Hírek – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2019. március 25., hétfő, Irén napja van.

Programsoroló

Rovatok

Régiók

Hírek

Az ínyesmester – Magyar Elek emlékezete

2017. december 8.–2018. április 1.

Hogyan mutassuk be? Hősünk nevét leginkább csak a sajtótörténészek vagy Budapest szerelmesei ismerik: a Magyarország napilap jeles szerkesztőjét és a Pesti históriák szerzőjét tisztelik benne. És ha azt mondjuk, a legnagyobb magyar Dante-kutató kisöccse, a Telefonhírmondó első bemondója, fogházviselt párbajhős, százkezű újságíró, a kormányzó kitüntetettje, férj és apa? Még mindig semmi? Akkor jöjjön a varázsszó: az ínyesmester! Jaj, hát persze, ott volt nagyanyáink, anyáink konyhapolcán, meg is van még, darabokra hullva, pecsétesen, de a múltkor is abból csináltuk a nyulat… Na ugye.

Új kiállításunkon egy ember lép elénk, a vállán háromnegyed viharos évszázad történelmével, körülötte az átalakuló várossal, írógépében minden idők legirodalmibb magyar szakácskönyvének kéziratlapjával. A családban őrzött bútorok, tárgyak, fényképek és kazalnyi apróbb-nagyobb relikvia segítségével idézzük fel Magyar Elek, az ínyesmester emlékét.

 

IBUSZ

2018. március 1.–szeptember 2.

Idegenforgalom, beszerzés, utazás, szállítás. Egyszóval: IBUSZ. A kulcsszavak mögött a cég feladatköre ettől lényegesen többrétű volt. Jelentőségét mutatja, hogy tulajdonképpen ezzel a vállalattal kezdődött a magyar turizmus története, ami még a szocializmus időszakában is – szinte egyedülállóként – részvénytársasági formában működhetett. Neve ez idő tájt egybeforrt az idegenforgalommal. A kiállítás a lehető legszínesebben igyekszik bemutatni ennek a nagy múltú cégnek az elmúlt több mint 100 évét, amelyben megidézzük az 1930-as évek turistaparadicsomának számító Budapestet éppen úgy, mint az 1970-es évek baráti társasutazásait.

 

Cím-lap-fotó 1975–2006 – Tóth József Füles kiállítása

2018. március 2. – április 29.

Tóth József Füles 1960 és 2000 között a magyar reklámfényképezés meghatározó alakja. Szerteágazó tevékenységét több száz plakát, naptár, prospektus és egyéb kiadvány fémjelzi. Az MKVM mostani kiállítása az 1976 és 2006 között készített számos folyóirat és magazin címlapjaiból nyújt bőséges válogatást.

 

Lásd a természet ízeit! – fotókiállítás 

2018. március 8.–április 29.

Alkotók: Halmos Mónika foodstylist és Vass András fotográfus

Legtöbbször az egészen pici dolgok teszik nagyszerűvé a világot: mint ahogyan az aprócska ibolyavirágok a mindennapok konyháját emelhetik a legmagasabb gasztronómiai élmények csúcsára. Egészen pici dolgok, amelyeket olykor észre sem veszünk, elmegyünk mellettük, míg egy értő szem észreveszi, fölemeli és magasztosan tárja elénk kertünk és a mező ehető növényeit. Saját kertből származik a zöldség, a levél, a vadnövények, az ehető virágok, amelyeknek Halmos Mónika az egyetlen hazai szakértője. Vass András a kamera mögött áll, ő festi meg fényekkel a kompozíciókat, az ő perspektívájából láthatjuk mindazt, amit szeretnének a világ elé tárni.

 

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Cím: 1036 Budapest, Korona tér 1.

Telefon: (1) 375-6249

www.mkvm.hu

Nyitva: keddtől vasárnapig 10–18 óráig.

Múzeumi belépőjegy: 1000 Ft/teljes árú, 500 Ft/diák és nyugdíjas, 2000 Ft/család.

 


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2019 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum