Hírek – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2019. július 16., kedd, Valter napja van.

Rovatok

Régiók

Hírek

Új örökös tagjainak köszöntésével, házi díjátadóval és egy új kiadvány bemutatásával ünnepelte Erkel Ferenc születésnapját az Opera szombaton az Erkel Színház Bernáth büféjében. Az eseményen Ókovács Szilveszter főigazgató Tarlós István, Budapest főpolgármestere jelenlétében átadta a Magyar Opera200 című kiadványt a főváros és a kerületek közkönyvtárai és zenei intézményei képviselőinek.
1810. november 7-én született a nemzeti romantikus opera megteremtője, Erkel Ferenc, akinek születésnapja 2013 óta a magyar opera napja is egyben. Öt éve ezen a napon nyílt újra az Opera második játszóhelye, amelynek névadója is a neves zeneszerző.
A Magyar Állami Operaház 2015 óta élő hagyománya, hogy a magyar opera napja alkalmából jelenti be új örökös tagjait, valamint adja át azon elismeréseit és díjait, amelyeket korábban az évadnyitó társulati ülésen vehettek át az intézmény művészei és azon munkatársai, akik a háttérben segítik a bemutatók és az előadások létrejöttét.
A Magyar Állami Operaház Örökös Tagjainak Testülete Kiss B. Atilla, Pászthy Júlia és Rozsos István operaénekest, továbbá Kékesi Mária balettművészt választotta soraiba. Posztumusz örökös tag lett továbbá Borsa Miklós, az Opera egykori főmérnöke és műszaki igazgatója, Kukely Júlia és Szamosi Elza operaénekes és Radnai Miklós, az Operaház legendás egykori főigazgatója.
A magánénekesek közül a Wagner-előadásokban kiemelkedő teljesítményt nyújtó művészeknek odaítélhető Závodszky Zoltán-díjat Kálmándy Mihály vehette át. Az ösztönös tehetséget és erős színpadi személyiséget jutalmazó Sudlik Mária-díjban Pánczél Éva, a biztos énektechnikán alapuló érthető hangképzés és a tiszta, szép magyar kiejtés magas szintű műveléséért odaítélhető Melis György-díjban Balatoni Éva részesült.
Az évad énekkari művésze Stefanik Márta és Kristóf István, zenekari művésze Könyves-Tóth Mihály trombitaművész lett. Az évad női kartáncosa Tarasova Kateryna, míg a férfiaknál Molnár Dávid részesült az elismerésben. A Vágó Nelly-emlékdíjat idén Pilinyi Márta díszlet- és jelmeztervező kapta, „Az előadásokért” emlékérmet Mucsi Miklós fővilágosító és Nyerges Árpádné szcenikai adminisztrátor, a Vasfüggöny-díjat pedig Noszkó Andrea titkársági asszisztens és Kun Vilibald színpadmester vehette át. A 2018-tól az Opera rangos belső díjat kíván alapítani az irodai munkakörben dolgozó munkatársainak, amelynek első kitüntetettje Nyilassy Ágnes nemzetközi referens. Az emlékplakett Dárday Andor egykori művészeti főtitkár nevét viseli, aki a legendás emlékezet szerint íróasztal mellől egyetlen telefonnal felszerelkezve is képes volt összetartani az Opera hattérvilágát. A Krasznai János által készített díj jutalmazottjai a legjobb irodai munkatársa közül kerülnek ki. Az Opera ezenkívül idén is jubileumi arany emlékgyűrűvel köszöntötte azokat a művészeket és munkatársakat, akik 25 éve dolgoznak közalkalmazottként az intézménynél, köztük Popova Aleszja Kossuth-díjas balettművészt, a Magyar Nemzeti Balett első magántáncosát.
Az esemény alkalmával Ókovács Szilveszter főigazgató átadta Tarlós István főpolgármesternek, valamint a megjelent kerületi polgármestereknek a dalszínház kép- és hangfelvételeit összegyűjtő Magyar Opera200 című CD-bokszot. A csaknem két évszázados magyar operatörténet 35 reprezentatív művét több mint 50 lemezen összegyűjtő kiadványt egy éve ugyancsak a magyar opera napja alkalmából mutatta be a Magyar Állami Operaház. Az elmúlt egy év folyamán az ország legnagyobb kulturális intézménye minden vidéki megyeszékhelyre és városi könyvtárba igyekezett eljuttatni a magyar operairodalmat népszerűsíteni kívánó anyagot. Ennek a sorozatnak a zárásaként az ünnepi alkalomból a fővárosi és kerületi közkönyvtárak és zenei intézmények is átvehették az Opera ajándékát.
Az ünnepségen Ókovács Szilveszter újabb, az Opera gondozásában készült és az itt ápolt műfaj népszerűsítését és oktatását célzó kiadványt mutatott be. Kákay István O/A – holnapra című tanári segédkönyve az általános és középiskolások mindennapos énekléséhez kíván utánpótlást szolgáltatni 222 példával az Opera által képviselt dalszínházi műfajok több mint 250 éves hagyományából. A 32 szerző 55 operájából és 7 balettjéből származó példák között rövid részletek szerepelnek a többi között olyan művekből, mint az Aida, a Bánk bán, a Carmen, A diótörő, a Figaro házassága, a Háry János, A kékszakállú herceg vára, a Lysistraté, a Nabucco, az Otello, a Pomádé király új ruhája, a Rigoletto, a Spartacus, a Székely fonó, a Traviata és A walkür. A négy különböző nehézségi kategóriába sorolt példákat képi illusztrációval kísért magyarázószöveg vezeti fel. A kötet végén a zeneszerzőkről szóló rövid ismertető és szószedet is segíti a segédkönyv használóinak munkáját.

Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2019 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum