Hírek – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2019. január 22., kedd, Vince napja van.

Rovatok

Régiók

Hírek

Az Önarckép álarcokban című Arany-emlékkiállítást eddig már közel húszezren nézték meg. A nagy sikerre való tekintettel a múzeum 2019. január végéig meghosszabbítja a kiállítást, sőt az idei évben további kiegészítő tárlatokkal is igyekszik az Aranyról alkotott képet árnyalni és gazdagítani.
Az Önarckép álarcokban című Arany-emlékkiállítás formabontónak mondható, hiszen a hagyományosabb, kronologikus vonal mellett egy másik, interaktív elemekben bővelkedő és az Arany-életmű legfontosabb figuráit ellentétpárokba állító rendezőelv is érvényesült. Most először láthatjuk Arany kézírását a híres Kapcsos könyvben, próbára tehetjük erőnket egy digitális petrencés rúddal, hallgathatunk emojikból generált Arany-slamet, végül örökbe fogadhatunk egy nekünk szánt Arany-verssort és modern feldolgozásokban meghallgathatjuk azokat a zenéket is, amelyeket Arany szerzett.
A nagy érdeklődésre való tekintettel a Petőfi Irodalmi Múzeum úgy döntött, hogy az Arany-emlékkiállítást meghosszabbítják 2019. január 31-ig és kiegészítő tárlatokkal is várják az érdeklődőket.
A május végéig nyitva tartó Országh, város, híres ember című tárlat a Petőfi Irodalmi Múzeum új szerzeménye, Országh Antal az Arany-családról készített felvétele köré szerveződött, amelyet most először tekinthet meg a nagyközönség. A kiállítás az újonnan felfedezett fényképekkel idézi meg az 1850–1880-as évek fotótechnika-történetét, valamint Arany családi és baráti viszonyainak alakulását. A múzeum különleges hangulatú kiállítása egy elfeledett, de sok irányba vezető életműre, Országh Antal grafikus, fotográfus, műfordító, színpadi szerző szerteágazó munkásságára is ráirányítja a figyelmet.
Május közepén nyílik A képmutogató című kiállítás, amely egy kevéssé ismert mozzanatot emel ki Arany János életéből. Magyarországot az 1850-es években érte el a spiritizmus divatja. Arany érdeklődéssel és kétkedéssel figyelte kortársai és lánya, Juliska asztaltáncoltató és többek között Petőfi szellemét megidéző próbálkozásait. A kiegészítő tárlat Arany attitűdjének azt a kettősségét járja körül, amely a témához fordulás gesztusától a távolságtartás mozzanatáig feszülő ívben ragadható meg.
Az Arany-portré árnyalásához kapcsolódik az OSzMI Bábgyűjteményében található nagy értékű bábhagyatékok bemutatása Arany János a bábszínpadon címmel, ami ez év szeptemberében nyílik és 2019 elejéig lesz látogatható. A magyar bábtörténet több jeles alkotója feldolgozta Arany legismertebb műveit, a bábszínházak jelenleg is műsorukra tűzik azokat. Leggyakrabban A fülemile című költemény, illetve a Toldi és a Rózsa és Ibolya adaptációjával találkozhatunk. A fennmaradt tárgyi emlékek segítségével rekonstruálni lehet többet között Korngut Kemény Henrik 1930-as évekből származó marionettszínpadát is A fülemile című előadásának egyik jelenetképével.

Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2019 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum