Őshonos állatok a Fertő-tájon és a Hanságban – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2018. május 22., kedd, Júlia napja van.

Rovatok

Régiók

Őshonos állatok a Fertő-tájon és a Hanságban

Új turisztikai látogatóközpont

Megjelent: Itthon Otthon van, 2012. szeptember
Őshonos állatpark nyílt az Esterházyak egykori majorsági központjában, a sarródi Lászlómajorban. Ezzel lezárult a példaértékű összefogással megvalósult több mint félmilliárd forint értékű turisztikai beruházás a Fertő, a Rábaköz és a Hanság területein.

Az állatparkban több tucatnyi régi magyar háziállatfajtának több mint 300 egyedével találkozhatunk. Természetes környeztükben láthatunk például magyar szürkemarhát, bivalyt, racka- és cigájajuhot, a mangalica különböző változatait, tyúkféléket, récéket, háziludakat. A Fertő-tájon és a Hanságban összesen mintegy 1500 magyar szürkemarha, 200 bivaly és 800 rackajuh legel télen-nyáron szabad tartásban.
Az őshonos állatpark és a majorság lehetőséget kínál arra, hogy az érdeklődők ott ismerkedhessenek meg a magyar vidék értékeivel, ahol azok egykor megszülettek. Emellett a térségben megvalósult fejlesztéseknek köszönhetően több kilométer hosszú bicikliút épült Fertőújlaknál és Kapuváron, a rábaközi és hansági településeken tucatnyi kerékpáros pihenőhelyet alakítottak ki. A Rábán vízitúrázókat pedig csónakház várja Rábakecölnél. Az új látogatóközpontban a nemzeti park kiállítását láthatjuk, amely ízelítőt nyújt az állattartáshoz kötődő mesterségek emlékeiből. A tárlat mellett megtekinthető a felújított egykori nagy istálló épülete, a gyerekeket pedig egy új játszótér is várja. Az évente a térségbe érkező több tízezer turista mostantól valóban komplex, több napra szóló aktív időtöltést biztosító turisztikai szolgáltatásokra számíthat.
Az őshonos állatpark átadásával hivatalosan is lezárult a Fertő, a Rábaköz és a Hanság területein zajló nagyszabású turisztikai fejlesztés, amely 14 települést érintett. A Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság, a 12 önkormányzatot tömörítő Kapuvár-beledi Kistérség Többcélú Társulás, illetve Sarród Önkormányzatának közös projektje összesen 545 millió forintból valósult meg, 85 százalékban uniós forrásból. A tervek szerint ősszel a látogatóközpontnál a látnivalókat egy régi magyar gyümölcsfajtákból álló kert telepítésével bővítik.

 

A Fertő–Hanság Nemzeti Park 1994-ben jött létre, összesen 23 731 hektáron terül el, ebből Ausztria területén 10,5 ezer hektár található. A nemzeti park az eurázsiai sós sztyepptavak legnyugatibb tagja: a nádasokkal tűzdelt Fertő tó, a szikes puszták, a Szárhalmi-erdő és a környező láprétek, a hansági mocsárrétek, tőzegláprétek, égererdők tagolják. A vidék olyan különleges növény- és állatfajoknak ad otthont, mint a tengermelléki káka, a réti csík, a díszes üstökös réce, a pókbangó, a sziki őszirózsa vagy a szongáriai cselőpók.


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2018 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum