Hírek – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2020. január 21., kedd, Ágnes napja van.

Rovatok

Régiók

Hírek

Az egyik legkedveltebb trópusi gyümölcs, a banán komplex vizsgálatát végezték el a Szupermenta-programban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Összesen 14, köztük 3 biogyümölcsöt ellenőriztek, amelyeknél penész, valamint növényvédőszer-maradék vizsgálatokat végeztek, de megmérték kalcium-, kálium- és összes cukortartalmukat is.

A legújabb Szupermenta-termékteszten 10 üzletlánc polcairól 1 „baby”-, 3 bio- és 10 konvencionális banán, azaz összesen 14 trópusi gyümölcs került a „hatósági kosárba”. A komplex ellenőrzés során a hivatal munkatársai biztonsági és minőségi szempontok szerint egyaránt megvizsgálták a termékeket. A Nébih növényvédelmi felügyelői már a kereskedelmi mintavételkor ellenőrizték a nyomon követhetőségi dokumentációkat, továbbá a banánok jelölését, de nem találtak kifogásolnivalót.
A hivatal laboratóriumaiban a szakemberek a banáncsúcson és a gyümölcs húsában egyaránt elvégezték a penészvizsgálatot, továbbá banánonként több mint 350 növényvédőszer-maradék esetleges jelenlétét is mérték. A banánok mindkét vizsgálati irány esetében megfeleltek az előírásoknak. A 3 bioként árusított gyümölcsnél nem volt kimutatható növényvédőszer-maradék. A többi 11 banán pedig ugyan tartalmazott szermaradékokat, de azok mennyisége minden esetben a megengedett határértéken belül volt.
Szintén sor került a gyümölcsök kalcium-, kálium- és összes cukortartalmának vizsgálatára. Meglepő módon a banánok káliumtartalma igen magasnak bizonyult, átlagosan 3450 mg/kg-ot tartalmaztak. Az OGYÉI tájékoztatása szerint felnőttek számára a magyar ajánlás napi értéke 3500 mg, így túlzás nélkül mondható, hogy káliumban bővelkednek a banánok.
A Szupermenta-termékteszt kedveltségi vizsgálatán ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket „vakkóstolásos” módszerrel. A rangsort az állomány, a szín, az illat és az íz értékelésével állították fel. A 14 tesztalany közül első helyen az Excelban banán végzett, másodikként zárt a Natur aktív biobanán, míg a dobogó harmadik fokára az SCB Prémium banán került.
További információk, érdekességek és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta-termékteszt oldalán: http://szupermenta.hu/bananokat-teszteltunk/

Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2020 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum