Hírek – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2019. június 26., szerda, János napja van.

Programsoroló

Rovatok

Régiók

Hírek

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) által szervezett 2018. évi országos borverseny legjobb fehérborának a Varga Pincészet 2017-es évjáratú Aranymetszés Friss Olaszrizlingjét választották. „Nagy a jelentősége számunkra ennek a sikernek” – hangsúlyozza Varga Péter a pincészet tulajdonosa, majd hozzáteszi: „Az ország legnépszerűbb borfajtájáról van szó, amiből csak a mi pincészetünk évente több mint 2 millió palackot értékesít. Ugyanakkor az olaszrizlinget a szakma és a fogyasztók jelentős része néhány éve még nem tekintette prémiumfajtának, ám az idei borverseny is megmutatta, hogy le kell számolnunk a fajtát kísérő előítéletekkel.” Olaszrizling-termesztéssel szinte az ország összes borvidékén foglalkoznak, a legkiterjedtebb ültetvényeket a balatonfüred-csopaki, a badacsonyi és az egri borvidékeken találhatjuk.

„Nagy áttörésnek számított, amikor a tavalyi bordeaux-i borversenyen elért három aranyérmünkből egyet szintén egy Olaszrizling, a 2014-es száraz Aranymetszés Olaszrizling hozott, de egy arany csak annyit jelent, hogy a bor bekerült a legjobb 10–15 százalék közé. A kategóriadíj viszont azt, hogy a bírálók jobbnak találták az összes többi bornál, így a borversenyeken általában győzedelmes Chadonnay-knál, Sauvignon Blanc-oknál, Pinot Griseknél, azaz a csúcsminőséget jelentő francia fajtáknál is. Köszönettel tartozunk azoknak a szőlész-borász elődöknek, akik 25–35 évvel ezelőtt a legjobb dűlőkben telepítettek Ņlaszrizlinget, és mi most szó szerint élvezhetjük munkájuk gyümölcsét. Hálásak vagyunk dr. Kállay Miklósnak, egykori borászati tanszékvezetőnek, ma emeritus professzornak, a Magyar Bor Akadémia örökös elnökének, aki minden alkalmat megragadott, hogy felhívja a figyelmünket a fajtában lévő lehetőségekre, és hogy megjósolta évtizedekkel ezelőtt a jelenlegi sikereket” – mondta Varga Péter.

Az országos borverseny Magyarország legnagyobb merítésű és legismertebb bormustrája. Az esemény a szőlész-borász szakmai önkormányzat borversenysorozatának csúcsrendezvénye, országos záróeseménye. A helyi hegyközségi és borvidéki borversenyeken 2018-ban több mint 6800 mintát értékeltek a bírálók. Ezekből a legjobb borok kerültek a csúcsrendezvényre, ahol 223 pincészet 770 tételét minősítette a zsűri. „A szőlő-bor ágazati stratégiában kijelöltük az országos borverseny fejlesztésének irányait. Ezzel összhangban a HNT-nagydíjakkal jutalmazza a legjobb kárpát-medencei nagy fehérborokat. Az idei év különlegessége, hogy a legjobb fehérbor is ebből a fajtakörből került ki” – emelte ki Brazsil Dávid, a HNT főtitkára a díjátadó alkalmából.

Az országos borverseny egyben egy szakmai mentorálási szakasz kezdete: 2018–2019-ben a díjnyertes pincészetek – így a Varga Pincészet is – csehországi és varsói borkereskedelmi szakmai rendezvényeken vehetnek részt, és ez a kör a továbbiakban bővülhet.

Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2019 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum