Hírek – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2018. július 22., vasárnap, Magdolna napja van.

Programsoroló

Rovatok

Régiók

Hírek

A Budapesti Közlekedési Központ 2017. július 13-ától bevezeti a közösségi közlekedés igénybevételéhez használható bérletek internetes felületen történő értékesítését. Első lépésben teljes árú és tanuló, félhavi és havi Budapest-bérletek, 24, 72 órás és hetijegy vásárlására lesz lehetőség, amit később további  termékek megvásárlására is kiterjeszt a társaság. Az új rendszer könnyen elérhető, gyors és ügyfélbarát megoldást kínál a közösségi közlekedést használóknak.

 

Az online felületen történő vásárlás első lépéseként az ügyfél egy személyazonosításra alkalmas hazai vagy nemzetközi okmánnyal (eszemélyi, vezetői engedély, útlevél, személyazonosító igazolvány, diákigazolvány) regisztrál a webes felületen. A vásárlás hasonló elven működik majd, mint ahogy az jelenleg a jegyértékesítő automatáknál már megszokott, vagyis az ügyfél maga kiválaszthatja a számára megfelelő terméket, illetve beállíthatja az érvényesség kezdő dátumát, majd a kiválasztott terméket a webes felületen kifizeti. Ebben a vásárlási rendszerben csak bankkártyás fizetésre lesz lehetőség. 

A megvásárolt utazási jogosultság vizuális megjelenítéséhez egy internetkapcsolattal rendelkező okostelefon segítségével egy webes felületre kell belépni, melyet naponta egyszer az ügyfélnek frissítenie kell. A webes felület csak a vizuális megjelenítést szolgálja, ezért fontos, hogy utazáskor az okostelefon mellett a szolgáltatás megvásárlásakor rögzített személyazonosításra alkalmas okmány is az ügyfélnél legyen, mivel ellenőrzéskor az utazási jogosultságot az okmány igazolja. A rendszer használatához szükséges internetes felület bármilyen típusú operációs rendszerrel rendelkező okostelefonnal elérhető.

Aki a vásárlásnak ezt a formáját választja, annak semmilyen papíralapú bérlet megvásárlására vagy egyéb papír kinyomtatására nincs szüksége. Az online felületen történő vásárlás esetén a számlák sem papíralapon készülnek, az így megvásárolt termékekhez kizárólag elektronikus számla kiadására kerül sor. 

Az ellenőrzés során a BKK jegyellenőrei az ügyfelek által – az utazási jogosultsághoz rendelt – személyazonosításra alkalmas okmányokat és az internetes felületen megjelenő QR-kódot fogják ellenőrizni az erre a célra szolgáló kézi ellenőrző készülékekkel. Az ellenőrzés online rendszerben történik, vagyis az internetes felületen megjelenő QR-kód, illetve az igazolványok beolvasásakor az ellenőrök azonnali visszajelzést kapnak arról, hogy az adott ügyfél rendelkezik-e érvényes utazási jogosultsággal. 

Azokon az autóbuszjáratokon, ahol első ajtós felszállási rend van érvényben, illetve a metróbejáratoknál és a hajójáratokon a mobiltelefonon megjelenő termék felmutatása jogosít az utazás megkezdésére, mely jelzi, hogy az adott termék érvényes-e. Ezért fontos, hogy az online megvásárolt termékekkel utazó ügyfelek mobiltelefonjai naponta legalább egyszer – az első utazás megkezdése előtt – internetkapcsolattal rendelkezzenek, hiszen a webes felület frissítésével töltődik le az adott napra szóló utazási jogosultság, illetve a csalások megelőzésére szolgáló biztonsági elemek. 

A most induló online jegyértékesítési rendszer és a hozzá tartozó internetes felület a már működő jegykiadó automatahálózat által nyújtott szolgáltatás fejlesztésének következő állomása, amellyel egy olyan kiegészítő vásárlási lehetőség jön létre, ami az ügyfelek részére kényelmes és biztonságos vásárlást tesz lehetővé. A rendszer lehetőséget nyújt arra is, hogy egy személy – a rendszerben már regisztrált – további személyek részére termékeket tudjon vásárolni. Ez például az iskolás gyermekek szüleinek biztosít lehetőséget kényelmesebb és egyszerűbb módon bérletvásárlásra, hiszen így sorban állás nélkül tudják megvásárolni gyermekeiknek a havi bérletet, ha a gyermekek rendelkeznek okostelefonnal.

A szeptemberig tartó bevezetési időszakban a rendszer működését elemzi a BKK, majd azt a tapasztalatok és a felhasználók véleménye alapján továbbfejleszti. 

A rendszer működéséről részletes információk a weboldalon érhetők el.


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2018 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum