közben gyakran megkeverjük, hogy ne ragadjon le az aljára és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk! Szűrjük le a tésztát, és dobjuk össze a mártással! A füstölt oldalszalonna és a paprika teljesen más ízvilágot varázsol a paradicsomból, mint,amit megszoktunk, igazi téli hangulatot ad!