Hírek – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2018. július 22., vasárnap, Magdolna napja van.

Programsoroló

Rovatok

Régiók

Hírek

A budapesti kulturális élet két fontos színterét, a Müpát és a Nemzeti Színházat is bekapcsolja a fővárosi menetrend szerinti hajózásba a Budapesti Közlekedési Központ és a BKV: 2017. április 25-étől a D11-es és a D12-es hajójárat új végállomása délen a Müpa–Nemzeti Színház kikötő.

 

A D11-es és a D12-es hajójárat ez idáig Újpesttől a Haller utcáig, illetve a Rómaifürdőtől a Boráros térig közlekedett, április 25-étől azonban mindkét menetrend szerinti hajójárattal meghosszabbított útvonalon, a Müpa–Nemzeti Színház kikötőig lehet utazni. A fővárosi kulturális élet két kiemelkedő intézményének közvetlen közelében elhelyezkedő új hajóállomás ünnepélyes átadásán Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes hangsúlyozta a fejlesztés szimbolikus értékét, hiszen Budapest vezetése számára minden közlekedési mód egyaránt értékes. „Egy ilyen utazás – miközben Budapest csodálatos panorámájában gyönyörködhetnek a hajó fedélzetéről – remek nyitány az ezt követő kulturális élményhez” – utalt arra, hogy a Müpába és a Nemzeti Színházba tartók egy újabb választási lehetőséggel gazdagodtak.

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója felidézte: amikor a Müpa elkészült, sokan feltették a kérdést, nincs-e túlságosan kívül a városon. Az elmúlt 12 évben a nemzetközileg is elismert kulturális központ a főváros emblematikus intézményévé és valódi találkozóhellyé, a város szerves részévé vált és a Müpa vonzáskörzetében egy új kulturális városközpont formálódik. Megközelítési lehetősége a Müpa–Nemzeti Színház kikötő átadásával tovább javult, és most már nemcsak sínen és közúton, de hajójárattal is elérhető.

„Széchenyi István szomorú arca talán mosolyra derül most, hogy két megvalósult főművétől, a Magyar Tudományos Akadémiától és a Lánchídtól az általa megálmodott Nemzeti Színház kései utóda nemcsak kényelmesen, de gyorsan is megközelíthető, immár hajóval is” - mondta A. Szabó Magda, a Nemzeti Színház stratégiai igazgatója, Budapest legszebb közösségi közlekedési útvonalának nevezve a Dunát.

A BKK azon dolgozik, hogy a személyhajózás a főváros és a környező települések közösségi közlekedésének teljes értékű elemévé váljon. Ehhez olyan projektet kell megvalósítani, amely összefüggéseiben kezeli a járművek, a kikötők, a különféle utasforgalmi és karbantartó létesítmények működését, valamint a turisztikai és városfejlesztési szempontokat – mondta el Dr. Dabóczi Kálmán. A BKK vezérigazgatója példaértékűnek nevezte a Müpa, a Nemzeti Színház, a Fővárosi Önkormányzat, a BKK és a BKV együttműködését, amelynek eredményeképpen létrejöhetett az új kikötő és bővülhet a szolgáltatás.

A dunai hajózás az 1960–1970-es években élte virágkorát, amikor a hajók évi 2 millió utast szállítottak. A rendszerváltást követő lassú leépülése után 2009-ben kezdett az ágazat újjáéledni, amikor 2009–2012 között Budapesten európai uniós támogatással 9 kikötőt alakítottak ki, illetve újítottak fel, melyeket a BKK a D11-es, a D12-es járattal kapcsolt a közlekedési hálózatába. Az újjászervezett dunai hajóközlekedés egyértelműen sikertörténet, a járatok a turisztikai szezonban maximális kihasználtsággal róják a hullámokat.

A D11-es és a D12-es hajójárat tavaszi menetrendje a Müpa–Nemzeti Színház kikötő átadásával sem változik, menetrendje azonban kiegészül az új végállomási indulási és érkezési időpontokkal. A D11-es és a D12-es hajó menetrendje elérhető a BKK honlapján: www.bkk.hu/menetrendek.


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2018 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum