A Nyírség meglepő csodái – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2018. május 24., csütörtök, Eszter napja van.

Rovatok

Régiók

A Nyírség meglepő csodái

Megjelent: Itthon Otthon van, 2012. szeptember
Ha pihenni, kikapcsolódni vágyunk, ritkán jut eszünkbe a Nyírség, pedig a homokdombokkal tarkított táj számos meglepetést tartogat, különleges látnivalókkal, fürdési, horgászati, sőt vadászati lehetőséggel várja a turistákat.

Az első meglepetést a lenyűgöző szépségű, nyugalmat árasztó táj jelenti: a valamikori tölgyes erdők helyén ma változatos területet találunk, akácosok, szántóföldek, gyümölcsültetvények váltogatják egymást, amelyek körülölelnek egy-egy tipikus nyírségi települést. Ezen a vidéken kirándulni igazi aktív élménytúra, amelynek során bepillanthatunk a Nyírség egyedülálló és változatos kultúrájába. A legjobb, ha mindjárt Érpatakon, a Zsindelyes tanyán kezdünk, ahol eredetvédett és díjnyertes pálinkakülönlegességek kóstolásával alapozhatunk, amit a tanyacsárda nyújtotta kulináris élvezetekkel tetőzhetünk. Akit érdekel, a pálinkakészítés rejtelmeibe is betekinthet. Azt is tudnunk kell, hogy ma már zsindelyes divat is létezik, Farkas Anett fiatal magyar divattervezőt megihlette a zsindelyes stílus és a „Gombold újra” pályázaton zsindelyes ruhába öltöztette modelljeit. 
A Nyírség paraszti kultúrájának szerves része a lótenyésztés. Nyíregyháza közelében található a Timpex Center Lovasklub, ahol nagyon jó sportlovakat is tenyésztenek. A ménes több mint száz lóból áll, amelyek sok esetben Európa legjobb sportlovainak utódai. A lovaspályán – melyhez egy 400 férőhelyes lelátó is tartozik – kifoghatunk egy-egy tenyészszemlét, fedezőmén-bemutatót, sőt díjugrató versenyt is. Kalandvágyunkat is kielégíthetjük akár családostól is, hiszen a sóstói erdő lombkoronái között 100 állomásból álló Koaland Kalandpark bújik meg, ahol a merészebbek kipróbálhatják, mit bírnak el az izmaik. 
Nyíregyházától mindössze öt kilométerre található Sóstógyógyfürdő, a város híres gyógyüdülőhelye. Nevét szódatartalmú sós vizű taváról kapta. A gyógyvíz elsősorban a mozgásszervi és bőrbetegségekre gyakorol jótékony hatást. A tó mellett 1,7 hektáros területen található az Aquarius termál- és élményfürdő, a szomszédságában van a Parkfürdő, amelynek egyik 50 méteres medencéje nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas. Akár megszállhatunk a közeli Fürdőház Panzióban, műemlék épülete Nyíregyháza első gyógyfürdője volt, most kitűnő wellnessrészleggel rendelkezik. A Sóstó keleti része csónakázásra alkalmas, míg a déli részén a Tófürdő szabad-strandja található.
A Nyírség egyik különlegessége Máriapócs, melynek görög katolikus templomát a könnyező Mária-képpel minden évben zarándokok ezrei keresik fel. Néhány hónappal ezelőtt avatták fel a nemzeti kegyhelyen a régi fatemplomot, amely a zarándokokat imára várja.
Kevésbé ismert a magyar történelemben egykor nagy szerepet játszó Nyírbátor, amely templomaival, panoptikumot rejtő várkastélyával, fürdőjével akár egy egész napos program eltöltésére is szóba jöhet. A ma mintegy 13 400 lelkes kisvárosban még mindig erősen érződik a Báthori-család hatása. Báthori István a 15. század vége felé két gótikus stílusú templomot építtetett. A 15. századi kálvinista templom 20 méteres fa harangtornya a 17. században épült, Magyarország legrégebbi és legnagyobb fa haranglába. Az 1587-ből származó, eredetileg gótikus minorita templomot a törökök legyőzése után barokk stílusban építették újjá. A Báthoriak várából ma már csak az egykori ebédlőpalota látható, melyben panoptikumot rendeztek be. Itt a Báthori-család szinte egész történelmét megismerhetjük, amelyet 45 valósághű viaszfigura tesz „élővé”. Megelevenednek egyebek között a kenyérmezei győztes csata utáni pillanatok, a nyírbátori egyezmény szereplői, és a hírhedt Báthori Erzsébet grófnő tikokkal teli élete.


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2018 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum