Hírek – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2019. január 22., kedd, Vince napja van.

Rovatok

Régiók

Hírek

A Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság 2018-ban is három alkalommal szervez természetvédelmi nyílt napot. Május 12-én a dévaványai Túzokfesztiválra, május 19-én Biharugrára, a Bihari táj napjára, szeptember 15-én pedig Kardoskútra, a Fehér-tó napjára várják az érdeklődőket.   

 

„Mindhárom nagy rendezvényünk célja, hogy megismertessük az adott táj természeti értékeit, s egyúttal bemutassuk az igazgatóság természetvédelmi tevékenységét” – olvasható a nemzeti park honlapján.

Ezeken a napokon a látogatóknak a védett területeket, azok élővilágát más perspektívából is bemutatják, amelyekre az év más időszakában nincs lehetőség. A rendezvényeken sok mindenre lehetőség nyílik: szakvezetéses botanikai és madármegfigyelő túrák keretében megismerhetik a térség növény- és madárvilágát. Kiegészítő programként ragadozómadár-védelmi, valamint íjász- és solymászbemutatókat is tartanak majd.

A Túzokfesztiválon (Dévaványa) és a Fehér-tó napján (Kardoskút) testközelből is megismerhetik a régi magyar háziállatokat: a magyar szürke szarvasmarhákat, a bivalyokat, a racka- és cigájajuhokat. A Túzokfesztivál különlegessége, hogy ezen a napon a túzokvédelmi állomást és az ott folyó védelmi munkát is megtekinthetik az érdeklődők. A Bihari táj napján szakvezetéses túrák keretében ismerhetik meg a Biharugrai-halastavak madárvilágát, Kardoskúton pedig akár sétálhatnak is a szeptemberre már általában kiszáradó Fehér-tó szikes medrében. A színpadon egész nap folklórműsor zajlik, a gyermekeket népi játszótér és kézműves foglalkozások várják, emellett pónilovaglásra is lehetőségük nyílik.

A természetvédelmi nyílt napokhoz minden esetben kapcsolódik a kézműves és nemzeti parki termékek vására, melynek keretében megismerhetik és meg is vásárolhatják a helyi termelők különlegességeit, valamint a Nemzeti Parki Termék Védjeggyel ellátott termékeket. Egyebek mellett finom mézeket, sajtokat, lekvárokat, szörpöket, szürkemarhakolbászt, sőt még túzoksört is kóstolhatnak. Ebédre pedig a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság szürkemarháiból készült ételekkel (gulyásleves, illetve pörkölt) várják vendégeiket.


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2019 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum