Hírek – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2018. július 20., péntek, Illés napja van.

Rovatok

Régiók

Hírek

A Mecsekerdő Zrt. és a Mecsek Egyesület folyamatosan törekszik a kezelésében álló területeken található különböző közjóléti létesítmények megóvására, karbantartására. A térségben számos vallási vonatkozású emlékhely fellelhető.


Az idei célkitűzés, hogy a Mecsekerdő Zrt. működési területén, illetve annak határain fellelhető összes keresztény vonatkozású erdei emlékhely méltó állapotba kerülhessen.

Az erdőgazdaság részben a Földművelésügyi Minisztérium által biztosított forrásból, a Mecsek Egyesülettel és Pécsi Egyházmegyével együttműködve 2017 októberéig összesen 26 objektumot újít meg valamilyen formában. Fa- és kőkeresztek, források és emlékművek helyreállításával, az egykori települések templomai helyén haranglábak és emléktáblák elhelyezésével tisztelegnek az elmúlt századokból fennmaradt jeles elődök és történetek előtt.

A munkálatok a fellelhető dokumentumok (fényképek, leírások) alapján a korabeli formához illeszkedve, ám modern technológiák és anyagok felhasználásával, hosszú távon időtálló megoldásokkal zajlanak.

Az erdei emlékhelyek helyreállítása már megkezdődött, eddig a Hosszúheténynél található Mária-kút, illetve a felsőkövesdi harangláb újult meg. A projekt ünnepélyes zárására 2017 októberében kerül sor a Sasrét-pusztai Mária-szobor avatásával.

A projekt keretében az objektumok környezetének rendezése is megtörténik, ezáltal a kirándulók, turisták számára is könnyebben megközelíthetővé válnak. A helyszíneken táblák kerülnek kihelyezésre, amelyek ismertetik az adott emlékhely létesítését ,illetve történetét.

A cél, hogy az információs táblákat minél részletesebb és hiteles tartalommal állíthassák össze. Ehhez kérik a helyi lakosság, a helytörténeti témákban jártas lelkes segítők közreműködését, hogy aki további információval tud szolgálni az egyes emlékhelyek történetével, eredetével kapcsolatban, azt legyen kedves megosztani. Leveleiket a kommunikacio@mecsekerdo.hu e-mail címre várják 2017. július 31-ig.

 

A projektben érintett keresztény vonatkozású emlékhelyek listája:

Csebény temető és kőkereszt – Csebény
Dörömcser pusztatemplom – Kővágószőlős
Erdei kereszt – Pécs (Közép-Mecsek)
Erszék falu templomromja – Bakonya
Káni-kereszt / Vörös-kereszt-  Bakóca
Felsőkövesdi harangláb – Tormás
Görgeteg-hegyi kőkereszt – Mánfa
Max kereszt – Apátvarasd
Harsányi kereszt – Ófalu
Hesz-kereszt – Erdősmecske
Isten-kút – Nagyváty
Képoszlop a Szabari erdőben – Székelyszabar
Rábay kereszt – Keresztkunyhó
Lapisi kereszt – Pécs (Közép-Mecsek)
Mária-kút – Hosszúhetény
Mátyás király-kútja – Egyházaskozár
Mátyás-kút – Gödre
Miske-tetői kőkereszt – Kisújbánya
Petőcpusztai harangtorony – Kővágótöttös
Sasrét Mária szobor – Almamellék, Sasrét-puszta
Sauervein kereszt – Kisvaszar
Székelyszabari emlékmű – Székelyszabar
Szent Antal-kép – Pécsvárad
Szent Imre-forrás és kőkereszt – Mánfa
Szent István-forrás – Szágy
Szent-kút – Mozsgó

 


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2018 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum