Hírek – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2019. május 27., hétfő, Hella napja van.

Programsoroló

Rovatok

Régiók

Hírek

A Zalaerdő Zrt. Csömödéri Erdei Vasútüzemében szolgálatot teljesítő, Ábel gőzmozdony 2017 februárjában elérte 60 éves korát, így az érvényes szabályozás szerint a kazán fővizsgás felújítása – az előírás szerint elvégzett kazánbiztosi vizsgálatok és szakszerű javítások ellenére – már nem volt tovább halasztható. A mozdonyt ideiglenesen le kellett állítani.
A Mura-program keretében 2018-ban megnyíló források igénybevételével megkezdődött a mozdony felújítása. A kiírt pályázatot a debreceni székhelyű Energoszerviz Kft. nyerte. A kft. referenciamunkái között szerepelt a nagycenki András és a szilvásváradi Szilvi gőzmozdony felújítása. A pályázati kiírás, illetve a megkötött szerződés a kazán felújítása mellett a mozdonygépezet és a kerekek vizsgálatát, szükség szerinti javítását is tartalmazta.
A kazán kiemelése és tisztítása után az első kazánbiztosi szemle április 25-én valósult meg. A szemle alkalmával világossá vált, hogy a kazán javítása a feltételezettnél komolyabb munkákat követel a kazán merevítését szolgáló támrudak szakadása és a kazán falának korróziója által a vártnál nagyobb területet érintő elvékonyodása miatt. Az igazolt pótmunkák alapján a szerződés költségkeretét is módosítani kellett. A kerekek mágnesporos vizsgálata során megállapították, hogy a hajtó kerékpár forgattyúján és a forgattyúcsapon repedések találhatóak, melyek nem javíthatóak. Az új forgattyúk legyártására alternatívaként felmerült a forgácsolt-hegesztett kivitelű kialakítás, de az igénybevétel mértéke és nem utolsósorban a hosszú távú üzemi megbízhatóság mint alapvető cél elérése érdekében a klasszikus, kovácsolt szerkezetű forgattyúk legyártatása mellett döntöttek. A forgattyúk gyártásához szükséges műszaki kapacitás szűkössége miatt a kerekek összeszerelése, így a felújítás befejezése jelentősen késik.
Mindezzel együtt a felújított mozdony készre jelentése, a futáspróba lebonyolítása 2019 márciusára várható, így a menetrend szerinti közlekedésben a mozdony már részt vehet.

Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2019 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum