Millió, millió, millió hóvirág – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2018. május 22., kedd, Júlia napja van.

Programsoroló

Rovatok

Régiók

Millió, millió, millió hóvirág

Tavaszváró arborétumi séta

Megjelent: Itthon Otthon Van, 2011. február
Amikor már elegünk van a borongós, hideg télből, amikor megereszkedik az idő és megcsurrannak a jégcsapok, a tavasz első hírnökei kidugják fejüket a hó alól a napsütés hívogató sugaraira az alcsúti arborétumban.

Február végén, március elején Magyarország legnagyobb egybefüggő hóvirágmezeje borul virágba több mint két hektáron a csodálatos botanikus kertben. A nyolc hóvirágfaj huszonnégy változata csodás virágzással köszönti a tavaszt. Nem is kell messzire utaznunk a fővárostól, hogy belecsöppenjünk a Váli-völgyben rejtőző zöld paradicsomba, amely Tata és Székesfehérvár között, Al­csútdoboz határától pár száz méterre fekszik.

Alcsúton persze minden évszaknak megvan a maga szépsége. A hóvirágnyílás után a tavaszias idő beálltával színes virágszőnyeg borítja a hatalmas fák alatti ligeteket. Előbújik a téltemető, a májvirág, a hunyor több fajtája, a pettyegetett tüdőfű, valamint a több ezer tő odvas keltike. A tóparton magasodó platánok alatt megjelennek a kankalinok, s méhek zsongásától hangosak a sárga virágú sombokrok. A faóriások között korabeli épületek és építmények – szép hidak, kilátó-zenepavilon, babaház, medveház, csörgedező és a „lourdes-i” barlang – bújnak meg. Lenyűgöző látvány a kastély előtti nagy rét a tóval.

A Pollack Mihály által tervezett, 1819 és 1827 között épült klasszicista kastélyból sajnos mára csak a homlokzat és a kastélykápolna maradt meg, a negyvenhektáros angolkert azonban teljes szépségben hirdeti a hajdani főúri parképítészet nagyszerűsé­gét. Az újjáépített kápolna esküvői szertartások és keresztelők kedvelt helyszíne, s rendszeresen tartanak komolyzenei hangversenyeket, szavalóesteket is. Az alcsúti arborétum az év minden napján (nem viharos időben) nyitva tart reggel tíz órától napnyugtáig. A hóvirágnyílásról aktuális információk megtalálhatók a botanikus kert honlapján (www.alcsuti-arboretum.hu).

 

Pillantás a múltba

Az egykori Habsburg-kastély parkjának létrejötte József nádor nevéhez fűződik, 1825-ben ő kezdte el külföldről hozott, ritka fafajokkal betelepíteni a kastélykertet. Fia, József főherceg tovább gyarapította a különleges növénygyűjteményt, amelynek messze földről csodájára jártak. A terület kezelője napjainkban a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság.


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2018 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum